Pinkpop-directeur Niek Murray stopt ermee

Pinkpop 2024. Photo credit: Nikki Born / Festileaks

Na drie edities aan het roer gestaan te hebben vertrekt festivalmanager Niek Murray bij Pinkpop, maakt 3voor12 bekend.

Niek Murray, die in 2020 het stokje overnam van ‘Mr. Pinkpop’ Jan Smeets als festivaldirecteur en woordvoerder, verlaat de organisatie rondom het Limburgse festival. Of zoals hij het zelf verwoord: hij “heeft zijn roze hoedje afgezet.”

In een kort statement schrijft Murray: “De laatste drie edities van Pinkpop hebben we met een steeds uitgebreider en goed geolied team de nieuwe festival-richting bepaald en hierin al grote stappen gezet. Het is daarom dat het voor mij enigszins dubbel voelt om juist nu deze stap te maken, maar ik heb er vertrouwen in dat ik op deze manier ruimte maak voor een nieuwe richting in mijn carrière.”

De taken van Murray zijn volgens Mojo “al een tijdje geleden” verdeeld onder de overige 2 leden van het directieteam van Pinkpop, meldt Nu.nl. Dat zijn Tirsa Creusen en Sierk Janssen. Murray is daarmee per direct niet meer actief.

Gedraaide podia en een VIP-deck

Murray begon in 2002 als stagiair bij Buro Pinkpop, werd daarna marketingmedewerker en liep daarna jarenlang mee met Jan Smeets om in 2020 het stokje over te nemen van de festivaldirecteur. Door twee vanwege covid geannuleerde edities werd zijn hand pas in 2022 echt zichtbaar.

Met Murray achter de knoppen werd er een aantal rigoureuze wijzigingen aan het Pinkpop-terrein doorgevoerd. Met als waarschijnlijk het meest opvallende de gedraaide ‘North Stage’, waarmee de twee grootste podia met de neuzen naar elkaar toe werden gedraaid en de acts op het ‘tweede podium’ het volledige veld voor zich kregen. Ook het ‘Wilhelmina Sky Deck’ behoorde tot een van de grootste wijzigingen sinds het pensioen van zijn voorganger.

Tegenvallende jaren

De jaren met Murray aan het roer waren niet de makkelijkste jaren voor Pinkpop. Het festival probeerde zich onder zijn leiding opnieuw uit te vinden, met meer aandacht voor popacts en voor beleving naast de muzikale line-up. Afgelopen jaar waren ze daarin niet geslaagd, vond de festivaldirecteur toen: “We hadden niet onze beste editie”. De tegenvallende resultaten worden niet openbaar gekoppeld aan het vertrek.

Daarmee wordt 2025 een jaar van nieuwe gezichten. Naast Pinkpop wordt het ook het laatste jaar van festivaldirecteur Eric van Eerdenburg bij Lowlands. Hij wordt opgevolgd door Camiel le Rutte.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2025

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 20-22 juni 2025
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen