Al ruim 30 jaar blijft Muse zichzelf vernieuwen op elk plaat die wordt uitgebracht. De negen langspelers die de band rijk is, tonen een ware muzikale evolutie zonder in te boeten aan ‘eigen’ geluid. We vroegen jullie welk album het allerbeste is en jullie hebben je stem luid en duidelijk laten horen: Origin Of Symmetry is het allerbeste album dat Muse heeft gemaakt.
In de loop der jaren heeft Muse een indrukwekkend oeuvre opgebouwd en bewezen de mannen keer op keer geen angst te hebben hun eigen muzikale grenzen telkens weer te verleggen. We vroegen festivalgangers hun mening te geven over de negen studioalbums die de band inmiddels rijk is en dat resulteert in de volgende ranking.

1. Origin Of Symmetry
Met 33% van alle stemmen steekt Origin of Symmetry met kop en schouders boven alle albums uit. Muse’s tweede langspeler uit 2001 is de plaat die de band naar het wereldtoneel katapulteerde met epische nummers als ‘Plug In Baby’, ‘Bliss’ en ‘New Born’. Niet zo gek dus dat die-hard fans dit album als allerbeste bestempelen.
Veel van het materiaal werd geschreven toen de band op tour was voor het debuutalbum Showbiz. Deze opvolger is meer riff-georiënteerd en wat donkerder dan de voorganger, met diverse nummers die piano of zelfs kerkorgel (in ‘Megalomania’) gebruiken.

2. Black Holes & Revelations
Op een stevige tweede plek van beste Muse albums vinden we – met 24% van de stemmen – het vierde studioalbum dat het trio afleverde in 2006: Black Holes & Revelations. Muse weet op de plaat opzwepende en leuke refreinen en hooks te integreren met een groots geluid en scoort met singles ‘Supermassive Black Hole’, ‘Knights of Cydonia’ en ‘Starlight’ een aantal klassiekers op de setlist.
Op dit album maken de heren steeds meer gebruik van elektronica waaronder de Kaoss Pad, die ingebouwd is op de gitaar van frontman Matt Bellamy. De Kaoss Pad geeft Muse een sci-fi karakter dat perfect past bij de onheilspellende thema’s op het album. Het apparaat functioneert zo niet alleen als technisch hulpmiddel, maar ook als creatieve uitbreiding van de instrumentale mogelijkheden.

3. Absolution
Het derde album uit de discografie van Muse heeft met 15% van de stemmen ook de derde plek in deze lijst verdiend. Absolution uit 2003 vormt een absolute commerciële doorbraak voor de band, die vanaf dat moment mainstream succes oogst. Met deze plaat behaalt Muse voor het eerst de nummer-1 positie in de UK Album Chart.

4. The Resistance
The Resistance – de vijfde langspeler – schopt het tot nummer vier in deze lijst. Critici loven Muse’s ambitie, de invloeden van klassieke muziek en het dertien minuten durende drieluik ‘Exogenesis’. De openingstrack is verreweg het populairste nummer dat het album heeft voortgebracht: ‘Uprising’.

5. Drones
Op de vijfde plek vinden we Drones uit 2015, dat bij release onmiddellijk de nummer-1 positie weet te pakken in zowel de Britse als Nederlandse albumlijsten. Populairste track van de plaat is ‘Psycho’, waarvan de basisriff al sinds 1999 tijdens liveshows wordt gespeeld maar nog niet eerder werd opgenomen in de studio.

6. Showbiz
Op een schamele zesde plaats vinden we het debuut van Muse: Showbiz. Het behaalt een platina status in het thuisland en wordt door de pers vergeleken met het werk van Radiohead. Het album bevat o.a. nummers als ‘Muscle Museum’ en ‘Sunburn’. In laatstgenoemde worden de coupletten én het einde van het nummer op piano gespeeld, maar het refrein en de solo op de gitaar. Daarom speelt Bellamy tijdens optredens óf alles op de piano óf alles op de gitaar.

7. The 2nd Law
Op The 2nd Law breidt Muse haar elektrische invloeden nog verder uit. Op liedjes als ‘Madness’ en ‘The 2nd Law: Unsustainable’ laten synthesizers een nieuwe sound van de groep horen. Dit valt echter niet bij alle fans in goede aarde, zo ook in deze lijst: het album noteert de zevende plek in de lijst van beste Muse albums.

8. Simulation Theory
Op de een na laatste plaats van deze lijst, vinden we het een na laatste album van Muse: Simulation Theory. De liefde voor de 80’s druipt van het album af en geen enkele track is langer dan vijf minuten. En hoewel ook dit album weer de hoogste positie in de albumlijsten weet te veroveren, lukt dat niet met de harten van Muse-fans.

9. Will Of The People
Op de negende en tevens laatste plaats in de ranglijst van Muse-albums vinden we het laatste wapenfeit van de band. Op Will of the People keert Muse terug naar een agressievere en hardere rockstijl en lijkt daarmee de weg te plaveien naar een festivalzomer met een setlist vol zware gitaren. Dat de band naast Pinkpop ook festivals als Rockfest, Hellfest en Tons Of Rock aandoet in 2025, laat menige harten van die-hard Muse fans sneller kloppen. Wellicht dat dit album dan meer waardering gaat krijgen?

Muse op Pinkpop 2025
Al in 2000 speelde Muse voor het eerst op Pinkpop met hun debuutalbum Showbiz. In 2025 wordt de band voor de zesde keer verwelkomd op het langstlopende jaarlijkste muziekfestival ter wereld. Op zondag 21 juni zullen de Britse rockers het festival afsluiten en tickets voor de zondag zijn nog beschikbaar, zo ook weekendtickets. Een ticket voor de Pinkpop-zondag kost €155,-, voor het hele weekend ben je € 312,- kwijt.

Hét cadeau voor feestend Nederland, in te wisselen bij meer dan 1.000 festivals. »

Pinkpop 2025



