Wildeburg 2023 wint Festival Award voor ‘Beste Randprogramma’

De winnaars van de Festileaks Festival Awards 2023 zijn bekend. Wildeburg gaat er dit jaar vandoor met de Festival Award voor ‘Beste Randprogramma’. Ook Loveland en Paaspop krijgen een podiumplek met respectievelijk het zilver en brons. Een recordaantal van ruim 100.000 stemmen kwam binnen.

De Festileaks Festival Awards zijn de publieksprijzen voor festivals en bieden een tegenwicht aan de vele industrieprijzen door vakjury’s. De hele zomer kunnen bezoekers van Festileaks stemmen op het Festivalrapport van door hen bezochte festivals. Daarin geven zij een cijfer aan zes vaste categorieën van de festivalbeleving (line-up, randprogramma, sfeer, festivalterrein, eten & drinken en prijs-kwaliteit), plus een totaalscore. De festivals met de hoogste score per categorie winnen aan het eind van de zomer traditiegetrouw een Festileaks Festival Award. Dit jaar werden er 101.091 stemmen geregistreerd, verspreid over 253 verschillende festivals.

Bekijk hier alle winnaars van de Festileaks Festival Awards 2023

Zonder randprogramma, geen festival. Tegenwoordig is hetgeen wat naast het muzikale podium gebeurt net zo belangrijk als wat erop staat. Waar de acts zorgen voor hoogtepunten, zorgt het randprogramma voor de totale beleving van een festival. De vijf festivals in dit artikel snappen dat, met als winnaar van dit jaar: Wildeburg 2023.

Foto: Rachel Ecclestone (Wildeburg 2023)

1. Wildeburg (7,6)

Eigenlijk is Wildeburg de definitie van randprogramma. Een plek die je uitdaagt om in de war te raken en je zintuigen te prikkelen. Het festival heeft geen grote main stage of enorme headliners, maar het is een plek om te dwalen en ontdekken. Het is bovendien een festival zonder rode draad: je hoeft eigenlijk het hele weekend niets te zien, maar er is zoveel te beleven.

Alles hangt aan elkaar van kleine plekjes, waar je met kleine paadjes naartoe kunt komen. Als je het al kunt vinden. Dan kom je misschien in het bamboebos terecht waar het überhaupt een uur duurt voordat je de uitgang weer vindt. Je komt telefoons tegen waarbij je met mensen aan de andere kant van het terrein kunt praten. Je zit per ongeluk in een lift waar een stroboscoop naar beneden komt. Je zit vervolgens in een baarmoeder waar je geen hand voor ogen kunt zien maar wel lekker met onbekenden kunt zitten. En voor je het weet zit je in een verstopte boomhut waarbij je het hele Wildeburg terrein kunt overzien. Kortom: een ongekende hoeveelheid gekkigheid die het evenement de Festival Award voor beste randprogramma oplevert.

Foto: Instagram @lovelandnl
Foto: Instagram @lovelandnl

2. Loveland Festival (7,3)

Loveland Festival 2023 in Sloterpark Amsterdam heeft veel meer in huis dan alleen elektronische beats. Neem om te beginnen het grote buitenzwembad. Wat een heerlijke (en volgens ons vrij unieke) toevoeging op een zomerfestival. Daarnaast is het thema water onlosmakelijk verbonden met het festival. Het meer is niet helemaal geschikt om te zwemmen, maar een partyboot of waterfietsen in een zwaan is nog veel leuker!

Daarnaast moet je er natuurlijk wel een beetje leuk uitzien op een festival. Je glitters vergeten? Geen probleem, bij de vintage winkel kun je shoppen of zelf een nieuwe outfit knutselen. Ideaal om even te ontprikkelen. Wil je liever tot rust komen met een massage? Ook daar heeft Loveland voor gezorgd. Of neem een drumles om samen met gelijkgestemden te leren drummen; een fantastisch randprogramma dus.

Foto: Nikki Born (Paaspop 2023)

3. Paaspop (7,1)

Paaspop 2023 heeft ieder jaar weer één van de meest (over)prikkelende festivalterreinen. Het wordt dan ook niet voor niets ‘The Greatest Show On Earth’ genoemd. Ieder hoekje wordt tot in detail opgenomen, waardoor een kruising ontstaat tussen de lokale buurtkermis en de Las Vegas Boulevard. Deze visuele aspecten worden ook goed doorgetrokken naar het stralende randprogramma.

Overal op het terrein vind je grappige spelletjes en feestconcepten, van ‘Wie is het? XXL’ tot een bewegende dansvloer. Tussendoor word je even getrakteerd op een droneshow. De belichaming van deze kermis is de Loco Royale, de grote feesttent waar de meest geniale en/of belachelijke ideeën worden uitgewerkt tot een festivalvullend programma.

Down The Rabbit Hole 2023 talk sesssies
Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

4. Down The Rabbit Hole (7,1)

Een plekje lager dan vorig jaar, maar zeker niet minder festiviteiten op het programma. Op de Groene Heuvels kun je namelijk yoga doen, hoelahoepen, je eigen kunst maken, zwemmen (of suppen) in het meer, leren dansen of lopen door de prachtige Rabbit Holes bij Eden. Daar zie je dan weer het Bossa Nova theater met de leukste (en raarste) acts. Met dit lijstje kunnen we eigenlijk eeuwig doorgaan op Down the Rabbit Hole 2023.

Dit festival zit vol eigenzinnige ontdekkingen met als hoogtepunten vogelspotten in Het Idyllische Bos, The Swamp én de legendarische Porto Parties als uitblinker. Daar kom je allerlei verschillende thema’s tegen, verzonnen door groepjes organiserende festivalbezoekers. Voorbeelden van dit jaar zijn: ‘Techno Karaoke’, ‘Mind Your Granny’ en ‘It’s Britney Bitch’, waar de titels pas een minuscuul gedeelte van de lol omvatten. Deze combinatie is goed voor een vierde plaats met een heerlijk vullend programma.

Foto: Sziget 2023

5. Sziget (7,0)

Wie Sziget 2023 zegt, zegt tegelijkertijd een festival als vakantiebestemming. Je kunt op het Island of Freedom van alles doen als je de muziek links zou laten liggen. Denk aan het volgen van verschillende workshops , bungeejumpen, sporten in de openlucht sportschool, rondhangen in de chill areas, kunst of theatershows bekijken, droneshows aanschouwen en ’s avonds beland je voor je het weet weer op een nieuwe bosparty.

Maar dat is nog lang niet alles, je kunt natuurlijk ook een bescheiden duik nemen op het Sziget strand. Of je bekijkt een van de bijzondere shows op Cirque de Sziget. Alles is mogelijk, zolang je daar even de tijd voor neemt. Maak tussen het muziekprogramma een wandeling over het Óbuda-eiland en je gaat een fantastische dag tegemoet.

De Festileaks Festival Awards

Aan de hand van rapportcijfers vroegen wij de festivalgangers op festivals verspreid over heel Europa naar hun beoordeling in de belangrijkste categorieën van de festivalbeleving: line-up, randprogramma, sfeer, locatie, eten en drinken, prijs-kwaliteit en overall score. In 2023 werden opnieuw de grootste festivals van Europa beoordeeld, zowel dicht bij huis zoals Pinkpop, Lowlands, en Down the Rabbit Hole, als internationaal prestigieuze festivals als Tomorrowland, Sziget en Primavera Sound. Bekijk hier alle winnaars.

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2023

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 30 juni - 2 juli 2023
Line-up
Burna Boy
Fred again..
Paolo Nutini
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.