Puzzels, sloten hits en verdeelde meningen: het verhaal achter Imagine Dragons

Een van de eerste headliners van 2025 is bekend. Imagine Dragons kondigde twee shows in de Benelux aan. De band staat in juli op het Belgische Werchter Boutique 2025 en in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Wat is de achtergrond van de succesvolle groep, bekend van de vele radiohits? En waarom zijn de meningen over hun stadionrockanthems zo verdeeld?

Imagine Dragons vindt haar oorsprong in 2008 in de Verenigde Staten, toen zanger Dan Reynolds drummer Andrew Tolman ontmoette op de universiteit. De twee rekruteerden samen Andrew Beck, Dave Lemke en Aurora Florence om respectievelijk gitaar, bas en piano te spelen. Beck en Florence verlieten na een tijdje de band, waarop Tolman zijn vriend Wayne Sermon (wiens eerste naam Daniel is) en zijn vrouw Brittany Tolman erbij haalde. Sermon speelde gitaar, Brittany zorgde voor back-upzang en speelde keyboard.

Kort daarna stapte Lemke eruit. Bassist Ben McKee werd toegevoegd en de leden verhuizen van Utah naar Las Vegas, waar Reynolds oorspronkelijk vandaan komt. Hier nemen ze drie ep’s op: Imagine Dragons, Hell and Silence en It’s Time.

Tijdens het Bite of Las Vegas Festival in 2009 werd de groep in één klap bekend bij een groot publiek. Imagine Dragons mocht invallen voor Train, omdat zanger Pat Monahon ziek was. De band treedt die dag op voor meer dan 26.000 mensen.

In 2011 tekent Imagine Dragons bij Interscope Records en gaan de leden samenwerken met producer Alex da Kid. Kort daarop verlieten Andrew en Brittany Tolman de band en werd Daniel Platzman de nieuwe drummer. Theresa Flaminio kwam erbij als nieuwe keyboardist, maar stapte na een paar maanden uit de band. Uiteindelijk vormden Dan Reynolds, (Daniel) Wayne Sermon, Ben McKee en Daniel Platzman – er zaten dus drie Dans in de band – met zijn vieren Imagine Dragons. Reynolds’ broer, Mac, werd hun manager.

Doorbraak

Na nog twee ep’s brengen de mannen het nummer ‘It’s Time’ uit als single, waarmee ze doorbreken. Met de videoclip slepen ze een nominatie voor een MTV Music Award binnen in de categorie ‘Best Rock Video’. In 2012 verschijnt dan eindelijk het debuutalbum Night Visions, met onder meer hitsingles ‘Radioactive’ en ‘Demons’ erop. De plaat wordt nummer één op de Bilboard-lijst voor ‘Rock’ en ‘Alternative’ in de Verenigde Staten en schopt het in de top tien van onder meer Nederland, Duitsland, Australië en het Verenigd Koninkrijk. ‘Radioactive’ brak verschillende records en Imagine Dragons sleepte in 2014 de Bilboard Music Awards binnen voor Top Duo/Group, Top Hot 100 Artist en Top Tock Artist.

In 2015 verscheen tweede album Smoke + Mirrors, met singles ‘I Bet My Life’, ‘Gold’ en ‘Shots’. De plaat kwam op nummer één binnen in de Bilboard 200. Na de Smoke + Mirrors-tour bracht de band ‘Not Today’ uit voor de soundtrack van de film ‘Me Before You’ en ‘Sucker For Pain’ voor ‘Suicide Squad’.

Evolutie

Twee jaar na het laatste album brengt Imagine Dragons Evolve uit. Met nummers als ‘Believer’ en ‘Whatever It Takes’ kiest de band voor een groots stadionrockgeluid, dat voor gemengde gevoelens zorgt. Het album en de single ‘Thunder’ kregen Grammy-nominaties voor Best Pop Vocal Album en Best Pop Duo/Group Performance en op de radio doen de nummers het ook goed. Critici zijn echter minder enthousiast over de “mass market rock anthems” en benoemen een gebrek aan originaliteit. “Iedere stadionband die Imagine Dragons voorging, wordt als een donzen eendje leeggeplukt”, schrijft OOR bijvoorbeeld. Wel zegt het muziekblad dat Imagine Dragons behoort tot “de weinige jonge bands die overtuigende en meeslepende stadionrock weten te maken”. Het blad concludeert: “Kortom, op Evolve staat muzikaal niets opmerkelijks, maar we horen hier duidelijk een toekomstige Pinkpop-headliner”.

