Advertisement

Verbod plastic bekers en bakjes vanaf 2024 op festivals, ID&T komt met een plan

Photo: Dennis van der Bruggen

Vanaf 2024 zijn bekers en bakjes van wegwerpplastic verboden op festivals. ID&T komt met een plan waarmee je een muntje bij de bar kunt inwisselen voor een beker

Met ingang van 2024 gaan we de plastic deken die over het festivalterrein ligt aan het einde van het festival niet meer zien. Er komt een verbod op het gebruik van wegwerpplastic in Nederland. Het hergebruiken van je beker op een evenement wordt de norm. In België is er al vanaf 2020 een verbod op wegwerpplastic op festivals.

Wel is er een belangrijke uitzondering in het plan opgenomen. Bij hoogwaardige recycling blijft het mogelijk om wegwerpvoorwerpen in te zetten. Dat wil zeggen dat in 2024, 75 procent van de bekertjes gescheiden en gerecycled moet worden. In 2027 moet dit 90 procent zijn. Omdat deze lat best wel hoog is voor veel organisatoren zullen veel toch opzoek moeten gaan naar duurzamere alternatieve, zoals hardcups.

Foto: Niels de Vries

Ecotoken

Operationeel directeur van ID&T, Niels de Geus, vertelt aan 3FM dat het verbod niet als een grote verrassing komt. De afgelopen jaren is al bij verschillende evenementen getest met statiegeldsystemen, softcups en hardcups om te verduurzamen.

Vanaf nu krijgen bezoekers dan ook op alle festivals van ID&T een ecotoken. Dit is een muntje dat je kunt inruilen bij de bar voor een beker.

Foto: Monique Biermans / Festileaks

Softcups

ID&T kiest nu bewust voor het gebruik van softcups omdat hardcups toch meer haken en ogen heeft. De Geus vertelt dat het nadeel van een hardcup is dat de bekers vaak niet terugkomen of kapot worden ingeleverd. Daardoor is het systeem minder duurzaam dan je hoopt. Daarnaast zit er in hardcups meer plastic en zijn de kosten van het wassen van de bekers niet rendabel voor grote festivalorganisaties. Ook geeft hij aan dat softcups makkelijker zijn in gebruik voor de festivalganger. Zolang dat ze schoon worden ingeleverd is dit voor ID&T de meest duurzame oplossing.