De top 100 festivaloptredens 2014: Arcade Fire grote winnaar

De lijstjes, die op ons verzoek door de lezers zijn ingezonden via o.a. Facebook en het forum, zijn gelezen en de stemmen zijn geteld. Het levert een interessant overzicht op van ‘de beste festivaloptredens van 2014’. Arcade Fire komt uit de bus als dé festival-act van het jaar.

Festileaks is weer op zoek naar de beste festivalacts van het jaar.
Het publiek bepaalt de top 100!
Breng je stem uit en selecteer jouw top 10 festivalacts van 2023!

Niet de legendarische Rolling Stones, maar de headliner van de 3FM-Stage, Arcade Fire, wist dit jaar het meest te overtuigen. Het is de vaakst voorkomende nummer één van de lijst en scoorde daarnaast de meeste punten. The Rolling Stones vinden we terug op plek twee en Pearl Jam sluit de top 3 af. Opvallend genoeg staan drie van de grote Pinkpop-namen in de top 5. Pinkpop mag gerust de grote winnaar genoemd worden als het gaat om het boeken van headliners. Alle Pinkpop-headliners zijn terug te vinden in de top 20 van de lijst en subheadliner Editors heeft plek 15 weten te bemachtigen.

De optredens van Rock Werchter kwamen het vaakst voor in de lijstjes. Het festival mag dan ook tevreden terugkijken op de geboekte line-up. Alleen Kings Of Leon mist in de top 20, terwijl namen als Stromae, Damon Albarn, Foals, Gesaffelstein en Royal Blood wel genoeg hebben overtuigd. Foals is de kleinste naam in de top 5. De band wist een legendarische performance neer te zetten op Rock Werchter en stond triomfantelijk op het nieuwe Down The Rabbit Hole als headliner. Lees hier wat onze verslaggever vond van o.a. bovengenoemde optredens op Rock Werchter.

Pukkelpop en Lowlands komen wat minder vaak voor op de lijst, maar ook zij hebben een aantal toppers weten te boeken. Opvallend genoeg werden namen als Macklemore & Ryan Lewis, Skrillex, Calvin Harris en Deadmau5 weinig tot niet genoemd, maar waren het bands als The War On Drugs, Queens Of The Stone Age, The National en Royal Blood die indruk maakten. Lees hier wat onze Lowlands-verslaggever vertelt over de performances op het festival.

Het nog jonge Best Kept Secret heeft twee pareltjes in de lijst staan. The War On Drugs en Franz Ferdinand waren de toppers van de tweede editie van het evenement. Voor een sfeerverslag van dit festival en zijn optredens klik je hier. Het nieuwe festival Down The Rabbit Hole had weliswaar geen grote headliners, maar wel headliners met kwaliteit. Twee van de drie headliners (Foals en Damon Albarn) staan ‘gewoon’ in de top 20 van het jaar.

De eerste Nederlandse naam in de lijst is Kensington, die weliswaar op Lowlands stond, maar het meest indruk te wist te maken op Appelpop. De eerste Belg in de lijst is Stromae, die als een krijger publiek en podium bespeelde op o.a. Rock Werchter en Lowlands.

Top 20 festivaloptredens 2014

1. Arcade Fire (o.a. Pinkpop)
2. The Rolling Stones (o.a. Pinkpop, TW Classic, Roskilde)
3. Pearl Jam (o.a. Rock Werchter)
4. Metallica (o.a. Pinkpop, Rock Werchter, Glastonbury, Rock Am Ring)
5. Foals (o.a. Rock Werchter, Down The Rabbit Hole)

6. The War On Drugs (o.a. Best Kept Secret, Pukkelpop)
7. Queens Of The Stone Age (o.a. Pukkelpop, Lowlands, Sziget)
8. The National (o.a. Pukkelpop, Lowlands)
9. Interpol (o.a. Rock Werchter)
10. Damon Albarn (o.a. Rock Werchter, Down The Rabbit Hole)

11. Royal Blood (o.a. Rock Werchter, Lowlands)
12. Stromae (o.a. Pinkpop, Rock Werchter, Lowlands)
13. Portishead (o.a. Pukkelpop, Lowlands)
14. Placebo (o.a. Rock Werchter)
15. Editors (o.a. Pinkpop, Pukkelpop, Rock Am Ring)

16. Gesaffelstein (o.a. Rock Werchter, Lowlands)
17. Franz Ferdinand (o.a. Best Kept Secret, Rock Werchter)
18. Arctic Monkeys (o.a. Pinkpop, Rock Werchter)
19. Darkside (o.a. Pukkelpop)
20. Kensington (o.a. Lowlands, Appelpop)

De top 5 per festival

Rock Werchter

1. Pearl Jam
2. Metallica
3. Foals
4. Interpol
5. Damon Albarn

Pinkpop

1. Arcade Fire
2. The Rolling Stones
3. Metallica
4. Stromae
5. Editors

Pukkelpop

1. The War on Drugs
2. Queens of the Stone Age
3. The National
4. Portishead
5. Editors

Lowlands

1. Queens of the Stone Age
2. The National
3. Royal Blood
4. Stromae
5. Portishead

Best Kept Secret

1. The War on Drugs
2. Interpol
3. Franz Ferdinand
4. Belle and Sebastian
5. CHVRCHES

Down The Rabbit Hole

1. Foals
2. Damon Albarn
3. The Strypes
4. Temples
5. DeWolff