OOR had het bij het rechte eind. Na het verschijnen van albums Origins en Mercury Act 1 en vlak vóór Mercury Act 2 staat Imagine Dragons als headliner op Pinkpop 2022. Door de grote hoeveelheid hits die de mannen inmiddels op hun naam hebben staan bleek de groep een prima afsluiter voor het weekend, al konden de nummers tussen de grote hits door het publiek niet genoeg boeien.

Puzzels

Volgens de bandleden is Imagine Dragons een anagram en weten alleen zij de ‘echte’ naam van de band. Al jarenlang zijn er veel (soms wilde) theorieën over deze naam op internet te vinden. Wie ‘Cha-Ching (Till We Grow Older)’ achterstevoren afspeelt, zou zanger Reynolds “there is no anagram” horen zeggen, terwijl in een achterstevoren ‘Hopeless Opus’ “there is an anagram” zou klinken. Volgens fans is Ragged Insomnia een veelbelovende kandidaat, aangezien deze naam kort te zien is in de videoclip van ‘On Top of the World’. Ook staat op de boekjes in de cd’s van de band dat sommige nummers zijn opgenomen in Ragged Insomnia Studios. Aangezien de bandleden met elkaar afgesproken hebben de naam geheim te houden, is het onwaarschijnlijk dat deze naar buiten komt.

Niet alleen de bandnaam is een puzzel. Imagine Dragons verbergt namelijk ook graag cryptische aanwijzingen en boodschappen in hun albumhoezen, videoclips en sociale mediaposts. Op de hoes van Evolve stond bijvoorbeeld een verborgen code, die fans naar een website leidde waar ze één specifieke pixel moesten vinden om op te klikken. Degenen die dit als eerste uitvogelden werden verrast met een bezoek en akoestisch miniconcert van de band.

Ook teasen de mannen graag hun nieuwe muziek met geheimzinnige posts op social media. Zo kondigden ze in april 2024 hun nieuwe nummer ‘Eyes Closed’ aan. Twee maanden later verscheen album LOOM en werden de bijbehorende tourdata bekendgemaakt. De shows op Werchter Boutique en in de Johan Cruijff ArenA maken hier deel van uit.

Kritiek

Ondanks het commerciële succes van Imagine Dragons zijn de meningen over de band en de muziek flink verdeeld. Dit zou voornamelijk gaan over herhalende teksten, het bombastische stadionrockgeluid, een gebrek aan originaliteit en het blijven vasthouden aan bepaalde formules voor hun nummers.

De meningsverschillen bestaan niet alleen onder luisteraars en critici, ook andere artiesten hebben zo hun ideeën erover. Leden van onder meer The Smashing Pumpkins, The 1975 en Slipknot uitten kritiek of maakten grappen over de band. Zo grapte Mark Foster dat zijn band Foster the People hun afgewezen werk aan Imagine Dragons gaf. Later bood hij echter zijn excuses hiervoor aan en prees hij de band voor hun inzet voor onder meer de LHBT+-gemeenschap. Corey Taylor van Slipknot zei dat Imagine Dragons Nickelback vervangt als “de slechtste band in het rockgenre”. Sowieso wordt Imagine Dragons vaak vergeleken met Nickelback, vanwege de negatieve publieke perceptie van de Canadese band.

Zanger Dan Reynolds bracht een statement hierover naar buiten. “Al meer dan tien jaar heb ik te maken met critici en andere bands die wrede dingen zeggen over mijn band”, schreef hij. “Niet wat ik terechte kritiek zou noemen (waarbij ik altijd mijn best doe om het te op te pakken en ervan te leren), maar actual click-bait horse shit.” Ook gaf hij aan dat hij het verdrietig vond dat de muziekindustrie dit soort mentaliteit omarmt en zelfs viert.

Drummer

In augustus 2024 kondigde Daniel Platzman aan dat hij Imagine Dragons na ruim tien jaar ging verlaten. De drummer bedankte zijn fans en liet weten binnenkort meer te delen over zijn nieuwste projecten, waaronder het maken van filmmuziek. In 2023 stopte Platzman al tijdelijk met optreden vanwege gezondheidsredenen. Toen werd hij vervangen door oud-drummer en medeoprichter Andrew Tolman.

Bij de aankomende LOOM-tour in 2025 treedt Platzman dus niet meer op. Op de persfoto staat de band nu ook als trio. Aangezien Andrew Tolman in 2023 Platzman verving, is het mogelijk dat hij ook tijdens de aankomende tour bij Imagine Dragons drumt. Dit is echter (nog) niet officieel bevestigd.

Werchter Boutique Logo

Werchter Boutique 2025

Locatie
België
Werchter, België
Datum 12 juli 2025
Tickets Kopen