Het festivalseizoen van 2014: lijstjestijd

Exit Festival Live

Het is inmiddels alweer tijd om terug te blikken op het festivalseizoen van 2014. Wat waren de populaire en/of bijzondere headliners van deze zomer? Hoe goed hebben o.a. Rock Werchter, Lowlands en Best Kept Secret het gedaan? En de grootste vraag: wat was jouw top 5 van 2014?

Elk jaar vindt er weer een grote strijd plaats tussen de festivals: wie weet de beste headliners te strikken? Glastonbury met Metallica, Kasabian en Arcade Fire? Kwalitatief zijn het geweldige headliners, maar het mist de exclusiviteit die je van het festival verwacht. Coachella met OutKast, Muse, Queens Of The Stone Age en Arcade Fire? Dat begint er meer op te lijken. Heel Europa hoopte op Muse, maar uiteindelijk ging het Amerikaanse Coachella er met de hoofdprijs vandoor. Roskilde met o.a. The Rolling Stones, Drake, Arctic Monkeys en Stevie Wonder? Dat zou goed kunnen. Stevie Wonder en Drake waren vrij exclusieve namen in het festivalcircuit en Arctic Monkeys is één van de populairste bands van het moment. The Rolling Stones was dé headliner van 2014. Misschien niet op kwalitatief vlak, maar het is en blijft één van de grootste bands. Roskilde wist dus (meer dan) vier ijzersterke headliners te boeken, maar hoe hebben de Nederlandse en Belgische festivals het gedaan?

Ook Pinkpop wist, na een lange reeks geruchten, The Stones binnen te halen. Gevolg was een bijna volledige uitverkoop van de festivaltickets al op de eerste dag. Naast The Rolling Stones stonden ook o.a. Arctic Monkeys, Editors, John Mayer, Metallica, Avenged Sevenfold, Arcade Fire en Stromae op het programma van het Limburgse festival. 2014 was een topjaar voor de roze rockers.

Een topjaar had ook Rock Werchter met headliners Metallica, Arctic Monkeys, Pearl Jam en Kings Of Leon. Het festival had een in bloedvorm verkerende Stromae als afsluiter en kon ook namen als London Grammar, Placebo, Jack Johnson, Paolo Nutini, Black Keys, Biffy Clyro, Pixies, Interpol, Foals en Chase & Status op de poster zetten. Werchter was, net als de laatste jaren, volledig uitverkocht. Festileaks mocht dit jaar verslag doen op het Belgische festival. Deze review valt hier terug te lezen.

Best Kept Secret begon dit jaar aan editie twee van de succesformule. Het festival boekte Pixies, Interpol, Franz Ferdinand en Elbow als headliners en was weer uitstekend georganiseerd. Bloeiende bandjes, culinair eten en een prachtige locatie maakt dit festival zo uniek. Het verslag van Best Kept Secret vindt je hier.

Dit jaar was er ook weer plaats voor nieuwe festivals. Down The Rabbit Hole werd uit de grond gestampt door Lowlands. Het festival moest opboksen tegen het Nederlandse Pinkpop, Lowlands en Best Kept Secret, maar indirect ook tegen de Vlaamse festivals Rock Werchter en Pukkelpop. De lastigste taak bleek om origineel te programmeren. Down The Rabbit Hole ging voor headliners Foals, Black Keys en Damon Albarn, die op Rock Werchter nog geeneens als subheadliner stonden geprogrammeerd. Mede hierdoor maakte het festival nog maar weinig indruk op het grote publiek.

Het festivalseizoen werd ook dit jaar traditioneel afgesloten met Pukkelpop en Lowlands in één weekend. Op papier leek Pukkelpop over het Nederlandse Lowlands heen te walsen, maar ook Lowlands maakte indruk. Waar Pukkelpop koos voor populaire namen als Macklemore & Ryan Lewis, Calvin Harris en Deadmau5, ging Lowlands voor sfeer en kwaliteit. Het Nederlandse evenement zorgde voor onverwachte hoogtepunten van Typhoon, Larry Gus, Stromae en Royal Blood. Ondanks dat het festival vrij laat uitverkocht raakte en behoorlijk wat kritiek over de line-up had te verduren, bleek het achteraf toch weer een top editie te zijn. Het gehele Festileaks-verslag van Lowlands kan je hier teruglezen.

