Advertisement

De magie van de Sleepless Floor op Melt 2024

Photo: Samuel van der Lee

Dit is zonder enige twijfel de meest iconische stage van Melt. De Sleepless Floor was in 2019 voor het laatst aanwezig, maar maakte dit weekend op Melt 2024 voor een etmaal haar comeback. Van zaterdag 16:00 tot zondagmiddag diezelfde tijd, konden de bezoekers van Melt nog één keer losgaan bij dit legendarische podium. En dit is hoe het er aan toe ging.

De Sleepless Floor is onlosmakelijk verbonden aan Melt festival. Een magistraal podium dat zich net buiten het festivalterrein bevindt. Voorheen kon je hier vanaf de eerste avond tot ver na het sluiten van het terrein je energie kwijt. Wie om 5 uur ’s nachts nog niet uitgefeest was, en dat zijn nogal wat festivalgangers, was meer dan welkom op de Sleepless Floor. Zonder enig probleem bleef deze stage veel bezoekers trekken tot het begin van de middag. Vooral de maandagochtend zorgde altijd voor veel euforische momenten.

Echter kwam er na 2019 een eind aan de Sleepless Floor. Het legendarische podium werd in de ijskast gezet. Nadat de festivalwereld in 2022 weer open kon, moest men het twee jaar zonder deze stage doen. Tot dit jaar. Een van de verrassingen was de terugkeer van de Sleepless Floor op Melt 2024. Niet zoals we die in het pre-corona tijdperk gewend waren, maar ‘slechts’ voor 24 uur. De allerlaatste 24 uur van Melt.

Photo: Samuel van der Lee

De rentree

Zaterdagmiddag om vier uur stipt gingen de poorten naar de Sleepless Floor op Melt 2024 open. Na zich twee dagen achter gesloten hekken te bevinden, konden we eindelijk de heilige grond van dit podium betreden. Roosevelt opent de sleepless marathon met een heerlijk zomerse dansbare set. Hoewel het gros van Melt nog aan het bijkomen is, bevinden de diehard dansers zich bijtijds op de Sleepless Floor. Ten opzichte van 2019 is er flink wat veranderd. Zo staat de dj booth precies aan de andere kant van het veld en is de stijl van kleurrijk hout naar industrieel gegaan. Een stel containers vormen, voor deze allerlaatste Sleepless Floor, de basis van het podium.

Wanneer rond zes uur het festivalterrein opent, beweegt een groot deel van het publiek zich richting de ingang van het festival. Ondanks dat dit podium voor veel bezoekers de grote publieksfavoriet is, is de dansvloer tijdens de openingstijden van het terrein altijd lastig te vullen. De echte magie op de Seepless Floor ontstaan namelijk vanaf de ochtendgloren.

Zo moet Tijana T, die in 2019 nog op een goedgevulde Big Wheel kon rekenen tijdens haar B2B met Dr. Rubinstein, het tussen middernacht en twee uur doen met een handjevol fanatiekelingen die de moeite hebben genomen om (tijdelijk) het terrein te verlaten voor haar set. Tijdens Miss Kittin & The Hacker, aansluitend op Tijana T, begint de Sleepless Floor op Melt 2024 zich al wat meer te vullen.

DJ Koze krijgt de eer om tijdens de opkomende zon (rond vijf uur ’s ochtends) zijn kunsten achter de draaitafel aan het Melt-publiek te vertonen. Nadat om vijf uur het terrein sluit begint het op de Sleepless Floor echt vol te raken. Wanneer de zon opkomt schijnen haar stralen op magische wijze door de takken van de enige aanwezige boom bij het podium. De duisternis van de nacht is achter ons. Alleen een rookmachine, die overuren draait alsof het een medewerker in een Primark-fabriek is, weet ons met enige regelmaat het zicht te ontnemen.

Bijzondere taferelen

Naast een gevoel van euforie en emotie zorgt de Sleepless Floor ook vaak zat voor kostelijk vermaak. Bezoekers die iets teveel op hebben of net te lang doorgaan gedragen zich net even anders van het gros van de festivalgangers. Het is ook meer dan waard om af en toe even te gaan zitten en vanaf een afstandje deze hilarische gebeurtenissen te observeren.

