Sum 41-frontman en voormalig manager in de clinch over vermeend seksueel misbruik

Photo credits: Femke Valks / Festileaks

In zijn onlangs uitgekomen memoires beschuldigt Sum 41 frontman Deryck Whibley zijn voormalig manager Greig Nori van seksueel en verbaal misbruik. De beschuldigingen worden door Nori tegengesproken, die spreekt van consent. Inmiddels liggen de heren in de clinch.

Whibley maakte de schokkende onthulling in zijn recent uitgekomen memoires ‘Walking Disaster’. In het boek beschrijft de Sum 41 frontman uitgebreid hoe Nori, de eerste manager van de band, hem jarenlang heeft gemanipuleerd, en hem zowel seksueel als verbaal heeft misbruikt.

Beschuldigingen

De muzikanten ontmoetten elkaar voor het eerst toen Whibley 16, en Nori 34 jaar oud was. Tijdens een optreden van Nori lukte het Whibley om backstage te geraken waar hij hem uitnodigde zijn band, Sum 41, te zien. Een vriendschap ontstond, en Nori hielp Whibley met muziek gerelateerde vragen. Uiteindelijk werd Nori een mentor, en de eerste manager van de band. “Greig had één voorwaarde om onze manager te worden – hij wilde volledige controle”, aldus Whibley in zijn boek. “We mochten met niemand anders dan hem praten, omdat de muziekwereld vol zit met ‘slangen en leugenaars’, hij was de enige persoon die we konden vertrouwen.’

De zanger geeft aan dat de relatie veranderde toen hij 18 was, en dronken werd op een rave. Naar verluidt heeft Nori hem gevraagd om naar een toilet te komen voor een dosis ecstasy, voordat hij zijn gezicht vastpakte en hem hartstochtelijk kuste. Whibley geeft aan dat hij verbijsterd was door de avances, en zegt dat Nori redeneerde dat hij nooit eerder aantrekking tot hetzelfde geslacht had ervaren. Whibley zou dit in hem naar boven gebracht hebben, omdat wat zij hadden zo speciaal was.

Wanneer Whibley probeerde de fysieke ontmoetingen met Nori te beëindigen zou de manager de rollen hebben omgedraaid. Whibley zou homofoob zijn, hij zou onthullen waarom Whibley hem ‘verschuldigd’ was, en de muzikant ervan beschuldigen dat hij zelf de relatie heeft laten beginnen.

Nori

In een ingezonden statement bij het Canadese The Star ontkent Greig Nori de beschuldigingen. “De beschuldiging dat ik de relatie heb geïnitieerd is vals. Ik heb het niet geïnitieerd. Whibley heeft het geïnitieerd, op agressieve wijze.”

Hier voegt de voormalig manager aan toe “Toen de relatie startte was Whibley volwassen, net als ik. De beschuldiging dat ik Whibley onder druk zette om de relatie voort te zetten door hem te beschuldigen van homofobie is onjuist. Uiteindelijk is de relatie gewoon verwaterd. Met wederzijdse instemming. Onze zakelijke relatie is voortgezet.”

Reactie Whibley

In een video gepost op het X kanaal van de band reageert Whibley op het ontkennen van Nori. “Het was een extreem zware week voor me. Ik vind het niet leuk om de waarheid te vertellen die tussen mij en mijn ex-manager naar buiten is gekomen, maar het was iets dat ik niet langer kon verbergen en ik moest het eruit gooien.”

Ook spreekt hij Nori direct aan “Het is me opgevallen dat Greig Nori me nu een leugenaar heeft genoemd. Ik zeg je nu dat ik achter elk punt sta dat in mijn boek staat, 100 procent. Ik ben geen leugenaar, en ik ga rechtstreeks met je praten, Greig Nori. Als je denkt dat ik een leugenaar ben, is er maar één manier om dit op te lossen. Onder ede, voor een rechter, voor een jury, wanneer je maar wilt. Ik ben er klaar voor wanneer jij dat ook bent.”

Tot slot bedankt de zanger iedereen voor alle liefde en steun, de band, zijn familie, en de fans. “Ik zie jullie snel weer, en we komen hier doorheen.”

Tour

Dat Whibley de fans weer snel ziet is een understatement. Maandag 21 oktober start de afscheidstournee van de band, in een uitverkocht Mainstage in Den Bosch.