Streep door vergunning Welcome To The Village 2021

Welcome to the village 2017_WTTV
Foto: Ruben van Vliet

Welcome To The Village 2021 mag niet plaatsvinden in recreatiegebied de Groene Ster. De rechter schorste de vergunning voor het festival in afwachting van een proces, anderhalve week voor aanvang van het festival.

In mei kwam nog het nieuws naar buiten kwam dat Welcome To The Village coronaproof door kon gaan. Nu is er toch slecht nieuws. De vergunning voor het festival is voor zes weken geschorst door de voorzieningenrechter. Het festival stond over ruim een week gepland, met onder andere Froukje, Zwangere Guy en Charlotte Adigéry op het affiche. Door de schorsing van de vergunning kan het festival niet plaatsvinden in recreatiegebied de Groene Ster.

Rechtszaken vergunning

Al jaren lang heeft Welcome to The Village te maken met rechtszaken. Activistenclub Groene Ster Duurzaam heeft ook dit keer een proces aangespannen tegen de vergunning van het festival. Nu gaat het om een bodemprocedure. De activistenclub vindt dat er niet genoeg aangetoond is dat het festival geen schade aan het gebied toebrengt. Het is niet de eerste keer dat de plaaggeest van het festival opduikt. In 2017 werd er ook al een proces aangespannen door Groene Ster Duurzaam. Toen heeft de organisatie overwogen om het festival naar een andere locatie te verplaatsen.

Een andere locatie?

Welcome to the village_wttv_sfeer
Foto: Danny Korporaal / Festileaks

Chris Moorman van Welcome To The Village zei in een reactie dat het “ontzettend klote” is, maar dat het team zo in productiemodus zit dat ze alleen maar kunnen denken aan plan B. Als het niet in recreatiegebied de Groene Ster kan, dan moeten alle mogelijkheden onderzocht worden om toch iets te doen.

Wel is het zo dat de tijd dringt. De opbouw van het terrein zou deze week beginnen. Het festival is een van de eerste meerdaagse festivals dit jaar. De organisatie kreeg groen licht na de versoepelingen en heeft veel goodwill bij de gemeente Leeuwarden. Al jaren probeert Groene Ster Duurzaam het festival te kortwieken. Voor de organisatie van het festival is het een lastig verhaal. Welcome To The Village is niet de partij die gedaagd wordt, het is de gemeente. Moorman: “Wij hebben ons constant aan alle regels gehouden en alle vergunningsaanvragen zijn aangeleverd. Het minst duurzame dat we elk jaar doen is het printen van de papieren voor de aanvraag.”

De organisatie van het festival is op dit moment in gesprek met de gemeente. Moorman geeft aan hier nog niet veel over te kunnen zeggen. Het is nu de bodemprocedure afwachten. Groene Ster is geen natuurgebied, maar een recreatiegebied. De organisatie denkt dat een festival daar goed mogelijk moet zijn.

https://www.instagram.com/p/CRB8RHfKznn/