Advertisement

Nieuwe podia en nieuwe acts voor Sziget Festival

Sziget Programma 2014
Sziget Programma 2014

Tijdens de jaarlijkse persconferentie van de organisatie van het Sziget Festival op de A38-boot in Boedapest is aangekondigd welke veranderingen aan het festival er voor komende editie te verwachten zijn. Daarbij is ook bekendgemaakt dat Outkast, Manic Street Preachers, The 1975, Madeon en R3hab naar het ‘Island of Freedom’ zullen komen voor een optreden.

Ook is het programma voor de World Village Stage bekendgemaakt, met onder meer Russkaja, Projekt Rakija, El Juntacadáveres en Yasmine Hamdan, en is de eerste act bekend voor de warm-up party op zondag 10 april in de A38-boot: Nobody Beats The Drum (DJ-set).

De nieuwe acts voegen zich bij een veertigtal acts die eerder al waren bekendgemaakt, waaronder The Prodigy, Macklemore & Ryan Lewis, Skrillex, Placebo, Lily Allen, Bastille en Stromae. Zij zullen allen optreden tijdens de reguliere festivaldagen, woensdag 13 tot en met zondag 17 augustus, waarop op alle podia programma is. Op ‘dag 0’, dinsdag 12 augustus, is er nog geen programma op alle podia, maar zullen wel Queens Of The Stone Age, Ska-P en Anti-Flag optreden. Ook is er op ‘dag 0’ een nieuw onderdeel, een speciale openingsshow met niemand minder dan Deadmau5. Het festival zal op zondag 17 augustus worden afgesloten met een eindshow door Calvin Harris op de Main Stage.

De infrastructuur van het Sziget Festival zal flink veranderen. In de afgelopen jaren was de Arena altijd het belangrijkste podium voor fans van elektronische muziek, maar deze tent raakte steeds vaker vol en kon niet meer verder worden uitgebreid. Daarom heeft de organisatie besloten enkele grote namen te programmeren op de Main Stage, terwijl ook in de grote A38 Stage veel elektronische acts te zien zullen zijn. Daarnaast zullen veel alternatieve elektronische acts te zien zijn in het Colosseum, dat wordt uitgebreid en groter dan ooit zal zijn.

Een net zo grote verandering is de introductie van de World Village, een groot podium waarin het programma van de World Music Stage, Roma Stage, Afro-Latin Stage en de Hungaricum Village worden samengevoegd. De World Village krijgt zes slots per dag, met bands acts uit landen als Mali, Congo, Argentinië, Israël en Canada. Uiteraard is er ook een bijzondere aandacht voor zigeunermuziek, zoals dat altijd het geval was bij de Roma Stage. Overdag zullen in de World Village allerlei workshops, presentaties en andere programmaonderdelen zijn, waaronder drumlessen, danslessen, capoeira, Thaise massages, en demonstraties van diverse Hongaarse ambachten. ’s Avonds na alle concerten zullen dj’s de World Village overnemen.

De line-up voor de World Village Stage: Bassekou Kouyate & Ngoni Ba, Besh o droM, Canzoniere Grecanico Salentino, Depedro, DJ Click, DJ Gaetano Fabri, DJ Kosta Kostov, El Juntacadáveres, Fanfarai, Fanfara Transilvania, Gasmac Gilmore, Gipsy Burek Orkestar, Jupiter & Okwess International, Kobo Town, La Yegros, Napra, Oy Division, Parno Graszt, Pannonia Allstars Ska Orchestra, Projekt Rakija, Rupa & the April Fishes, Romengo, Russkaja, Söndörgő, Terakaft, The Sexican, Winston McAnuff & Fixi en Yasmine Hamdan.

Het Sziget Festival is in 1993 gestart om een evenement te creëren waar jongeren konden samenkomen en nieuwe mensen konden leren kennen, iets dat er na de val van het IJzeren Gordijn nog niet was in Hongarije. Ook na al die jaren probeert het festival nog steeds met die insteek grote en kleine groepen samen te brengen en daarom keren onder meer de in 2013 geïntroduceerde Sziget Beach en de Ruin Pubs Quarter terug op het festival. Ook komt er in de vorm van de Campfire Stage een nieuw podium, waar amateurs en professionele musici zich voor kunnen aanmelden en – indien uitgekozen – akoestische liederen kunnen opvoeren. Dit podium is tevens een ode aan Woodstock, het legendarische festival dat 45 jaar geleden werd gehouden. Ook nieuw – niet alleen voor het Sziget Festival, maar voor de gehele festivalwereld – is de Sziget Community Garden, een onderdeel van het festival dat nieuwsgierige bezoekers een inkijk biedt in de wereld van gemeenschappelijk tuinieren.

Naast het jubileum van Woodstock viert het Sziget Festival, het ‘Island of Freedom’, komende zomer ook de val van de Berlijnse Muur, dit jaar 25 jaar geleden. Daarom zal er op het festival een 100 meter lange muur zijn die zal worden bewerkt door artiesten uit de Berlijnse street-artscene en door bezoekers van het festival. Ook zullen diverse acts uit de Berlijnse muziekscene optreden op de Europe Stage, die zijn herintrede doet op het Sziget Festival. Op dit podium zullen ook vele andere acts te zien zijn uit onder meer Nederland, België, Spanje en Italië. Op maandag 11 en dinsdag 12 augustus, ‘dag -1’ en ‘dag 0’, zullen op de Europe Stage getalenteerde bands uit liefst veertien landen optreden tijdens het Youropen Talent Festival.

Liefhebbers van blues en Ierse muziek kunnen hun hart ophalen bij de Blues and Irish Stage, waar de ene dag Ierse muziek te horen is en de andere dag blues. Hierbij zal worden stilgestaan bij het recente overlijden van Andor Olah, een belangrijke bluesmuzikant voor de Hongaarse bluesscene. Daarnaast zullen op de Petőfi Radio VOLT Festival Stage de beste Hongaarse acts optreden. Na elf uur ’s avonds zullen hier tevens nog enkele akoestische optredens zijn.

Nieuw op het festival is de Street of Universities, waar verschillende Hongaarse universiteiten zich presenteren en geïnteresseerden kunnen ontdekken welke mogelijkheden er zijn om in Hongarije te studeren. Ook in de Sziget Art Zone zullen veel nieuwe projecten te bewonderen zijn, waaronder voor het eerst installaties gemaakt van bloemen en een gigantische zandbak met zandsculpturen. Beeldende kunst wordt door de organisatie van het Sziget Festival zeer belangrijk gevonden en om dat dit jaar extra onder de aandacht te brengen is er een tender geopend waarvoor kunstenaars hun installaties kunnen aanmelden.

Komende zomer kunnen bezoekers van het Sziget Festival opnieuw uitkijken over Boedapest vanuit het reuzenrad Sziget Eye, dat de gehele zomer in het centrum van de Hongaarse hoofdstad zal staan. Tijdens het festival zal er een tweede Sziget Eye op het festivalterrein worden geplaatst. Tevens presenteren diverse culturele instellingen uit Boedapest zich op het festivalterrein, waaronder een aantal musea als ook de opera. Bezoekers van het Sziget Festival kunnen ook opnieuw Boedapest verkennen met behulp van de Sziget-Budapest Citypass. Daarmee kan tijdens het festival onbeperkt gebruik worden gemaakt van het openbaar vervoer in Boedapest en tevens zijn er diverse andere voordelen, zoals een gratis bezoek aan één van de bekende badhuizen.

Wie liever op het festivalterrein blijft, kan ook in 2014 meedoen aan een aantal speciale activiteiten voor de Main Stage. Dit keer zijn er een Colour Party, een Flag Party, een Balloon Party, een Beach Ball Party en een Bubble Party. Andere onderdelen van het Sziget Festival die ook in 2014 weer zullen terugkeren zijn Culture Zone, de Magic Mirror, Cirque du Sziget, WAMP, het straattheater, Before I Die…, het Luminarium, de Cökxpôn Chill Garden, het Tarot Labyrinth, NGO Island, het Ability Park, de Tribute Stage, Rubik Sziget, Sports Zone en de Logical Games Tent. Meer over deze onderdelen van het Sziget Festival wordt in de komende weken bekendgemaakt.

Voorafgaand aan het festival wordt een online competitie gelanceerd genaamd Mission:Szitizen. In deze competitie kunnen bezoekers in teams van 2-4 personen de strijd aangaan met andere teams om zoveel mogelijk missies te voltooien. Voor de winnaars van deze competitie staan fantastische prijzen klaar, waaronder een rondleiding backstage en een selfie op de Main Stage.

Een Weekly Pass (incl. camping) is tot en met 30 april te verkrijgen voor €209. Vanaf 1 mei kost een Weekly Pass (incl. camping) €229.

Sziget Logo

Sziget 2024

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 7-12 augustus 2024
Line-up
Halsey
Liam Gallagher
Tickets Kopen