Nog even en we staan weer met z’n allen op de festivalweide te genieten van het leven. Het begint natuurlijk al vóórdat je naar een festival gaat. Inpakken, reizen, dingen vergeten, etc. Genoeg ingrediënten voor een potje stress!

Sommige dingen overkomen iedereen. Denk je de enige te zijn die strest over haringen? Festileaks got your back! We hebben vijftien herkenbare momenten voor je op een rij gezet.

1. Alle stress begint bij je festivaloutfits…

Een paar dagen voor het festival begint de voorpret al…  Korte broeken, crop tops, gekke onesies, bloemenkroontjes, olifantenstring… En ga je voor een zomerse outfit of je neem toch ook maar dat dikke vest mee? Het is altijd een hele opgave om coole outfits bij elkaar te zoeken die ‘festivalproof’ zijn.

2. … om vervolgens een dikke beef te krijgen met je backpack

Nu je eindelijk al je outfits bij elkaar hebt gezocht, loop je alweer tegen het volgende probleem op: waar ga je het allemaal laten? Na het inladen van je eerst outfits, besef je al dat je keuzes moet maken. Als je uiteindelijk al je kleding in je backpack hebt gepropt, zie je je tent, slaapzak en  luchtbed nog onaangeroerd op de grond liggen… Hoe dan?!

3. Tijd voor de check, check…

Je wil niks vergeten, dus ga je nogmaals na wat je hebt ingepakt. Kleding, slaapzak, tent, luchtbed Check, check, double check! Dan moet het vast goed zitten. Toch?

4. … en natuurlijk de double check!

Toch niet dus… Want wat blijkt: je ID is verlopen! Met spoed naar de gemeente dan maar… :'(

5. De grote festival-levensvraag: to smartphone or to Nokia?

Elke festivalganger wordt elk jaar geconfronteerd met de terugkerende vraag: ‘Neem je je smartphone mee?’ En elk jaar twijfel je toch weer. Want wat als je hem kwijtraakt? Of als ie gejat wordt? Misschien toch maar je oude Nokia meenemen dit keer?

6. Bijna klaar voor vertrek…

Vertrekken naar een festival kan pas, nadat je je moeder hebt gesproken. Want moeders zou moeders niet zijn, als ze niet overbezorgd was. ‘Let je op jezelf?’ Ja, mam. ‘Heb je alles?’ Ja, mam! ‘Doe je voorzichtig?’ Jaaaaaa, mam!

7. … ready set go!

Eindelijk is het moment daar: je gaat op weg! De kleinsten onder ons ervaren al meteen bij de start een achterstand. Een worsteling. Want zeg nou zelf: is het niet knap om rond te waggelen met een backpack die groter is dan jezelf?

8. Waar is het feestje? In de trein al natuurlijk!

Denk je onderweg even de laatste momenten rust te pakken, zitten alle festivalgangers in dezelfde trein. Bomvolle coupés, schreeuwende mensen, backpacks op het gangpad en de geur van verse wodka in de morgen. Je kunt niet meer wachten tot je op het festival staat te feesten en alle adrenaline komt in de trein al naar boven. Zei er iemand stiltecoupé?  It’s pre-party time!

9. Zonder ticket geen festival!

Als je dan toch eindelijk even een momentje voor jezelf hebt gevonden in de trein, ga je nogmaals in je hoofd je checklist af. Er is iets wat je vergeet, maar wat? Tent, check. Slaapzak, check. Kleding, check. Festivalticket, …, fuck! Godzijdank is de oplossing simpel: lang leve e-tickets!

10. Festivalmusthave: de tentharing

Je stapt uit de trein en vraagt je ineens af: ‘heb ik genoeg tentharingen?’ Het laatste wat je wilt is dat je tent wegwaait dus haringen zijn essentieel. Eigenlijk kunnen we wel stellen dat je nooit teveel haringen kunt hebben. Want als jij ze niet vergeet, vergeet iemand anders ze wel. Tip voor volgend jaar: een shitload aan haringen kopen!

11. Selfie time! (mede mogelijk gemaakt door je powerbank)


Veilig aangekomen bij het festival, pak je je smartphone. Even een leuke selfie op Instagram plaatsen… Wtf! Telefoon nu al leeg! Gelukkig bestaan daar powerbanks voor, mits deze opgeladen is natuurlijk 🙂

12. Festivalterrein, here we come!

De tent staat, je bedje is gespreid. Het strategisch overleg kan van start. Misschien wel hét belangrijkste gesprek met je vrienden voordat jullie voor het eerst het festivalterrein op gaan… Welke tactieken moeten er ingezet worden om je eigen drank mee te smokkelen?  Breezertje in de broek, biertje achter de bh en de wodka onder je feesthoed. Let’s go!

13. Zo vind je je festivalcrew altijd terug

Je festicrew kwijtraken is niet cool. Het is altijd weer een flinke missie om iedereen op dezelfde plek te krijgen én rond dezelfde tijd. Om twee uur voor de bar, maarja, wélke dan?! Een vast meetingpoint is dus misschien de belangrijkste voorbereiding die je moet treffen voor een festival!

14. Oordopjes vergeten

Nooit meer naar huis is misschien je motto, maar er breekt toch echt een tijd aan dat je wederkeert naar je tent. Als je daar eenmaal bent, sta je te popelen om heerlijk te gaan slapen. Best een uitdaging op de feestcamping. Daarom aandacht voor deze twee kleine dingetjes. Och, wat zijn ze belangrijk! Helaas raken de meeste mensen ze kwijt of verdwijnen ze in de bodem van de tas en vind je ze pas weer terug als je naar huis gaat. A big shout-out for: de oordoppen!