Zwarte Cross 2024 wint Festival Award voor ‘Beste Randprogramma’

Foto: Daan Jeurens (Zwarte Cross 2024)

Deze week reikt Festileaks traditiegetrouw de jaarlijkse Festival Awards uit. De hele zomer konden festivalgangers per categorie cijfers geven aan door hen bezochte festivals. De evenementen met de hoogste score per categorie winnen aan het eind van de zomer traditiegetrouw een Festileaks Festival Award. In de categorie ‘Beste Randprogramma’ pakt Zwarte Cross 2024 de eindoverwinning.

De Festileaks Festival Awards zijn de publieksprijzen voor festivals en bieden een tegenwicht aan de vele industrieprijzen door vakjury’s. Dit jaar werd een recordaantal van 102.312 stemmen geregistreerd, verspreid over 231 verschillende festivals. Komende dagen lees je de uitslagen van onder meer Beste Sfeer, Beste Terrein en natuurlijk de hoofdcategorie: Beste Festival.

Beste Randprogramma

Zonder randprogramma, geen festival. Tegenwoordig is hetgeen wat naast het muzikale podium gebeurt net zo belangrijk als wat erop staat. Waar de acts zorgen voor hoogtepunten, bezorgt het randprogramma voor de totale beleving van een festival. De vijf festivals in dit artikel snappen dat, met als winnaar van dit jaar: Zwarte Cross.

Foto: Daan Jeurens (Zwarte Cross 2024)

1. Zwarte Cross (8.0)

De prijs voor Beste Randprogramma is weer ’thuis’ bij Zwarte Cross. Het is namelijk alweer de vierde keer dat zij de prijs binnenslepen. Vorig jaar werd de titel nog gelaten aan Wildeburg. Dit jaar mag het Achterhoekse festival dan dus toch weer met de eer strijken. En dat terwijl ze zelf van mening zijn dat ze helemaal geen randprogrammering hebben. In de ogen van Zwarte Cross is namelijk álles het hoofdprogramma. Dat is waarschijnlijk ook de kracht van het festival.

We concludeerden al na de editie van dit jaar dat het niet gek genoeg kan bij Zwarte Cross. Van blues in the Bayou tot lachen, gieren, brullen in de Schaterbar, van beats in the Noaberhood tot bingo in de Wijsneus en van ronkende motoren in de Loco Arena tot afkoelen aan de Playa Exoticana: voor alles wat je kan bedenken is er wel een podium of area. En dan hebben we het nog maar over een fractie van alles wat Zwarte Cross te bieden heeft. 

Magic Mirror Sziget 2024
Foto: Yvette Maes / Festileaks

2. Sziget (7.6)

Ook op Sziget is er veel meer dan alleen maar muziek. Met onder andere Sziget Beach, Magic Mirror en een hele kermis in de vorm van Traveling Funfair kan je je rustig de hele dag vermaken als je zin hebt in wat anders. Er was zelfs een heuse circustent, Cirque du Sziget. Daar zag je van alles voorbij flitsen, zoals acrobatiek, vuurspuwen, hoelahoepen, ritmische gymnastiek en nog veel en veel meer.

Zelfs als je er niet naar op zoek was kwam er nog altijd genoeg op je af. Zo was er bijvoorbeeld een dinosaurusparade, maar ook een hele droneshow, waarbij een klein legertje vliegende voertuigen felgekleurde regenbogen en teksten vormen.

Photo: Ian Geerts / Festileaks

3. Hellfest (7.5)

Op Hellfest kan je de hele dag jezelf blijven verbazen over alles wat er te zien is. De bestempeling van ‘Disneyland voor metalheads’ is op zijn plaats. Het is een puur genot om even de tijd te nemen, over het terrein te struinen en alles in je op te nemen. Vooral in de avonduren komt de omgeving tot leven, met overal ontstoken vlammen en een bruisend ‘Hell City Square’ als blikvanger. Er is een tempel gebouwd puur om merchandise te verkopen. Een reusachtige bedienbare robot schorpioenen vrouw staat op het terrein. Zo is er overal van alles te zien. De grootste blikvanger is waarschijnlijk het enorme beeld van ‘Lemmy’, de legende van Motörhead

Photo credit: Nikki Born / Festileaks

4. Down The Rabbit Hole (7.5)

Ook Down The Rabbit Hole is zo’n festival dat eigenlijk elk jaar wel in de top 5 van Beste Randprogramma staat. Vorig jaar ook een vierde plek, toen met een 7.1. Dit jaar geen hogere plek maar wél een hogere beoordeling voor het festival. Ook dit jaar was er weer ongelooflijk veel te doen op de Groene Heuvels. Zo kon je onder andere yoga doen, leren dansen, dobberen op een surfplank en zwemmen.

Daarnaast was er ook wederom de ruimte om je eigen Porto Party te organiseren. Stuk voor stuk met extravagante decors en dresscodes, moddervette muziek en one-of-a-kind partybier. Dit jaar waren er Porto Parties onder andere in de vorm van Queerovision, DRAAIORGELDISCO, Taal Trance en Cunty Country. Alles bij elkaar een dik verdiende plek in de top 5.

Photo credit: Ed Caffin / Festileaks

5. Into The Great Wide Open (7.3)

Into The Great Wide Open sluit de top 5 af. Met de natuur als setting is het festival op Vlieland een sprookjesachtige ervaring. De programmering vind je letterlijk overal in het oostelijke deel van het eiland: van het lokale sportveld en de campingkantine tot in de wijde omtrek een paar kilometer verder, diep in de bossen of in een kuil midden op de heide. Heel Oost-Vlieland werd omgetoverd tot festivalterrein. 

Op Into The Great Wide Open valt er veel te ontdekken. Naast de muziek was er ook een hoop aandacht voor kunst. Verder was er nog ongelooflijk veel te doen op het eiland. Zo was er dagelijks het Clean Pete Journaal, met live-muziek, quizvragen, diepte-interviews en verrassingsacts. Er was zelfs een heuse hoorzitting waarin de staat van de Nederlandse politiek werd besproken. Ook was er bijvoorbeeld een modeworkshop, een breakdance workout en kon je zelfs een potje kooiapen. Genoeg te beleven dus op het waddeneiland.

De Festileaks Festival Awards

Aan de hand van rapportcijfers vroegen wij de festivalgangers op festivals verspreid over heel Europa naar hun beoordeling in de belangrijkste categorieën van de festivalbeleving: line-up, randprogramma, sfeer, locatie, eten en drinken, prijs-kwaliteit en de totaalscore. In 2024 werden 231 festivals door heel Europa beoordeeld, zowel dicht bij huis met onder andere PinkpopGraspop en Down The Rabbit Hole, als internationaal prestigieuze festivals zoals Tomorrowland, Sziget en Primavera Sound.

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2024

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 5-7 juli 2024
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.