Festival organiseren in de woestijn? Mad Cool 2024 laat zien hoe het moet

Foto: Javier Bragado (Mad Cool 2024)

“Dit jaar gaan we alles helemaal anders doen,” moet de organisatie van Mad Cool 2024 hebben gedacht. Deze woorden worden in weinig gevallen écht waargemaakt, maar het Spaanse festival heeft de handen grondig uit de mouwen gestoken. Twaalf logistieke verbeteringen leveren een relaxed festival op waar menig siësta ‘u’ tegen zegt.

Voor de tweede keer bevinden we ons in Villaverde, ten zuiden van Madrid en sinds vorig jaar de standplaats van het festival. Om heel eerlijk te zijn: het is technisch gezien geen echte woestijn, maar wel een enorm dorre vlakte waar je niet meer dan een verschraalt plantje tegenkomt op de kurkdroge grond. Het nieuwe terrein werd vorig jaar positief ontvangen, maar ook gedecoreerd door een half logo, onlogisch geplaatste toiletblokken en onbemande barren. Nog niet helemaal je van het, dus. Maar in plaats van mad te zijn op alle kritiek, nam het festival de feedback ten harte mee voor 2024.

De input van duizenden bezoekers leidde tot de Twaalf Geboden van Mad Cool 2024. Twaalf beloofde aanpassingen; de een drastischer dan de ander, maar het zijn er nogal wat. Met enige scepsis reizen we af naar Madrid voor de zevende editie van het festival. Pogingen om ineens zoveel veranderingen door te voeren zijn namelijk niets nieuws onder de Spaanse zon en gebeuren niet altijd even succesvol. Al jaren is Mad Cool namelijk bezig met het verbeteren van de festivalervaring. Is het dan het realistisch dat in één jaar zoveel veranderingen daadwerkelijk gerealiseerd worden?

Het festival omschrijft de twaalf punten in ieder geval als ‘substantiële verbeteringen’. Hoe zien deze eruit en worden de verwachtingen waargemaakt? Hieronder zetten wij de logistieke beloftes van Mad Cool 2024 – inclusief ons praktijkoordeel – op een rijtje.

Plattegrond Mad Cool 2024

Het terrein: less is more

Je hoort het niet vaak; een festival dat liever de bezoekersaantallen verkleint dan vergroot. Toch besloot Mad Cool 2024 over te gaan op een capaciteitsvermindering voor kortere wachtrijen en een betere doorstroom. Die vermindering is waarschijnlijk groter uitgevallen dan verwacht, want geen enkele dag was volledig uitverkocht. Minder prettig voor de organisatie, maar voor de bezoekers levert het een ontspannen ervaring op. Het is makkelijk om je tussen de podia te verplaatsen. En de festivalgangers bewegen zich verrassend snel voort; ook op het warmste moment van de dag. Voor de toegankelijkheid van mindervaliden zijn miva-podia ingericht en extra toiletblokken geplaatst.

Minder mensen op de kunstgrasvlakte bieden Mad Cool ook de mogelijkheid om een nieuwe lay-out van het terrein te proberen. Dit jaar is er duidelijk gekozen voor efficiëntie. Bij alle podia, in alle hoeken van het vierkante terrein, zijn wc-blokken te vinden. Terwijl vorig jaar nog iedereen voor elke plaspauze naar een centraal toiletcomplex moest. Ook kiest de organisatie in 2024 voor meer relaxing areas. Die hadden wel wat groter mogen zijn voor meer bescherming tegen de brandende zon, of in ieder geval wat feestelijker aangekleed. Verwacht hier geen Bierlokaal (al lijkt ons een ‘cerveza spot‘ zeker geen onnodige luxe) of Idyllisch Veldje. Om even bij te komen moet je het vooral hebben van witte tenten, picknickbankjes en gesponsorde schaduwplekken. Festivalgangers zijn in de meeste gevallen al lang blij dat ze ergens kunnen schuilen. Ook als dat dankzij een gigantische stand van Dyson is.