Pukkelpop stelde uiteraard ook niet teleur. Het festival had misschien wel dé line-up van 2014 en was dan ook geheel uitverkocht. Het festival had dit jaar aan iedereen gedacht; jong en oud, groot en klein, hipsters en feestbeesten. Het waren niet publiekstrekkers Macklemore & Ryan Lewis, Calvin Harris en Deadmau5 die voor de verrassing zorgden, maar toch vooral het vertrouwde Portishead, The War On Drugs, Kavinsky, Queens Of The Stone Age en ga zo maar door.

Kort samengevat, deze festivalzomer was er één om van te smullen. Er kan teruggekeken worden op legendarische optredens van bijv. The Rolling Stones, Stromae, Portishead en Arctic Monkeys, er werd met Down The Rabbit Hole een nieuw festival verwelkomt en oudere festivals als Pinkpop en Lowlands wisten zich te vernieuwen.

Na te hebben teruggekeken op al het moois wat de Benelux ons festivalliefhebbers te bieden heeft is het tijd voor een lijstje. Wij zijn benieuwd naar jouw top 5 festivaloptredens van deze zomer! Laat het weten op ons forum, zodat wij een uiteindelijke toplijst van 2014 kunnen maken. Om je te helpen bij deze ontzettend lastige keuze hebben de schrijvers van Festileaks alvast hun lijstje ingevuld. Op 30 september zal de toplijst van 2014 bekend worden gemaakt, dus wees op tijd!

Ron Thomassen
1. Arcade Fire @ Pinkpop
2. The War On Drugs @ Best Kept Secret
3. The Rolling Stones @ Pinkpop
4. Pixies @ Best Kept Secret
5. Foals @ Rock Werchter

Bas Hendriks
1. The War On Drugs @ Best Kept Secret
2. The Rolling Stones @ Pinkpop
3. Metallica @ Rock Werchter
4. Interpol @ Rock Werchter
5. Oscar & The Wolf @ Bruis Maastricht

Yves Smeets
1. Interpol @ Rock Werchter
2. Arcade Fire @ Pinkpop
3. Portishead @ Pukkelpop
4. Midlake @ Rock Werchter
5. Foals @ Rock Werchter

Thijs Jacobs
1. Kavinksy @ Pukkelpop
2. The Rolling Stones @ Pinkpop
3. Chase & Status @ Rock Werchter
4. Foals @ Rock Werchter
5. Flume @ Pukkelpop

Jos Willemsen
1. Damon Albarn – Rock Werchter
2. The Rolling Stones @ Pinkpop
3. Stromae @ Rock Werchter
4. Arctic Monkeys @ Pinkpop / Rock Werchter
5. Kensington @ Appelpop

Marloes Verkade
1. Damon Albarn @ Rock Werchter
2. Royal Blood @ Lowlands
3. Arctic Monkeys @ Pinkpop / Rock Werchter
4. Stromae @ Rock Werchter / Lowlands
5. Foals @ Rock Werchter

Debbie Spaan
1. Foals @ Down The Rabbit Hole
2. The National @ Lowlands
3. Franz Ferdinand @ Best Kept Secret
4. Elbow @ Best Kept Secret
5. Interpol @ Best Kept Secret

Niels Hagen
1. Gesaffelstein @ Lowlands
2. Darkside @ North Sea Jazz
3. De Likt @ Metropolis Festival
4. SOHN @ North Sea Jazz
5. Nils Frahm @ Best Kept Secret

Noël Lurken
1. Avenged Sevenfold @ Pinkpop
2. Metallica @ Pinkpop
3. The Rolling Stones @ Pinkpop / TW Classic
4. Joe Bonamassa @ Pinkpop
5. Imagine Dragons @ Lowlands

Robin Noordhoek
1. Royal Blood @ Lowlands
2. Queens Of The Stone Age @ Lowlands
3. Flume @ Lowlands
4. Nick Mulvey @ Lowlands
5. Blood Red Shoes @ Lowlands

Jordy Jansen
1. Arctic Monkeys @ Rock Werchter
2. Interpol @ Rock Werchter
3. The National @ Lowlands
4. Foals @ Rock Werchter
5. Bombay Bicycle Club @ Rock Werchter

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2023

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 9-11 juni 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen