De 11 beste Lowlands shows om dit weekend terug te kijken

The National / Matt Berninger
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Lowlands 2021 gaat niet door. Gelukkig heeft het festival in Biddinghuizen een flink archief prachtige shows opgeleverd. Wij zetten de 11 beste Lowlands shows van de afgelopen jaren op een rij. Zo maken we er dit weekend toch nog een feestje van!

Normaal gesproken zouden we nu ongeveer in de trein richting Lowlands Paradise zitten. Nog even alles doorlopen: tent? Check! Lauw bier? Check! Kaartjes? Check! Haringen? Shit… Hoe dan ook, dit jaar moeten we het zonder Lowlands stellen. Maar niet getreurd. Wij hebben een moordende, alternatieve line-up klaarstaan voor dit weekend. Komt dat lauwe bier toch nog van pas!

1. Franz Ferdinand (2005)

Voor de eerste show op ons blokkenschema gaan we helemaal terug naar Lowlands 2005. De populariteit van Franz Ferdinand bereikt het hoogtepunt. Met het kersverse album You Could Have It So Much Better onder de arm en de wereldhit ‘Take Me Out’ nog vers in het geheugen breekt Franz Ferdinand de tent af. Dat is een lekkere binnenkomer!

2. Arcade Fire (2005)

Van Franz Ferdinand rennen we naar de volgende show. Arcade Fire staat namelijk op het punt te beginnen. In de komende jaren zal de Canadese band nog met le-gen-da-rische festivalhits zoals ‘The Suburbs’ en ‘Everything Now’ komen. Maar in 2005 bewijst de Arcade Fire het ook zonder die nummers te kunnen. Het is rauw, het is zweterig, het is hard. Het is alles wat je wilt van een Lowlands show.

3. The National (2010)

We schieten 5 jaar vooruit in de tijd, maar blijven nog heel even in de indie-rock-hoek hangen. De volgende show die we terugkijken is namelijk die van The National op Lowlands 2010. Band en festival hebben door de jaren heen een innige band opgebouwd. In 2006 stond The National ook al op het festival in Biddinghuizen. En na de show van 2010 zal de band nog twee keer terugkeren. Na het terugzien van deze show snappen we wel dat ze terug mochten komen.

4. The Opposites (2013)

Nou, dat was een goed blokje serieuze muziek. Zin om nu even helemaal uit je panty te gaan? We’ve got just the thing for you. We halen even snel een biertje en rennen daarna door naar de Alpha van 2013. The Opposites staat namelijk op het punt om de show van hun leven te geven. De hits vliegen je om de oren. En net als je denkt dat het niet gekker kan sluiten Twan en Willem af met hun ultieme toegift: ‘Thunder’. Dat wordt lekker moshen!

5. Tame Impala (2015)

Alright, even op adem komen. We vervolgen ons programma met de eerste AAA-headliner op ons alternatieve blokkenschema: Tame Impala. In 2015 bereikt de populariteit van de band rondom Kevin Parker het hoogtepunt. Met het album Currents breekt Tame Impala definitief door bij het grote publiek. En wat blijkt? Ook live klinken nummers als ‘The Less I Know The Better’ en ‘Let It Happen’ als een klok.

6. Oscar and the Wolf (2016)

We zijn ondertussen halverwege ons alternatieve Lowlands-programma. Maar er is nog genoeg om van te smullen. Wat dacht je van deze legendarische set van Oscar and the Wolf op Lowlands 2016? Heerlijk zwieren en zwaaien met Max Colombie, dat is toch het ultieme festivalgevoel? Doe je ogen dicht (zorg dat je alle breekbare spullen buiten armlengte houdt), zwier, zwaai, en waan je op de festivalweide van Biddinghuizen.

7. Editors (2017)

Editors heeft tussen 2005 en 2017 maar liefst vijf keer op de planken van Lowlands gestaan. Hoe kies je dan de beste show? Wij ontwijken die keuzestress en gaan simpelweg terug naar onze meest recente herinnering: Lowlands 2017. Terwijl het publiek zich samenpakt rondom de Alpha, nadert er een onweersbui. Tijdens ‘Eat Raw Meat = Blood Drool’ barst de regen los. De regen raast schuin de Alpha binnen. Het is zeiknat, het is euforisch, het is Lowlands.

8. Elbow (2017)

https://www.youtube.com/watch?v=2jrMt7yL8k4

We blijven nog even in 2017 hangen. Editors breekt de Alpha af. Maar het bombastische geluid van Elbow doet ook de Bravo op haar grondvesten schudden. Er zijn weinig frontmannen die het publiek zo kunnen betoveren als Guy Garvey. Het moment waarop het hele publiek ‘One Day Like This’ meerstemmig meezingt is niets minder dan magisch. Dit is misschien wel het mooiste Lowlands-concert ooit.

9. Gorillaz (2018)

De meeste artiesten die we tot nu hebben gezien, zijn echte Lowlands-vrienden. Ze hebben er meerdere keren opgetreden. Hoe anders is dat bij Gorillaz? De geanimeerde band rondom de legendarische Damon Alborn heeft slechts één keer op Lowlands gestaan: als headliner in 2018. Maar dat is dan ook meteen een show voor de boekjes. Met 22(!) nummers op de setlist maken 2-D, Noodle, Murdoc en Russel hun afwezigheid van de afgelopen jaren meer dan goed.

10. De Staat (2019)

Ons alternatieve Lowlands-avontuur is bijna voorbij. Maar niet voordat we de avond afsluiten met een knaller van een headliner. Die plek hebben we gereserveerd voor De Staat. Nadat The Prodigy om tragische redenen moet afzeggen, wordt De Staat doorgeschoven naar de eerste regel op de poster. Na een ingetogen eerbetoon aan Keith Flint, gaat de band helemaal los. Met bewegende podiumdelen, een over-de-top lichtshow en de energie van een kolkende massa maakt De Staat alle verwachtingen waar.

11. David Vunk (Lowlands free:united 2020)

Helaas moesten we het vorig jaar ook al zonder Lowlands stellen. Gelukkig had de organisatie met Lowlands free:united een mooi alternatief voor ons klaarstaan. Daar stond ook David Vunk achter de knoppen. En met deze partyknaller van jewelste knallen wij de nacht van ons alternatieve programma in.

We hopen dat je hebt genoten van de 11 beste Lowlands shows van de afgelopen jaren. Maak er wat moois van dit weekend. Dan spreken we volgend jaar weer af in Biddinghuizen. Zien we je linksvoor?

Lowlands 2021 From Home

Dit weekend geen Lowlands. Alweer. Dat hakt erin, maar aan ons allen de taak om de vibe van het door ons zo geliefde polderfestival springlevend te houden. Het is dus (toch nog) Lowlands-week op Festileaks. We pakken de hele week uit met tal van specials rondom Lowlands: van een online escape room, via een reeks terugblikken en artiest spotlights tot een verkiezing naar de beste LLine-up ooit. Share the LLove!

Lowlands Logo

Lowlands 2021

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 20-22 augustus 2021
Tickets Niet meer beschikbaar.