Melt Festival 2019 wint Festival Award voor ‘Locatie’

Melt festival 2019
Photo: Monique Biermans / Festileaks

Festileaks heeft de winnaars van de Festileaks Festival Awards 2019 bekendgemaakt, de publieksprijzen voor festivals. Duizenden festivalgangers hebben afgelopen seizoen rapportcijfers uitgedeeld in zeven vaste categorieën. Melt Festival wint dit jaar de Festival Award 2019 voor ‘Beste Locatie’.

Bekijk hier alle winnaars van de Festileaks Festival Awards 2019.

1. Melt Festival (9.5)

Melt
Photo: Niek Bosma / Festileaks

Altijd in het toplijstje te vinden, maar dit jaar eindelijk de grote winnaar: Melt Festival! Het Duitse evenement beschikt namelijk over een van de meest bijzondere locaties: de grote graafwerktuigen van Ferrapolis. Daar sta je overdag al met open mond naar te kijken, maar als ze ’s nachts samenvloeien met shows van Bon Iver, Modeselektor en Stormzy. Dan weet je dat je goed zit. Ook een dik pluspunt op Melt: de op-één-na grootste stage ligt op een strand aan het water. Zwemmend in het meer kon je genieten van onder andere KAYTRANADA, Elderbrook en FKJ.

2. Electric Castle (9.4)

Electric Castle 2018
Foto: Thijs Jacobs / Festileaks

Electric Castle heeft het toch maar goed met zijn locatie. Het eeuwenoude Banffy Castle is namelijk het middelpunt van dit Roemeense festival. Dat kasteel was dit jaar nog eens extra bijzonder, dankzij een prachtige tentoonstelling van New Media Artists in het gebouw. Daarnaast is het terrein een grote rotzooi aan sponsorkraampjes, maar die rotzooi is dan toch ook wel weer een geheel. Zoals de naam al doet vermoeden, staat niet alleen het kasteel centraal. Ook licht speelt een cruciale rol bij het evenement. Electric Castle is overdag al een avontuur, maar met het licht – dat op allerlei creatieve manieren terugkomt in het terrein – komt het ’s nachts pas echt tot leven.

3. Colours of Ostrava (9.2)

Colours 2018, locatie
Photo: Boy Janissen / Festileaks

Vorig jaar pakten ze de eerste plaats nog, maar dat betekent niet dat het dit jaar minder was. Colours of Ostrava blijft je verbazen. Je geniet tussen kolenmijnen en smeltovens van de heerlijkste optredens en een gemoedelijke sfeer. Een ontmoetingsplek van de Champions League-klasse. Zowel buiten als binnenin de gigantische werktuigen en gebouwen kun je royaal uit je plaat gaan. Een ontdekkingstocht die op Columbus bucketlist had gestaan.

4. Down The Rabbit Hole (9.1)

DTRH, locatie
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Down The Rabbit Hole verrast je ieder jaar weer. Het terrein is nooit hetzelfde geweest en dat is niet altijd even makkelijk. De Groene Heuvels flikten het toch opnieuw. Een soort Teletubbie-tunnels die leidde tot een heerlijke chillplek, ruimte voor kunstwerken, een moerasfeestje, een perfect gepositioneerd hoofdpodium (inclusief zonsondergang) en een rijdend Ronnie Flex-feestje. Wanneer mogen we weer terug?

5. Zwarte Cross (8.9)

Rikie

Daar zijn ze weer: Zwarte Cross. Waar blinken ze eigenlijk niet in uit? In de locatie in ieder geval wel dus! Zwarte Cross heeft meer dan twintig podia, dus ontdekken is op het Achterhoekse festival geen probleem. Maar dat niet alleen. De aankleding was weer on point. Creatief en humoristisch ingevuld met dat heerlijke scherpe randje. Ja, daar kregen ze kritiek op, maar dat is volgens jullie ook iets wat het festival zo sterk maakt. En achter al dat moois ligt dan ook nog een fantastische crossbaan. Niet voor niets Europa’s grootste crossfestijn!

Over de Festileaks Festival Awards

Photo: Ben Houdijk (Rock Werchter 2019)

Op 51 festivals verspreid over heel Europa vroegen we festivalgangers naar een rapportcijfer voor de zeven belangrijkste categorieën van de festivalbeleving: line-up, randprogramma, sfeer, locatie, eten en drinken, logistiek en – nieuw dit jaar – duurzaamheid. Festileaks biedt daarmee tegenwicht aan de industrieprijzen die door vakjury’s worden toegekend. In 2019 werden opnieuw de grootste festivals van Europa beoordeeld, zowel dicht bij huis (Pinkpop, Lowlands) als internationaal prestigieuze festivals als Lollapalooza, Mad Cool, Rock Werchter en Sziget.

Festileaks.com is de online ontmoetingsplek voor het verkrijgen en delen van de laatste nieuwtjes, geruchten en ervaringen van en over festivals en evenementen. Na de winst in 2018, is de festivalwebsite in 2019 opnieuw genomineerd voor Website van het Jaar.

Melt Festival Logo

Melt Festival 2024

Locatie
Duitsland
Gräfenhainichen, Duitsland
Datum 11-13 juli 2024
Line-up
Freddy K
James Blake
Honey Dijon
Tickets Kopen