Sziget 2014: Paalklimmen bij The Bloody Beetroots en dansen met Stromae

Sziget 2014
Foto: Clément Caron

In deze nieuwe rubriek blikt Festileaks terug op de meest memorabele, herkenbare en lachwekkende momenten die je tijdens een festival kan beleven. In deze editie zoeken we het iets verderop: Sziget 2014!

1. De diverse line-up

sziget 2014Net als ieder jaar bood Sziget voor ieder wat wils. Queens of the Stone Age, Prodigy, Placebo, het zijn slechts een paar namen van uiteenlopende genres die het affiche sierden. Springen kon onder meer bij Calvin Harris, Skrillex, Axwell en Deadmau5 en je ex uitschelden deed je bij Lily Allen en CeeLo Green. Ook moest je ruimte maken in je koffer voor je luchtgitaar, want die had je nodig bij Manic Street Preachers en Jake Bugg. Kortom: het was weer rennen van tent naar tent!

2. De razendsnelle kaartverkoop

In 2014 ging de kaartverkoop voor Sziget – net als de meeste Nederlandse bezoekers – met sneltreinvaart. Dit was met name te danken aan de invoer van meerdere Early Birds-fases. Wie voor 31 juli zijn ticket scoorde, bespaarde maar liefst 50 euro ten opzichte van de late beslissers. De snelle verkoop was tevens te danken aan de minstens-net-zo-machtig-mooie editie van het jaar ervoor, toen vond je onder meer Blur, Chase & Status en afsluiter David Guetta op het eiland aan de Donau.

3. Stapelen bij Stromae
© Kieron (https://www.flickr.com/photos/frf_kmeron/)
© Kmeron / https://www.facebook.com/Musicfromthepit/

De organisatie maakte een grote vergissing door Stromae niet op de mainstage te programmeren. Waar het al ver voor het optreden van start ging gigantisch druk werd in de A38-tent, nam de drukte na het optreden van Macklemore & Ryan Lewis nog eens gigantisch toe. De tent, die een capaciteit had van ‘slechts’ 10.000 man, kreeg veel te verdragen, evenals het publiek. Een aantal bezoekers liepen botbreuken op, van vingers tot benen. De show zelf? Die was zoals verwacht legendarisch goed.

4. Paalklimmen bij The Bloody Beetroots


1..2.. WHOOP WHOOP! The Bloody Beetroots kregen het publiek flink op en neer met hun strakke electro-beats. Sommige gasten vonden springen niet genoeg en zochten de hoogte op in de palen van de tent. Het Italiaanse duo wilde echter niet dat het dak er letterlijk afging en bracht de show tot een tijdelijke pauze. Toen zanger Sir Bob Cornelius Rifo ook de laatste paalklimmer weer naar de vloer had gemaand kon het feestje doorgaan. De volgende dag waren de palen niet langer beklimbaar: de organisatie had platen bevestigd om herhaling te voorkomen. Flauw hoor.

5. Het prachtpubliek

Sziget Festival Skrillex

Naast de artiesten verdient er nog een andere, minstens net zo belangrijke groep aanwezigen een podium: jullie! Op onze social media-kanalen vroegen we onze lezers om hun meest memorabele Sziget-momenten te delen. Naast een handjevol optredens verschenen er ook andere nagedachtenissen, van veel zweten tot het aanzien van naakte festivalgangers. Jullie favoriete artiest? Twee namen die we meerdere malen terug zagen komen waren Skrillex en Imagine Dragons, zij wisten veel indruk te maken op het Nederlandse publiek (of misschien kwam dat door die emmers cocktail). Waar dubstep producer Sonny Moore in 2011 nog in een bescheiden Paradiso optrad, gaf hij 3 jaar later een gestoorde show voor een aanzienlijk groter publiek. ‘T is wat.