Festivalacts Top 100: Muse is de absolute festivalkoning van 2015

Foto: Kim Erlandsen

2015 kende veel mooie affiches met een heleboel uitblinkers. De afgelopen weken konden lezers stemmen op hun favoriete festivalacts van deze zomer en daaruit is een overtuigende winnaar gekomen: mega-headliner Muse!

Festileaks is weer op zoek naar de beste festivalacts van het jaar.
Het publiek bepaalt de top 100!
Breng je stem uit en selecteer jouw top 10 festivalacts van 2023!

Statistieken

Waar het vorig jaar in de bovenste regionen nog spannend was, is er dit jaar een overtuigende winnaar. Muse staat in de top 5 bij ruim 40% van de stemmers, waarbij ze 45 maal de nummer één-positie bezetten. De band blijkt ook zonder drones genoeg indruk te maken op het festivalpubliek en deed dat op onder andere Pinkpop, Rock Werchter en Lollapalooza Berlijn. Op nummer twee pronkt Florence + The Machine, die in 13% van de toplijstjes voorkomt.

Opvallend

Er zijn naast Muse maar weinig headliners terug te vinden in de top 20. De eerstvolgende hoofdact in de toplijst van 2015 is elektronisch duo The Chemical Brothers die, met een headline-spot op Lowlands en een plek als dagafsluiter op Rock Werchter, de achtste plaats weet te bereiken. Daarnaast staan ook Robbie Williams (Pinkpop, Sziget, TW Classic), Mumford & Sons (Rock Werchter) en alt-J (Pukkelpop, Rock Werchter, Best Kept Secret, Sziget) bij de beste twintig.

Festivalacts Top 100 van 2015
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Nederlanders en Belgen

De Nederlanders en Belgen zijn uiteraard ook aanwezig in de festivalacts top 20. De beste Belg was dit jaar Oscar & The Wolf (10de), gevolgd door Pukkelpop-afsluiter Netsky (14de). Nederlanders deden het iets minder goed: de eerste kaaskop in de lijst is beer catcher John Coffey, die met een negentiende plek nog net bij de beste twintig hoort.

Meeste spektakel in België

De Belgische festivals wisten dit jaar de meeste klasbakken op de poster te zetten. Rock Werchter boekte maar liefst twaalf van de twintig bovenste acts in de lijst. Pukkelpop wist er zeven te strikken. Alleen Robbie Williams stond niet op één van de twee festivals (wel op TW Classic). Lowlands wist er zeven te strikken en Sziget en Best Kept Secret vijf. Pinkpop (4) en Down The Rabbit Hole (3) presteerden het slechtste.

Top 100 Festivaloptredens 2015

1. Muse (o.a. Pinkpop, Rock Werchter)
2. Florence + The Machine (o.a. Rock Werchter, Sziget)
3. Tame Impala (o.a. Pukkelpop, Lowlands)
4. Royal Blood (o.a. Rock Werchter, Best Kept Secret)
5. Damien Rice (o.a. Rock Werchter, Down The Rabbit Hole)
6. Faith No More (o.a. Pinkpop, Rock Werchter)
7. Paolo Nutini (o.a. Pukkelpop, Lowlands)
8. The Chemical Brothers (o.a. Rock Werchter, Lowlands)
9. Kasabian (o.a. Rock Werchter, Sziget)
10. Oscar and the Wolf (o.a. Pinkpop, Rock Werchter, Down The Rabbit Hole)

11. Limp Bizkit (o.a. Pukkelpop, Lowlands, Sziget)
12. Robbie Williams (o.a. Pinkpop, Sziget)
13. Patti Smith (o.a. Rock Werchter, Down The Rabbit Hole)
14. Netsky (o.a. Pukkelpop)
15. Mumford and Sons (o.a. Rock Werchter)
16. alt-J (o.a. Rock Werchter, Pukkelpop, Sziget, Best Kept Secret)
17. Death Cab For Cutie (o.a. Rock Werchter, Best Kept Secret)
18. Noel Gallagher's High Flying Birds (o.a. Rock Werchter, Best Kept Secret)
19. John Coffey (o.a. Pinkpop, Pukkelpop, Lowlands, Best Kept Secret)
20. Underworld (o.a. Pukkelpop, Lowlands)