Tchüss Melt 2024: een waardig afscheid

Photo: Samuel van der Lee

Nog één keer mochten we losgaan op de heilige grond van Ferropolis. Melt 2024 kondigde aan dat de editie van 2024 de allerlaatste zou worden. Na 27 jaar kwam er een eind aan een prachtig en unieke festival.

Melt is ontstaan vanuit platenzaak Melting Point. In 1997 vond het festival voor de eerste keer plaats. Toen nog onder de naam Melt! Festival. Twee jaar later, in 1999, werd Ferropolis de vaste thuisbasis van het festival. En dit jaar mogen we nog een keer los op dit iconische terrein in Gräfenhainichen voor Melt festival 2024.

Photo: Samuel van der Lee

Geen volle bak

Eerder dit jaar kondigde Melt aan dat het door verschillende factoren een eind aan de 27-jarige geschiedenis van het festival gaat breien. Een van die factoren wordt de eerste avond al gelijk pijnlijk zichtbaar. Ondanks de door aanwezige bezoekers meegebrachte sfeer valt het op hoe leeg het terrein is.

Zo is, tot aan de start van het optreden van Romy, het strand voor het podium zo goed als verlaten. Wanneer de zangeres begint stroomt het al snel voller, maar op een echt afgeladen veld hoeft ze niet te rekenen. Gedurende heel de show zijn plekken vooraan makkelijk te bereiken. Ideaal als je even je blaas wil legen of een biertje wil halen. Daarnaast zegt dit ook ongetwijfeld iets over het type festivalganger dat hier rondloopt. Niet dringen om het beste plekje voor het podium te bemachtigen, maar iedereen de ruimte geven om de beste dansmoves uit de kast te halen. Deze heerlijk relaxte vibe voel je over heel het terrein.

Photo: Samuel van der Lee

De locatie blijft imponeren

Het openluchtmuseum Ferropolis is en blijft een bijzondere locatie. De industriële immense machines trekken van ver buiten het terrein al de aandacht. De rauwheid ervan werkt goed mee aan de ruigheid. Aan rand van het terrein kun je het bos induiken. Hier weet de organisatie een heel andere sfeer neer te zetten. We zien meer kleuren en een wat dromerige, zachte wereld ontstaat.

Een groot gemis blijft het voormalige hoofdpodium, de Melt Stage. Deze lag altijd vrij centraal gelegen op het terrein meer dan genoeg ruimte voor bezoekers om de shows van populaire headliners mee te krijgen. Echter moeten we deze stage al sinds 2022 missen. In dat jaar was de Ping Pong stage te vinden op deze locatie, die in 2023 weer plaatsmaakte voor de Autoscooter. Ook nu is de Autoscooter de vaste plek voor verschillende populaire dj’s. Het is een soort Marilyn Monroe-gethematiseerde botsautoplateau met daarvoor een dj booth. Hiermee is een deel van het terrein ingekort en moeten headliners van Melt 2024 zoals Skepta en James Blake uitwijken naar Gremini Beach, dat in 2019 nog als 2e podium fungeerde.

Ondanks de minimale veranderingen is het niet zo dat de locatie minder spannend is dan de gemiddelde aflevering van Peppa Pig. Het festival wist namelijk in 2019 nog een de Festileaks award voor beste locatie in de wacht te slepen. Echter hadden we toch hoop op een verrassende toevoeging wat betreft aankleding. Waar ’s nachts de indrukwekkende industriële machines in samenwerking met een geweldige lichtshow en projectmapping, dat de precisie heeft van chirurg tijdens een openhart operatie, onze monden open laat vallen van verbazing, voelt het terrein in het daglicht soms wat karig aan. Gelukkig vindt het grootste gedeelte van de festivaluren in de nacht plaats, waardoor we ons over de ietwat karig aankleding niet al te druk hoeven te maken.

Photo: Kamil Michalski

Vernieuwing op de camping

Hoewel het terrein aan weinig verandering is ondergaan, zien we op de camping wel het een en ander aan vernieuwing. Er is er namelijk een nieuwe stage te vinden aan het water. De Refuge Worlwide Radio Stage. De ideale plek om heerlijk je brakheid eruit werken aan de hand van yogalessen en waar verscheidene dj’s plaatjes draaien terwijl de campinggasten verkoeling zoeken in het meer of in de zon liggen te bakken.

