Van Dua Lipa tot Pearl Jam: de 9 hoogtepunten van Mad Cool 2024

Foto: Javier Bragado (Mad Cool 2024)

Mad Cool imponeert elk jaar weer met een affiche vol headliners. Zo ook in 2024, want het Spaanse festival pakt uit met Dua Lipa, Pearl Jam, The Killers en meer. Dit waren de hoogtepunten van Mad Cool 2024.

Het is nauwelijks verrassend, maar de zevende editie van Mad Cool was weer eens ongekend heet. Naast de fel schijnende zon zagen we in Madrid optredens vol nostalgie (of vergane glorie): van Keane en The Kooks tot Sum 41 en Avril Lavigne. Maar: echte hoogtepunten waren er ook genoeg. Dit zijn ze, in volledig willekeurige volgorde.

Foto: Andres Iglesias (Mad Cool 2024)

Dua Lipa

Het absolute hoogtepunt van Mad Cool 2024 vindt meteen plaats op de eerste dag. Nog voor het goed en wel donker is, klinken de eerste tonen van ‘Training Season’ al over het Madrileense kunstgras. Wat volgt is een show van wereldklasse, waarin Dua Lipa haar status als popgodin nog maar eens bevestigt. Haar nieuwe album Radical Optimism kon eigenlijk niet echt tippen aan de hoge verwachtingen, maar live komen deze tracks zowaar extra sterk tot hun recht. De beloofde invloeden van de Britse rave-cultuur – op plaat met geen vergrootglas te ontdekken – voeren nu ineens wel de boventoon. En ook oude nummers worden zo in een nieuw jasje gestoken. Met name de rave-versies van ‘Hallucinate’ en ‘New Rules’ springen eruit, en we kunnen alleen maar hopen dat deze zich ooit een weg vinden naar een van Dua’s vele remix albums.

Foto: Javier Bragado (Mad Cool 2024)

The Smashing Pumpkins

Lang bijkomen van Dua Lipa was er verder ook niet bij, want meteen aansluitend beginnen op het andere hoofdpodium The Smashing Pumpkins. Met sommige van hun hardste nummers gaan de Amerikanen er meteen met twee gestrekte benen in. Vervolgens zorgen hits als ‘Tonight’ en ‘Disarm’ voor verrassend subtiele meezingmomentjes. Sowieso valt op hoe goed het Spaanse publiek bekend is met de discografie van de Pumpkins. Natuurlijk veroorzaakt ‘Bullet with Butterfly Wings’ de grootste extase, maar eigenlijk is het gewoon 75 minuten lang raak.

Foto: Andres Iglesias (Mad Cool 2024)

Michael Kiwanuka

Vorig weekend was hij al verbluffend goed op Down The Rabbit Hole, en ook afgelopen donderdag stelt Michael Kiwanuka niet teleur. Met zijn gitaarspel krijgt de Londenaar de voor het hoofdpodium kamperende Pearl Jam-fans stil, terwijl er af en toe zelfs voorzichtig gedanst wordt. Het is nog bijzonder heet in de felle middagzon, maar rustig heen en weer deinen gaat de Spanjaarden hier prima af. In het dordroge decor van deze Madrileense buitenwijk ontpopt Kiwanuka zich tot ware woestijnrocker, inclusief oversture gitaren. Een gedaante waarin we hem nog niet eerder zagen, maar die eigenlijk perfect past.

Foto: Chris Phelps (Mad Cool 2024)

The Killers

Af en toe lijkt het erop alsof wij in Nederland vergeten dat ze nog bestaan. Het laatste festivaloptreden in ons land dateert alweer van Pinkpop 2013. Maar dat blijkt vooral voor ons kikkerlandje een groot gemis: The Killers zijn in 2024 namelijk beter dan ooit. Natuurlijk worden de grote hits met veel zelfvertrouwen gespeeld, maar de recentere tracks van Imploding the Mirage (2020) en Rebel Diamonds (2023) doen daar helemaal niet voor onder. Bovendien blijft zanger Brandon Flowers een onvermoeibare showman, die er eigenhandig voor zorgt dat het publiek geen moment stil kan staan.

