Advertisement

Pukkelpop 2014: Wat mogen we verwachten?

Pukkelpop vlaggen

Naast Lowlands is het natuurlijk ook bijna tijd voor Pukkelpop. Het festival maakte vorige week de beruchte time-table bekend en er zal inmiddels wel genoeg gepuzzeld worden. Festileaks werpt nog één goede blik op het affiche voordat het festival dan eindelijk begint.

De line-up van Pukkelpop klopt zoals gewoonlijk weer van alle kanten. Acts voor jong en oud, groot en klein, van indierock tot drum & bass, van metal tot hip-hop; knalfeestjes en kippenvelmomenten gegarandeerd. Per podium bekijken we wat er nou eigenlijk op het programma staat.

Main Stage
Als headliner op de donderdag wist het festival dit jaar de grootste vrienden van het Belgisch festivalpubliek te strikken, namelijk Editors. Vrijdag is het de beurt aan The National, die samen met afsluiter Macklemore & Ryan Lewis de headliner van de tweede dag is. Zaterdag staat één van de meest gewilde headliners van het jaar op het programma. Queens Of The Stone Age gaat met het nieuwe album ‘…Like Clockwork’ de Main rocken als nooit te voren. Prachtige headliners denken wij zo, maar Pukkelpop is véél meer dan headliners.

Er kan dit jaar behoorlijk wat meegezongen worden op de Main Stage van Pukkelpop. Op dit podium zullen maar liefst 74 top40-hits voorbijkomen van de volgende acts: Deadmau5 (1), Editors (2), OutKast (6), Janelle Monáe (2), American Authors (1), Macklemore & Ryan Lewis (4), Ed Sheeran (5), Tinie Tempah (7), John Newman (4), Calvin Harris (13), Queens Of The Stone Age (1), Jake Bugg (1) en Snoop Dogg (aka Snoop Lion) (27). De ‘subheadliner-headliner-afsluiter’ constructie die de laatste jaren heerst op de Europese affiches zorgt dit jaar voor 3 ijzersterke dagen op de Main Stage. DJ Calvin Harris sluit dit jaar het festival af met festival-anthems als ‘Summer’, ‘We’ll Be Coming Back’ en ‘Sweet Nothing’.

Marquee
Ook de Marquee is bewapend met muziek van het hoogste niveau. Het podium maakt dit jaar plaats voor acts voor de toekomst als Perfect Pussy, Ella Eyre, Say Lou Lou, Glass Animals, James Vincent McMorrow en Blaudzun. Daarnaast staan ook namen als The Kooks, Portishead, Tom Odell en Fink op het programma. Acts die zich allang hebben bewezen, maar nog steeds absoluut de moeite waard zijn.

Er zijn naast een goed aantal bands ook electronische hoogtepunten te verwachten in de tent. Röyksopp & Robyn is daar één van. De Do It Again Tour is een unieke kans om de drie muzikanten samen op het podium te zien staan. Een 2 uur lang Scandinavisch feest met hits van Robyn en keiharde beats van Röyksopp.

België mag trots zijn op haar muzikale kweekvijver. Dat blijkt maar weer uit het feit dat Oscar & The Wolf de Marquee op donderdag afsluit. De band was één van de verassingen op Rock Werchter 2014 en blijft aan de weg timmeren. De band speelt R&B op een sprookjesachtige wijze. Het verhaaltje voor het slapen gaan.

Dance Hall
De voetjes mogen weer van de vloer in de Dance Hall. Het podium staat op de donderdag in het teken van UK-/Deep-House van het hoogste niveau. Disclosure is dè act van het moment binnen het genre en ook zomerse sounds van Klangkarussel, Clean Bandit en Redlight zijn deze dag te horen in de tent.

Dag twee is dubstep, drum & bass en piepende oren. ‘Hot Right Now’ van DJ Fresh, ‘Warp 1.9’ van The Bloody Beetroots en ‘I Love It’ van Icona Pop zijn allen te horen en te zien in de Dance Hall. 1..2..whoopwhoop!

Deze dag staat ook Yung Lean & Sad Boys op het programma. De nog net 18 jarige rapper maakt zijn eigen clips en rapt teksten over Mario Kart, Pokémon, chips en Ice Tea. Geen diepzinnig gebeuren, maar wel steengoede hiphopbeats.

De zaterdag laat je alle hoeken van het electro-genre zien. De geheimzinnige Kavinsky, het Afrikaanse Buraka Som Sistema, soul van Mapei en Bo Saris. Het staat er allemaal. Het affiche van deze stage is op zichzelf al bijzonder, maar krijgt met I Am Legion ook een exclusief tintje. Het Nederlandse Noisia en de Britse rappers van Foreign Beggars hebben de handen in elkaar geslagen en een album vol rauwe dubstep en grime uitgebracht. I Am Legion pakt goed uit en tourt voor het eerst. Twee vliegen in één klap!

The Shelter
Headbangen, moshpits, grunten. In de Shelter mag het allemaal! Op donderdag kent het affiche namen als NOFX, Bombus en The Hell. Op vrijdag pronken A Day To Remember, Anti-Flag en Of Mice & Men op het programma. Zaterdag zijn o.a. Epica, Red Fang en Neck Deep te vinden in The Shelter

Pukkelpop heeft dit jaar weer een aantal grote jongens weten te strikken voor het podium. Bring Me The Horizon is hier één van. De Britse band heeft inmiddels al het vierde album in de verkoop gegooid, waarop duidelijke electronische tinten zijn verwerkt. Dit maakt de band niet alleen een lust voor de metalfan, maar ook een optie voor de liefhebber van namen als Linkin Park en Limp Bizkit. Bring Me The Horizon heeft zijn horizon verlegt en is klaar voor de afsluitspot van The Shelter.

Ook Truckfighters staat geprogrammeerd op dit podium. Dat ze er zin in hebben weten we wel zeker. De band verklapte hun komst namelijk al vroegtijdig. De stonerrock van deze Scandinavische jonkies is absoluut de moeite waard.

Boiler Room
Even niets te doen? Gelukkig gaat het feest de hele dag door in de Boiler Room. Het is nog even afwachten hoe mooi de tent er dit jaar weer uit zal zien, maar de dj’s op het programma zijn al iets om naar uit te kijken. Er hebben dit jaar behoorlijk wat artiesten hun doorbraak gemaakt met een hitje of twee. Pukkelpop had dat allang door en heeft vrijwel alle opkomende dj’s in de Boiler Room staan. Denk aan Gorgon City, Faul & Wad Ad, MK en Sigma.

Uiteraard heeft de organisatie ook gedacht aan de nodige veteranen van het vak. Namen als Pendulum, Fritz Kalkbrenner, Andy C, Modestep en The Jillionaire (één van de mannen van Major Lazer) weten wel raad met een draaitafel, een microfoon en een volle tent. En alsof dat dan nog niet genoeg is heeft het festival ook nog gedacht aan de dagelijkse afterparty met residents Michael Midnight, Nadiem Shah en TLP.

De officiële openingsparty van Pukkelpop vindt dit jaar ook plaats in de Boiler Room. Op woensdag 13 augustus zijn festivalgangers met een combi- of donderdagticket vanaf 6 uur welkom op het festivalpark, waar om 8 uur ’s avonds de openingsparty begint. Om 22.30 zal de jaarlijkse openingsceremonie plaatsvinden waarna er nog tot 4 uur ’s nachts door gefeest kan worden. De Boiler Boys, Gunther D & Skyve en Laston & Geo verzorgen de muziek op deze avond.

Castello
Techno, experimental, minimal of trap. Het is allemaal te vinden in de Castello. Ieder jaar zorgen de artiesten op dit podium weer voor bijzondere sferen. Dit jaar is het de beurt aan namen als Cashmere Cat, Amatorski, Kelela, Rustie, James Holden, Tensnake en The 2 Bears om de Pukkelpoppers te overtuigen van hun kwaliteiten.

Eén van de meest bijzondere artiesten in de Castello is de jonge Amerikaan Marcel Everett, oftewel XXYYXX. Hij maakt een mix van hiphop en downtempo met een een ‘Native American’ op de vocals. Vorig jaar moest de producer nog cancelen, maar hij kon het niet laten om dit jaar alsnog te komen. Maar goed ook, want het is een absolute topper.

Club
Deze tent heeft talent in overvloed. Met uitzicht op de Main Stage, waar sommige artiesten zich over een paar jaar misschien wel mogen laten zien, zullen in totaal 25 acts hun kunstje doen. Donderdags zijn o.a. Slowdive, Black Lips, Deafheaven en Hozier te bewonderen op deze stage. Vrijdag staan onder meer The War On Drugs, Kurt Vile & The Violaters, First Aid Kit en Lucius op het programma en op zaterdag is het de beurt aan Anna Calvi, St. Vincent, Brody Dalle en meer.

Op Donderdag staat tevens één van de favoriete bands van zowel Johnny Marr als Noël Gallagher op het programma, namelijk Temples. De band is diepgaand, psychedelisch en goed. Temples was een kleine YouTube-sensatie en wist via deze weg een platencontract te scoren. Debuutplaat ‘Sun Structures’ ligt inmiddels al in de winkel en de band heeft vergelijkingen met The Beatles, Jagwar Ma en Tame Impala al op zak.

Wablief?!
De Belgische kweekvijver heeft al behoorlijk wat internationale artiesten opgeleverd. Namen als Selah Sue, dEUS en Netsky hebben dan ook vast en zeker vroeger gehoopt ooit op dit podium te mogen staan, want hier begint het voor velen. Artiesten als Black Cassette, Gruppo Di Pawlowski, Kenji Minogue, Yuko en Evil Invaders zullen zich hier mogen bewijzen voor een kleine tent. Gaat het ze lukken? Daar zal je zelf achter moeten komen.

Wil jij er nog bij zijn? Dat kan! Er zijn nog zo’n 1000 kaarten beschikbaar voor de donderdag van het Pukkelpop. Deze dag staan o.a. Deadmau5, Editors, OutKast, Flume, Disclosure, The Kooks en Oscar & The Wolf op het programma. Een ticket kost je €85,- en zijn hier te kopen. Voor meer informatie over het festival, de line-up e.d. kijk je hier.

Pukkelpop Logo

Pukkelpop 2024

Locatie
België
Hasselt, België
Datum 15-18 augustus 2024
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Thijs Jacobs

Festileaks-chef van alles wat niet met nieuws te maken heeft. Muziekjournalist. Broer van Ed Sheeran, Rupert Grint en alle andere Gingers die je kent. Draait met alle liefde plaatjes onder de naam Thissa. Houdt niet van arrogante mensen, wel van Kanye West.

Meer van Thijs