Aan de andere kant van de camping zijn er tal van verschillende activiteiten te volgen tijdens de middaguren. Wie het niet te laat had gemaakt bij de Beach Stage, heeft bijvoorbeeld de keuze uit meedoen aan de bingo met Ludwig O. Henze of een workshop asbak pimpen. Een leuke toevoeging aan het vermaak op de camping van Melt 2024.

Photo: Samuel van der Lee

Aan energie en enthousiasme geen gebrek

Dat het festival ver van uitverkocht is, merk je niet aan het publiek. Het missende enthousiasme van afwezige bezoekers wordt prima opgevangen door de aanwezige festivalgangers op Melt 2024. Al vroeg (lees: begin avond, het terrein van Melt opent pas rond 18u) op de donderdag wordt de toon gezet. Met een piek-energie die niet onderdoet voor een over gecommercialiseerde Amerikaanse kerstfilm, weten de bezoekers de eerste avond goed in te luiden. Ook de rest van de nacht zet het publiek een ongekende sfeer neer.

Tijdens de resterende twee dagen kon de organisatie rekenen op een beter gevuld festivalterrein, al blijft de grote drukte heel het weekend uit. Alleen bij een handjevol populaire acts als Sugababes, Malugi B2B Marlon Hoffstadt en Skepta is deze “drukte” goed zichtbaar. En zelfs hier is het bemachtigen van een plek met prima uitzicht absoluut geen onmogelijke opgave.

Photo: Samuel van der Lee

In veelvoud voorspelde regen blijft achterwege

De weersvoorspellingen voor dit weekend waren niet al te best. Vooral op de vrijdag en zaterdag werd veel regen voorspeld. Een zware domper voor de organisatie van Melt 2024, want zoiets helpt uiteraard niet mee aan de kaartverkoop. Veel twijfelende bezoekers besloten hun kaartje te verkopen, wat leidde tot een groot aantal kaarten ver beneden de originele ticketprijs. Hiermee leek deze laatste editie letterlijk in het water te vallen.

Degene die wel bereid waren om de regen te trotseren werden beloond met een weekend vol zon. De eerste dag begon heerlijk met veel zonnestralen en een uitstekende temperatuur. De vrijdag leek echter veel vervelender te worden. Zeker toen tegen het eind van de ochtend werd omgeroepen om je tenten goed vast te maken en om in je auto te gaan schuilen voor de storm. We kregen we spontaan flashbacks naar de storm tijdens de editie van 2019. Het programma werd tijdelijk stilgelegd, maar een echte storm bleef uit. De regen liet een kleine 2 uur flink van zich zien, maar maakte vervolgens vrij snel plaats voor de zon, gelukkig maar.

Voor de rest bleef het dit weekend, op een enkele miezerbui na, uitstekend weer. De strandjes aan het meer trokken veel bezoekers die, ondanks de slechte weersvoorspellingen, hun badkleding met goede hoop hadden ingepakt. Tijdens de laatste uren van Melt op de Sleepless Floor en de Beach Stage op zondagmiddag liep de temperatuur zelfs flink op. Bezoekers zochten gretig verkoeling in het meer of onder een tuinslag.

Photo: Samuel van der Lee

Dansen, dansen en nog meer dansen

Elektronische muziek is altijd de rode draad geweest in de line-up van Melt. Van de Big Wheel tot de Sleepless Floor, danspasjes werden hier in groten getale gezet. Ook dit jaar konden we ons lichaam volop bewegen op de ritmische beats.

Zo gingen bij Job Jobse, die een ijzersterke set neer wist te zetten, alle handen richting de hemel. Een willekeurige volkszanger met de typische kreet: “Waar zijn die handjes?” hoefde er niet aan te pas te komen om dit te bewerkstelligen. Ook bij Nusantara Beat, die op beduidend minder publiek konden rekenen dan het weekend ervoor in de Teddy Widder van Down The Rabbit Hole, waren vloeiende heupbewegingen het gevolg van hun muziek.

De allerlaatste danspasjes stopten pas op zondagmiddag iets voor 5. Melt-koningin Ellen Allien kreeg de eer om de laatste beats van Melt 2024 door de speakers te knallen. Gepaard met veel tranen eindigde deze mooie allerlaatste editie van het festival.