Zo zien we op gegeven moment een uiterst lenige bezoeker zijn twerk-charmes in de strijd gooien richting een beveiliger waar wij toch zelf liever geen ruzie mee zouden krijgen. Gelukkig kan de beveiliger, net als wij, hier kostelijk om lachen. Nadat de bezoeker is uitgetwerkt loopt hij weg met een euforische high-kick, die hoger komt dan de gemiddelde operazanger.

Ook zien we een met kersverlichting versierde en door een stok gepenetreerde Ernie-knuffel torenhoog boven het publiek uitsteken. Wild zwaaien zijn armen en benen op de maat van de muziek heen en weer. Af en toe duikt Ernie het publiek in om ineens in het zicht van een nietsvermoedende festivalganger op te duiken. Verbazing, soms een halve hartverzakking, maar altijd afsluitend met gelach zijn het gevolg van Ernie zijn acties.

Tegen het middaguur aan zien we opeens iemand een zandkasteel bouwen. De vloer van de Sleepless Floor op Melt 2024 bestaat uit zand, waardoor je heerlijk op je blote voeten kunt dansen. Maar kennelijk kun je ook je bouwkunsten showen aan de rest van de festivalgangers. Van hoogstaande kwaliteit is het zandkasteel nog niet, maar wanneer we de desbetreffende creatieveling zijn kasteel zien versieren met rondslingerend afval, weten we dat we te maken hebben met iemand die, naast architect en bouwvakker ineen is, ook met vlag en wimpel zou slagen voor zijn eerste jaar aan de kunstacademie.

Melt-koningin Ellen Allien

Al tijdens de eerste editie 1997 was Ellen Allien erbij. Vervolgens heeft ze bijna elke jaargang van Melt mogen optreden. Het mag dan ook geen wonder heten dat zij het meest iconische podium van het festival mag afsluiten.

Op zondagmiddag iets na half drie neemt Ellen Allien haar plek in achter de draaitafels. Tijdens Efdemin, die voor haar draait, staat de Sleepless Floor nog aardig leeg. Maar het publiek van Melt lijkt goed op de hoogte van deze afsluiter. Naarmate het optreden van de Duitse dj nadert, trekt de Sleepless Floor menig bezoeker als een magneet bij de camping vandaan. Tijdens de eerste tonen van de set staat de dansvloer al goedgevuld.

Waar Efdemin afsloot met een dromerige elektronische sound, gooit Ellen Allien het roer om. Nog één keer gas geven is het devies. Beats knallen door de speakers en dwingen alle aanwezigen met veel enthousiasme de voeten van de zandvloer te halen. Handen gaan voor een laatste keer de lucht in en bezoekers die al sinds het sluiten van het terrein zich hier bevinden, deinen iets rustiger op de muziek heen en weer. Zelfs Rettungsdienst Bernburg, het lokale ambulance personeel, is niet te beroerd om een dansje mee te doen. Dit vat de goed voelbare samenhorigheid op de Sleepless Floor goed samen.

Zo’n drie kwartier na de officiële eindtijd start Ellen Allien de laatste plaat in. “You” van Boytronic wordt in z’n volledigheid afgespeeld. Gouden partypoppers knallen vanuit het publiek de lucht in en een zichtbaar geëmotioneerde Ellen Allien krijgt het langstdurende applaus van het weekend. Tranen op de Sleepless Floor, maar een mooier afscheid had Melt 2024 zich niet kunnen wensen.

Over de auteur ✍️

Samuel van der Lee

Ik maak deel uit van het pre-coverage team en maak af en toe wat designs, maar ik zit vooral voor alle gezelligheid en de uitjes bij Festileaks. Groot fan van Cera Khin. Daarnaast luister ik graag naar Lambrini Girls, The National, Frans Bauer, IDLES, John Tana, Arianna Puello en Opgezwolle. Ook ben ik dol carnaval (zowel Brabants als Limburgs carnaval) en de karaokebar is mijn kerk.

Meer van Samuel