Advertisement

Do of don’t: Je smartphone mee naar het festival

Telefoons en festivals, het leidt vaak tot onverhitte discussies.  Moet je als festivalganger je smartphone thuislaten en optimaal genieten of zijn het juist must-haves? De kans dat je hem de afgrond in danst en springt is aanwezig, de kans dat je je kameraden verliest in het voorvak helaas ook. Wij hebben de pro’s en tegens op een rijtje gezet!

Waarom wel?

1. Je gaat je vrienden kwijtraken

Stel, je laat je telefoon thuis. Je gaat bier halen, je vrienden wachten op je bij de prullenbakken. Je ziet ze niet. Het weerzien vindt pas 3 dagen later plaats bij de Kiss&Ride. Hoewel je de rest van het weekend gelukkig geen rondjes meer hebt hoeven geven, heb je ze toch een beetje gemist. Eén simpel WhatsAppje “de prullenbakken links of rechts?” had je kunnen redden.

2. Je moeder wordt ongerust

Op televisie verschijnen allemaal onheilspellende beelden van donder, bliksem en een overmoedige Jan Smeets die het allemaal onder controle zegt te hebben. Menig festivalganger gelooft hem, je moeder echter niet. Na een spectaculaire show van zowel de headliner als onweer begeef je je terug naar je omvergewaaide tentje. Daar word je opgewacht door de politie, het leger, het ministerie van volksgezondheid en de paus. Je moeder was ongerust. Éen simpele WhatsAppje “hier valt het wel mee hoor, tot morgen” had je kunnen redden.

3. Het programma wijzigt

Terwijl jij lekker in kleermakerszit op het grasveld zit met een puzzelboekje en een wortelsapje, wachtende op een singer-songwriter duo dat bekend staan om hun ontspannende harphitjes, betreedt ineens John Coffey het podium. Je wordt omver geschreeuwd. Je wortelsapje vliegt het podium op en de leadzanger doet niet eens moeite om hem te vangen. Hier had je je niet op kunnen voorbereiden. Je programmaboekje update zichzelf niet, de timetable in de applicatie van het desbetreffende festival wel. Eén simpele pushmelding had je kunnen redden.

Waarom niet?

1. Je accu vergt te veel aandacht

Je bent bang vaker bij het oplaadpunt te vinden te zijn dan bij de mainstage. Nergens voor nodig, aangezien menig meerdaags festival tegenwoordig ook powerbanks aanbiedt. Voor 1 biertje (en 5 biertjes borg) krijg je vaak al een draagbare accu met kabeltje naar keuze mee het terrein op. Terwijl jij in de pit al je energie eruit ragt, laadt je telefoon zich in je tas of broekzak braaf op. Enorm handig! Zoals niemand minder dan James Hetfield vorig jaar al op onder andere Rock Werchter en Pinkpop sprak: BATTERY IS HERE TO STAY!

2. Je bent bang hem te verliezen

Je bent in het bezit van een smartphone die ruim het dubbele van je kaartje kostte en bent bang dat hij gestolen wordt, uit je zak glijdt of stuk valt. Dat is begrijpelijk. Red je het met enkel bellen en sms’en? Voor een tientje kun je een simpel toestel van internet plukken. Hoef je ‘m waarschijnlijk ook nog eens het hele weekend niet op te laden en kun je lekker Snake spelen tussen de optredens door. Wil je toch kunnen whatsappen of speel je liever Candy Crush in de pauze? Wek je vorige telefoon weer tot leven. Of steel je moeders simpele smartphone, kan ze je ook niet lastigvallen.

3. Je bent bang voor de rekening

Ga je naar een festival in het buitenland? Misschien ben je bang voor de hoge kosten van internetgebruik. Maar die gedachte is eigenlijk een beetje van vroeger. Bij Vodafone kun je bijvoorbeeld voor slechts €2 euro per dag 20 sms’jes naar je moeder sturen, 20 minuten bellen en gebeld worden door je verloren vrienden én heb je nog 35 MB over voor het echte werk. Even voor de duidelijkheid: 35 MB is goed voor het uploaden van 50 foto’s, versturen van 3500 whatsappjes of 6 minuten streamen (hierbij een live-versie van Everlong die precies 6 minuten duurt, is Dave er toch nog een beetje bij). Dat dus voor maar 2 euro. Dat is nog geen heel biertje.

Conclusie

Je hebt nu de voors en de tegens gelezen. We zijn benieuwd: neem jij je smartphone mee naar een festival? Let us know!

Artikel in samenwerking met Vodafone.