Pukkelpop

Pukkelpop is een driedaags festival en wordt jaarlijks gehouden in het Belgische Hasselt. De eerste editie van het evenement was in 1985. Op voetbalveld Excelsior Heppen werden een aantal internationale artiesten ontvangen voor een kleinschalig publiek, met succes. Al snel was het festival genoodzaakt te verhuizen naar een grotere locatie, namelijk vliegveld Sanicole in Hechtel. Na namen als The Ramones en Nick Cave & The Bad Seeds te hebben ontvangen op het vliegveld werd het in 1992, na een korte tussenstop op een andere locatie, tijd voor een eigen weide. De Pukkelpopweide is al tientallen edities het podium voor ontzettend veel muzikaal talent, maar ook voor grootheden als Foo Fighters, Beastie Boys, Rage Against The Machine, Red Hot Chili Peppers, Metallica en Daft Punk.

Pukkelpop groeide al snel uit tot één van de grootste alternatieve (open-air) festivals van Europa en trok steeds meer internationale bezoekers. Het festival kent het Nederlandse Lowlands en Hongaarse Sziget (beide in hetzelfde weekend) als directe concurrenten en heeft daarnaast ook een kleine concurrentiestrijd met ‘grote broer’ Rock Werchter. De laatste edities had het festival, ondanks de grote concurrentie, toch weinig moeite om uit te verkopen.

Programma

De organisatie zorgt voor vier dagen aan feest, live-optredens en herinneringen. Na de storm van 2011 wist Pukkelpop o.a. The XX, Editors, Eminem, Foo Fighters, Björk, The Stone Roses, Queens Of The Stone Age, Foo Fighters en The Prodigy te boeken. Naast deze headliners wist het festival de laatste jaren een interessante mix van (alternative) rock, pop, hiphop, R&B, metal, indie, punk, folk en een steeds grotere hap electronische muziek op de line-up te zetten. Het is een gewilde locatie voor talentvolle bands; menig bands zijn ook groot geworden dankzij o.a. hun passage op Pukkelpop.

Terrein & Camping

Pukkelpop kent een prachtige weide die sinds 2011 eigendom is van de stad Hasselt. Het voormalig Kiewitse weiland biedt plaats aan 8 podia: Main Stage, Marquee, Dance Hall, Club, Castello, Boiler Room, Wablief?! en The Shelter. Daarnaast is er de Petit Bazar waar ieder jaar de culturele gekte te vinden is. Er is een groot aanbod aan eten en drinken en ook zijn er oplaadpunten te vinden op het festivalterrein. De weide heeft plek voor zo’n 60.000 bezoekers per dag.

Daarnaast werkt Pukkelpop met een camping-systeem. De festivalganger heeft bij aankoop van een ticket de keuze tussen camping A, B en C die allen een andere locatie en hun eigen imago hebben. Alle campings worden bestuurd vanuit de festivalorganisatie. (Feest-)camping A zit ieder jaar volledig vol en heeft plek voor ongeveer 40.000 personen. Sinds 2013 mogen alleen combitickethouders nog op camping A komen. Dagkaarthouders en late kopers zitten op camping B of zoeken de rust op, op camping C.

Festileaks beschouwt Pukkelpop samen met Rock Werchter als de grootste festivals van België. De redactie besteedt daarom maximale aandacht aan al het nieuws en geruchten rondom Pukkelpop. Houd deze pagina in de gaten en ben als eerste op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Vergeet daarnaast niet onze app te downloaden in de App Store of de Google play Store. Ideaal om zelf ook snel een nieuwtje, gerucht of (zelf)bevestiging aan ons door te geven! Dat kan overigens ook in ons Pukkelpop 2015 Forum