Beschut zitten kan ook in de vernieuwde en uitgebreide food court. Vanzelfsprekend hoef je hier niet op een zitplaats te rekenen tijdens de (late) Spaanse dinertijd, maar ook daarbuiten is het vechten voor een plek. Net als vorig jaar staan alle eetkraampjes en food trucks in dezelfde hoek van het terrein. Dat zorgt soms voor een stevige opeenhoping van hongerige festivalgangers. Hoewel er veel stands zijn om uit te kiezen – van sushi tot arepas en wagyu burgers tot Libanees – blijft het voor de vegetariërs en vegans onder ons meestal beperkt tot een gerecht met falafel. Om te vernieuwen had de organisatie de vegan burgers van vorig jaar beter kunnen behouden, in plaats van weghalen.

Alvvays op Mad Cool 2024. Foto: Daniel Cruz / Mad Cool Press

Minder keuzestress, meer zien

Niet alleen minder bezoekers in 2024, maar ook minder podia. Gaat Mad Cool nou alles schrappen wat ons lief is? Gelukkig valt dat erg mee. Het schrappen van enkele stages, waar vorig jaar namen als RAYE, Bombay Bicycle Club en The Hu stonden, betekent niet dat het affiche in 2024 minder gevuld is. Mad Cool verspreidt de acts namelijk juist beter dankzij een extra festivaldag. Minder clashes, dus. Zelden hebben we ons zo weinig moeten haasten om zo veel volwaardige festivalshows te zien.

Een verbetering die als een inkoppertje voelt, is de belofte om meer schermen op te hangen. Dat lijkt ons iets wat je op zijn minst mag verwachten bij een festival. De logistiek achter de schermen laat soms nog wel te wensen over, zoals wanneer Tom Odell nét ‘Another Love’ inzet en er niets meer te zien valt. Of tussen de nummers door bij Bomba Estéreo, die gelukkig zoveel energie hadden dat een technisch mankement de pret niet mag drukken. Het weghalen van podia heeft trouwens weinig opgeleverd voor het tegengaan van soundbleed. De oorverdovende speakers op het compacte terrein weten ook de oren van festivalgangers die bij een andere podium staan – helaas – te bereiken, zoals bij het dromerige optreden van Alvvays.

Waterpunten en toiletten: drukbezocht, maar geen rijen. Foto: Lieve Smeets / Festileaks

Meer bars: binnen een minuut een margarita

Mad Cool 2024 koos er gelukkig niet voor om alle aspecten te verkleinen. Het tegenovergestelde is het geval voor de basisfestivalbehoeftes als hydrateren en toiletteren. Kijken we links, zien we een bar. Draaien we ons om, zien we een ‘solo cerveza‘ stand en daarnaast een Aperol Spritz tentje. Dankzij meer bars word je vrijwel meteen geholpen aan een Baskische kalimotxo, halve liter bier of ijskoude margarita. Gratis water is beschikbaar bij meerdere waterpunten. Dat verloopt aan het begin van de dag redelijk soepel, maar hoe verder de avond vordert, hoe kleiner de straaltjes water worden. Ook zijn enkele punten buiten gebruik of afgesloten. Tsja, het blijft een festival op de droge vlakte.

Het eten en drinken betaal je met je festivalbandje, dat opgewaardeerd kan worden via de app of bij een van de vele oplaadpunten op het terrein. Ook daar moeten wij nog een wachtrij zien te bespeuren, net als bij de toiletblokken. Door meer toiletten in elke uithoek van het terrein te plaatsen, is de controle van de menigte uitstekend en ben je het hele weekend meteen aan de beurt.

Mad Cool 2024 heeft daadwerkelijk geluisterd naar haar bezoekers en geïnvesteerd op de logistiek. Ruimte voor verbetering is er altijd. Maar de aanpassingen leiden tot vier dagen festivalvertier in de woestijn waarin we ons slechts druk hoeven te maken over ons spoorboekje van de dag en welk drankje we vandaag eens zullen bestellen. Dat zou voor elk festival wel de grootste zorg mogen zijn.

Mad Cool Logo

Mad Cool 2025

Locatie
Spanje
Madrid, Spanje
Datum 9-13 juli 2025
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen