WK redde Pinkpop-optreden van de Stones

2020

Na het interview met Quest, doet Rob Trommelen van Mojo nu ook bij 3voor12 een boekje open over het boekingsproces van Pinkpop dit jaar.

Trommelen vertelt over de spanning rondom het doorgaan van The Rolling Stones. In februari was een optreden van Pinkpop eigenlijk al van de baan, omdat de Stones hun tour later wilden doen. Echter, omdat Mick Jagger naar het WK voetbal in Brazilië wilde, moest de tour al daarvoor. ‘Een week later ging de telefoon: Pinkpop ging toch door.’

Duurste editie ooit
‘Het Pinkpop-programma van dit jaar is twee keer zo duur als dat van vorig jaar,’ zegt Rob Trommelen. Het is daarmee ‘by far’ de duurste editie ooit. ‘Maar we hebben ook meer kaartjes verkocht dan ooit, dus het kan uit.’ Meer over de financiën en het onderhandelen met artiesten vertelde Trommele al in een interview met Quest.

Dance-acts op Pinkpop
Rob bevestigt in het interview ook weer eens dat Jan Smeets geen al te grote rol heeft in het boekingsproces. Het wordt Smeets vaak verweten dat hij dance-acts op Pinkpop afhoudt. Trommelen ontkracht dat: ‘Jan houdt niet zoveel meer af hoor, wij maken het programma. Ik had het zelf graag gezien.’ Voor de editie van 2014 lag er een bod op Avicii, en een op Calvin Harris en Skrillex. ‘Wat wel vaak meespeelt, is dat die acts in het donker willen spelen. Wij hebben per dag op het mainstage maar een spot in het donker, en ik vond het te vroeg voor Avicii om af te sluiten.’

Campingcapaciteit wordt verlaagd
Er werd al gespeculeerd over het feit dat de Pinkpop-campings waarschijnlijk erg leeg zullen zijn, omdat veel Stones-liefhebbers een weekendkaart hebben gekocht toen de dagkaarten voor zaterdag waren uitverkocht. Ook bij Pinkpop verwachten ze dat: ‘We hebben nu de campingcapaciteit verlaagd.’ ‘Dat zagen we ook met Bruce Springsteen, toen de campings maar 70% bezet waren.’

3voor12
In het volledige interview wordt bovendien gesproken over metalfestivals, de onderhandeling met Arcade Fire, het eten op Pinkpop en het nieuwe vierde podium. Op de site van 3voor12 kun je het hele interview lezen.

Hoi! Ik ben eindverantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken bij Festileaks. Sporadisch schrijf ik ook wel eens een artikel, en dan zie je dit tekstje. Verder co-host ik onze Festivalpodcast en kun je me wakker maken voor alles dat uit de foodtruck van de Bourgondiër komt.

Geld verdienen op festivals?

Achter de bar op Zwarte Cross, tickets scannen op Concert at Sea of de kassa bedienen op Down The Rabbit Hole? Schrijf je in via Festileaks en werk komende zomer op de leukste festivals van Nederland!