Foto: Luc Reij / Festileaks

De margaritabus

Hallo, waarom zijn de margaritas op dag 3 ineens dubbel zo groot? Waren de kleine bekertjes op bij de José Cuervo-bus en zijn ze daarom overgestapt op pintglazen? Het Mexicaanse tequilamerk is ruim aanwezig op Mad Cool 2024, zeker wanneer bezoekers doorkrijgen dat je voor € 10,- een halve liter cocktail kunt krijgen. En dat ook nog frozen, wat met deze hitte sowieso een gouden zet is. Het voelt bijna illegaal, alsof je een maas in de wet hebt gevonden, maar ook op dag 4 wordt er vrolijk doorgeschonken. Olé!

Foto: Paco Poyato (Mad Cool 2024)

The Loop

De meest verkoelende plek op Mad Cool 2024 is gek genoeg de enorme dj-tent The Loop. Er kan nog zo verhit gedanst worden, tegen de buizen die van alle kanten koude lucht naar binnen blazen is het lastig opboksen. Misschien is The Loop daarom altijd zo goed gevuld, of misschien toch door de bijzonder sterke line-up. Op een festival waar livemuziek de dienst uitmaakt, kun je hier flink feesten bij Bonobo, DJ Koze en Jayda G. Absoluut hoogtepunt is de set van 2manydjs, die zeer toepasselijk afsluiten met ‘Tequila’ van The Champs. De sfeer is misschien een beetje vreemd – is het mogelijk dat Spanjaarden te goed kunnen dansen voor ‘simpele’ ritmes als deze? – maar dat maakt het geheel niet minder leuk.

Foto: Daniel Cruz (Mad Cool 2024)

Bomba Estéreo

Geboekt staan tegenover grote headliner Pearl Jam, je moet er maar zin in hebben. Maar zo na zonsondergang staat er toch een flink publiek bij het derde podium voor Bomba Estéreo. De Colombiaanse band is één van de weinige Spaanstalige acts op de hoofdpodia dit jaar, een soort latin-versie van L’Impératrice of La Femme. Frontvrouw Li rent in een fluorescerend bodysuit over het podium, terwijl de band cumbia- en champeta-ritmes op de dansende menigte afvuurt. Het is één groot fiesta, gesterkt door de Zuid-Amerikanen in het publiek die bijna alles woord voor woord meezingen. Misschien wel dé verrassing van het festival.

Foto: Andres Iglesias (Mad Cool 2024)

Pearl Jam

Ineens was het spannend of het allemaal wel door zou gaan, toen Pearl Jam begin deze maand verschillende shows moest annuleren. Maar van ziekte werd genezen, en zodoende staan Eddie Vedder en co. donderdagavond gewoon op het Madrileense podium. Nou ja, niet zomaar gewoon, want de band is ongekend op dreef. De songs zijn natuurlijk bekend, maar de aanwezigheid van Josh Klinghoffer (ex-Red Hot Chili Peppers) op gitaar, drums en welk instrument eigenlijk niet, voegt hele nieuwe lagen toe. Bovendien heeft geen enkele frontman zo’n sterke band met het publiek als Vedder, die hier in zeer gebroken – en bedronken? – Spaans de vele fans toespreekt. De heren zijn al meer dan 30 jaar bezig, en toch voelt deze show als een nieuwe kennismaking.

Foto: Javier Bragado (Mad Cool 2024)

De logistiek

Wie had gedacht dat juist Mad Cool zo goed georganiseerd zou zijn. Al jaren kamp het festival met logistieke problemen, maar voor 2024 beloofde de organisatie uitgebreide verbeteringen. Met succes. Nergens hoef je dit jaar echt in de rij te staan, zelfs op de drukste momenten haal je binnen enkele ogenblikken een koud biertje. Hetzelfde geldt voor de wc’s en de metro’s terug naar het centrum. Al met al maakt het een bijzonder relaxete beleving, zonder haast of drukte, zoals zo goed past bij de Spaanse hoofdstad.

Mad Cool Logo

Mad Cool 2025

Locatie
Spanje
Madrid, Spanje
Datum 9-13 juli 2025
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen