Komt er een nieuw album van Oasis?

Oasis Morning Glory

Het hoge woord is er al even uit: de legendarische Britpop-band Oasis komt in 2025 weer bij elkaar. Fans zullen voornamelijk warm lopen voor het oude werk, maar er zijn inmiddels ook hints dat er nieuw materiaal op de plank ligt.

Oasis gaat weer op tour in 2025. Dat nieuws sloeg in als een bom vorige maand en binnen no-time waren de ruim miljoen duur geprijsde tickets voor de enorme stadionconcerten in het Verenigd Koninkrijk en Ierland van de man. Nu rest de vraag: wat komt er volgend jaar op de setlist?

Dat antwoord laat zich deels raden. Natuurlijk veel materiaal van de hitalbums Definitely Maybe en (What’s The Story) Morning Glory. Ongetwijfeld ook wat aanvullingen uit het latere oeuvre (‘Lyla’, ‘Shock of The Lightning’). Maar wat wel een verrassing zou zijn: nog nieuw uit te komen materiaal.

Liam Gallagher bevestigt

Liam Gallagher is er vrij duidelijk over. Hij zegt op X dat er een nieuw Oasis-album komt, en dat het zelfs al klaar is. Die uitspraak herhaalde hij later nog eens, en op een derde vraag erover antwoordde hij dat het album in één woord te beschrijven is als: TURDOS. Cryptisch.

Noel Gallagher hint

Nou zijn de tweets van Liam Gallagher doorgaans met een flinke snuf zout te nemen, dus of het er daadwerkelijk van komt, valt nog te bezien. Het is echter wel toevallig dat er vanuit het kamp Noel Gallagher ook een hint te bespeuren valt naar een mogelijk nieuw album van Oasis.

Noel werd eind vorig jaar geïnterviewd in een podcast van Rolling Stone, en vertelde daar dat hij een album aan het schrijven was dat hij omschreef als “very, very heavily guitar-based stadium rock”. Dat is best een stijlbreuk met zijn recent uitgekomen solo-werk, maar zou de perfecte omschrijving van een nieuwe Oasis-plaat zijn.

Of wellicht had hij het album wel voor zichzelf geschreven, maar kwam de release daarvan toch niet zo handig uit toen bleek dat er een reünie van Oasis aan zat te komen. Mocht hij dan toevallig nog een nieuwe zanger voor dat “euphoric guitar album” zoeken, dan zou Liam Gallagher wel eens de man voor de wedstrijd kunnen zijn.