The Smile blijft actief: derde album Cutouts aangekondigd

Begin dit jaar kwam The Smile nog met een nieuwe plaat, maar voor het einde van 2024 krijgen we er nog een! Op 4 oktober komt het nieuwe en derde album uit, getiteld Cutouts. Daarmee blijft het project The Smile volop in leven, en worden shows komende festivalzomer waarschijnlijker.

The Smile begon als ‘zij-project’ van Radiohead-leden Thom Yorke en Johnny Greenwood, en dus was de vraag hoe lang leven het was beschoren voordat de originele band weer terug zou komen. Maar daar is voorlopig nog geen sprake van: in plaats daarvan kondigt The Smile hun tweede nieuwe album van dit jaar aan.

Eerder deze maand kwamen singles ‘Don’t Get Me Started’ en ‘The Slip’ (de tweede enkel op vinyl) al uit. Met de aankondiging van het nieuwe album komt de band ook alvast met twee nieuwe singels, inclusief muziek video’s: ‘Foreign Spies’ en ‘Zero Sum’.

Dat Cutouts zo snel na Wall Of Eyes uitkomt, is geen toeval. Beide albums zijn gelijktijdig opgenomen, wat verklaart hoe de band erin slaagt om in zo’n korte tijd opnieuw een volwaardige album uit te brengen. De muzikale ideeën stroomden duidelijk in overvloed tijdens deze opnamesessies.

Liveshows

Op het moment staan er nog geen tourdata of shows gepland voor The Smile. Lowlands en Pukkelpop stonden afgelopen zomer oorspronkelijk op de planning, maar moesten worden geannuleerd in verband met de infectieziekte van Johnny Greenwood.

Daar valt dus nog wat in te halen, en met een hele nieuwe plaat erbij is de kans op liveshows in 2025 dik aanwezig. Fingers crossed voor een mooie spot op de poster van BKS of DTRH!