7 hoogtepunten van de zaterdag van Down The Rabbit Hole 2024

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Ook de tweede festivaldag is omgevlogen: de zaterdag van Down The Rabbit Hole 2024 zit er alweer op. Het was een aaneenschakeling van pieken op allerlei vlakken. Zo liet de zon zich eindelijk zien en speelde Michael Kiwanuka de sterren van de hemel. We zetten 7 hoogtepunten van de zaterdag van DTRH 2024 op een rijtje.

Festileaks doet uitgebreid verslag van Down The Rabbit Hole 2024. Zie ook de eerste onofficiële festivaldagde beste uitbrakplekken op het terrein en de hoogtepunten van de vrijdag.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

1. Jungle

Jungle staat feitelijk al met 1-0 voor op het moment dat ze het podium betreden. Welk keus festivalgangers voorafgaand aan Jungle ook maakten: ze kwamen in extase naar de show toe. Ofwel van een werkelijk fenomenaal concert van Michael Kiwanuka, ofwel vanuit de 2-1 winst van een zinderende EK-wedstrijd tegen Turkije. Het opgewekte publiek zoekt naar een uitlaatklep voor de euforische gevoelens. Jungle blijkt daarvoor de juiste act, op het juiste moment, op de juiste plek.

Lees het volledige verslag van headliner Jungle hier.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

2. ZON!

De zaterdag begon met een bericht van de DTRH 2024 organisatie waarin gewaarschuwd werd voor harde wind. Tel daarbij op dat het op vrijdag ook al niet over hield, er ’s ochtends nog enkele regenbuien vielen en het wolkendek grotendeels gesloten bleef, en het zag er lang niet goed uit voor de festivalgangers. Maar op het moment dat iedereen zich rond de Hotot verzamelde voor het optreden van Bombay Bicycle Club, trokken de wolken weg en begon de zon te schijnen. De zonnebrandflessen werden erbij gehaald, de biertjes smaakten net wat lekkerder en er werd zichtbaar nog meer genoten van de muziek. Festivaldag twee is van start, met als een van de eerste headliners: de stralende zomerse zon.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

3. Michael Kiwanuka

We kunnen van alles uit de show van Michael Kiwanuka halen, maar iedereen die erbij was weet dat er één absoluut hoogtepunt was. De man kreeg het onmogelijke voor elkaar: dit doorgaans zo praatgrage main stage-veld helemaal stil krijgen. Misschien geen toeval dat precies alle voetbalfans aan de andere kant van het veld de EK-match tegen Turkije aan het kijken waren. Het meest respectvolle deel van het festival bleef over: zij die zachtjes meezongen, heen en weer wiegden en een klein traantje lieten vloeien. De zanger zelf hield zijn ogen dicht, maar iedereen die af en toe door zijn eigen gesloten ogen spiekte zag het genot van het moment op zijn gezicht wanneer hij het publiek hoorde. Pure magie bewaard speciaal voor iedereen die muziek verkiest boven voetbal.

Bron: Samuel van der Lee

4. Balkandans

Waar ’s ochtends de Tramontana in het teken van balans, innerlijke rust en de nodige zenmomenten staat, transformeert deze rond het middaguur tot een kolkende mensenmassa met een hoeveelheid energie vergelijkbaar met die van een kernfusie. Voormalig professioneel danser Daniel Sandu begeleidt de rabbits in hun tocht naar beheersing van de basics van de balkandans.

De Tramontana staat al vanaf minuut 1 vol en ook buiten het podium dansen bezoekers vol enthousiasme mee. Luidkeels zingt iedereen vol enthousiasme met de dansinstructeur mee op de traditionele balkanmuziek “Hop hop, hop hop!”. Wanneer je last hebt van wat opstartproblemen is dit de perfecte manier om je klaar te maken voor een nieuwe festivaldag. En uiteraard draagt een overheerlijk meegesmokkeld shotje Servische Gorki List alleen maar bij aan het succes van dit hoogtepunt.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

5. AURORA

Is er een artiest zo ontwapend als AURORA? Met haar hoge stem zoekt ze contact met het publiek tussen de nummers door. Bijvoorbeeld als ze ons toevertrouwt dat ze niet meer zo zenuwachtig is. Of als de band net iets eerder bij het begin van ‘Heathens’ is dan zij, en ze daarom het intro mist en in de lach schiet. Maar bovenal blijkt ze een verbinder pur sang. De banger ‘Cure For Me’ wordt opgedragen aan alle gays, queers en mensen die zich zichzelf voelen. Onder leiding van de zangeres met regenboogvlag gaat de Teddy op zijn kop. Even later draagt ze een nummer op aan alle kinderen in Palestina, Jemen, Oekraïne, Soedan en waar dan ook ter wereld. Als de Noorse zangeres bij het afsluitende ‘Giving In To The Love’ ons dansmoves geeft waar Kate Bush jaloers op zou zijn, steelt ze definitief de harten van de Rabbits.

6. Nederland – Turkije

De oranjeshirts, -sjaals en -bucketheads waren de hele zaterdag goed vertegenwoordigd in de Groene Heuvels. De wedstrijd Nederland – Turkije leefde enorm bij de Rabbits. Bij aanvang van de wedstrijd was het gigantisch druk bij het 4 x 8 meter grote scherm. Na een slechte eerste helft van Oranje was de sfeer enigszins bedrukt, niet iedere Oranjesupporter kwam ook terug na de rust. Toch maar naar Michael Kiwanuka dachten zij, en niet onterecht natuurlijk. In de tweede helft draaide zowel de wedstrijd als de sfeer helemaal om, op een goede manier. Na de 1-1 en de 2-1 stond het hele veld op zijn kop, liters bier gingen door de lucht. Voetballiedjes werden luidkeels meegebruld door de fans, goede verdedigende acties van het Nederlands elftal werden beloond met een luidruchtig applaus. Nederland is door naar de halve finale en de aanwezige fans op Down The Rabbit Hole 2024 gingen goedgemutst richting headliner Jungle.

7. Bolis Pupul

Bolis Pupul is het pseudoniem van de Vlaamse producer en multi-instrumentalist Boris Zeebroek, opgegroeid in Gent als kind van een Belgische vader en moeder uit Hongkong. Op Down The Rabbit Hole 2024 presenteert hij zijn nieuwste soloalbum Letter to Yu, waarop hij met een aantal klassieke analoge synthesizers op zoek gaat naar de roots van zijn moeder.

Zijn zus Sarah, ook te horen op het album, vergezelt hem tijdens een nummer in deze prachtige ode aan hun moeder. De setlist wisselt tussen energieke clubnummers en rustigere, reflectieve momenten en bevat gesampelde geluiden opgenomen in de straten van Hongkong. De Fuzzy Lop staat goed gevuld tijdens zijn show waarin hij gepassioneerd een gebalanceerd maar dansbaar geluid weet te produceren. En gedanst wordt er zeker!

Wat vond jij van Down The Rabbit Hole 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Down The Rabbit Hole 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2024

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 5-7 juli 2024
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.