Welcome To The Village gaat niet door in 2023

Foto: Welcome to The Village

Helaas lijkt Welcome To The Village niemand welkom te kunnen heten in 2023. Het festival heeft geen geschikte locatie kunnen vinden voor de volgende editie.

Het kunstenfestival vond doorgaans plaats in Leeuwarden. Al langer bestond er onzekerheid omtrent de locatie. Het recreatiegebied de Groene Ster was sinds 2013 de thuishaven voor Welcome To The Village. Dit jaar vierde het festival haar tienjarig bestaan niet in de natuur. Het evenement vond plaats in en om het Mata Hariplein, in het centrum van Leeuwarden. Het was een nieuwe bestemming voor het enorme dorp nadat de rechter de vergunning van een eerdere editie in de Groene Ster afwees – slechts anderhalve week voor de start van het festival.

De organisatie liet enkele weken geleden weten dat deze stadseditie geen duurzame oplossing was. Welcome To The Village ging hard op zoek naar een alternatief. De gemeente Leeuwarden liet weten dat er geen geschikte bestemming bestaat voor het festival, behalve op de Groene Ster. Maar teruggaan naar deze locatie is niet evident. Er ligt nog geen bestemmingsplan, wat te veel risico’s met zich meebrengt voor het organiseren van een driedaags festival. Al vaker kreeg Welcome To The Village problemen door rechtszaken aangespannen door activistenclub Groene Ster Duurzaam. Ook de festivals Promised Land en Psy-fi besluiten uit te wijken. In november was er nog wat optimisme te bekennen: de organisatie verkende opties buiten de gemeente Leeuwarden en beloofde ‘er iets tofs van te maken, samen met jullie’.

Welcome to the village 2017_WTTV
Foto: Ruben van Vliet

Geen geschikte locatie

Het harde zoeken mocht helaas niet baten. Welcome To The Village maakt bekend dat tevergeefs is gezocht naar een nieuwe locatie voor 2023. Even leek het erop dat ze zich konden vestigen in Park Vijversburg in Tietjerk. Maar ook hier ligt het risico op de loer dat de rechter een streep door de vergunning zet. Gelukkig is er nog een lichtpuntje aan de horizon. Het festival stopt zeker niet en gaat op zoek naar een nieuwe, groene locatie. Ook blijven ze het hele jaar door evenementen organiseren.

Het festival in Leeuwarden mocht dit jaar nog mooie namen presenteren, waaronder De Staat, My Baby, Sylvie Kreusch, Peaches en Joost van Bellen. Tijdens eerdere edities kon je genieten van namen als De Likt, Warhaus en Bazart.