Franz Ferdinand terug met nieuw album en tour; festivals kunnen niet missen

Foto: Nikki Born (Paaspop 2022)

Franz Ferdinand is terug. De indieveteranen delen een nieuw nummer, plannen voor een nieuwe plaat en de eerste liveshows voor volgend jaar. Schrijf die maar met viltstift op voor het festivalseizoen van 2025.

The Human Fear. Dat is de titel van het eerste album van Franz Ferdinand in 7 jaar. De eerste single heet ‘Audacious’, en is nu te beluisteren. Daarnaast komt de band naar Paradiso in Amsterdam: op 3 maart, tegen een ticketprijs van 46 euro.

Festivals 2025

Als ultieme festivalband kun je er vergif op innemen dat Franz Ferdinand komende zomer ook weer een rondje langs de weides maakt. De laatste jaren moesten ze het doen met een iets minder kaliber festivals: ze stonden op Paaspop in 2022 en op Vestrock en Dauwpop in 2023.

Maar met een nieuwe plaat in de achterzak is het aannemelijk dat de grotere festivals weer een bod gaan doen. En dan kunnen de Schotten eigenlijk overal terechtkomen: zowel Pinkpop (laatste keer: 2009!), Best Kept Secret (laatste keer: 2014), Down The Rabbit Hole (laatste keer: 2018), Rock Werchter (laatste keer: 2018) als Lowlands (laatste keer: 2019) kunnen de geliefde band ergens in de vroege avond prima kwijt.

De komende maanden zullen we vast horen waar we ‘Take Me Out’ precies mee kunnen schreeuwen.