Pinkpop 2014: Zonnebrand smeren en schuilen voor de storm

Pinkpop 2014

In deze nieuwe rubriek blikt Festileaks terug op de meest memorabele, herkenbare en lachwekkende momenten die je tijdens een festival kan beleven.  Dit keer blijven we in Nederland, en hoeven jullie niet te diep te graven in jullie geheugen.. Pinkpop 2014!

1. Ieder z’n eigen dag

rolling stones pinkpop 2014

Pinkpop biedt voor ieder wat wils, elk jaar. Zoveel wils dat je soms door de bomen het bos niet ziet. In 2014 werd het een stukje makkelijker gemaakt. De dagen leken zo ingedeeld dat het voor het dagjespubliek makkelijk kiezen werd. Zo stonden op de zaterdag Thé Lau, Ed Kowalczyk (Live) en The Rolling Stones; een perfecte dag voor de festivalgangers die zijn klassiekers waardeert. Op zondag vond je één en al indie. Naast headliner Arctic Monkeys vond je die dag ook Editors, The Kooks, Paolo Nutini en Ed Sheeran. Metalmaandag maakte zijn naam ook waar: Mastodon, Rob Zombie, Powerman 5000 (wiens frontman het jongere broertje van Rob Zombie is), Biffy Clyro, Avenged Sevenfold, Ghost en uiteraard Metallica. Desondanks waren er elke dag veel uitzonderingen die de regel maakten te vinden: Zo stonden Kraantje Pappie en Stromae ook tussen de headbangers.

 

2. Setlistjes bepalen

 

Hoe de avond met Metallica zou gaan lopen, lag compleet in de handen van het publiek. Kaarthouders kregen een code waarmee ze konden stemmen op nummers die volgens hen in de setlist moesten komen. Ondanks de vertraging van een half uur dankzij de zware storm, kwamen alle gekozen nummers aan bod. Op de avond zelf kon het publiek nog stemmen op de toegift, waarbij ze konden kiezen tussen ‘Fuel’, ‘Blackened’ en ‘The Day That Never Comes’. ‘Fuel’ werd de overduidelijke winnaar. Bij de Rolling Stones had het publiek wat minder inspraak: slechts één nummer werd door hen gekozen, namelijk ‘Rocks Off’.

3. The Scene met Thé Lau

 

In 2013 kwam het nieuws naar buiten dat muzikant Thé Lau ernstig ziek was. Hoewel hij zelf aldoor goede hoop had, werd een jaar later bekend gemaakt dat hij was uitbehandeld. Ondanks zijn ziekte wilde de zanger graag afscheid nemen van het publiek op het podium. En zo werden vier laatste concerten gepland, waaronder één op Pinkpop. Het was een emotioneel optreden, waarbij Thé vergezeld werd door Jacqueline Govaert, Pascal Jacobsen (Blof) en Tom Barman (dEUS). Hij hield het die dag niet droog: “Dat is niet echt professioneel, maar ik was er wel blij mee”. In juni van vorig jaar overleed Thé Lau op 62-jarige leeftijd.

4.  Maestro Stromae

 

In 2014 was Stromae niet van de festivals weg te slaan. Ondanks dat hij op Rock Werchter en Lowlands het hoofdpodium mocht betreden, krijg hij op Pinkpop “slechts” het 3FM-podium toegewezen. Daar schreef hij geschiedenis. Nog nooit hadden zoveel mensen zich rond dit podium begeven, en ondanks de brandende zon werd er door de gehele menigte meegedanst. Pinkpop was overigens niet het enige festival wat zich vergist had in de Belgische zanger, op Sziget kreeg hij namelijk ook een podium toegewezen wat eigenlijk te klein voor hem was. Daar verliep het allemaal iets minder vlekkeloos, en vielen er een hoop gewonden door de onverwachtse drukte.

5.  Smeren met Smeets

Pinkpop 2014 was blafheet. Gelukkig was dat al ruim van tevoren bekend, waardoor de nodige watertappunten geregeld werden. Het weer bleef overigens vrij onvoorspelbaar: zo ving de tweede dag aan met een gigantische plensbui, maar was het de rest van de dag stralend weer. Vooral de laatste dag had een grote verassing voor het publiek..

6. Het noodweer

 

Op de laatste avond brak de hel los. ‘s Ochtends was de lucht nog helder blauw, maar tegen 20:00 uur sloeg het om. Tijdens het optreden van Arcade Fire verscheen op de informatieborden op het terrein dat bezoekers moesten hurken en zich beschermen voor rondvliegend afval. Ook moesten de masten op het terrein worden vermeden. Eric Corton sprak het publiek toe vanaf het hoofdpodium. Fans die de hele dag in het voorvak hadden doorgebracht om ‘s avonds zo dicht mogelijk bij hun helden te kunnen zijn, moesten deze noodgedwongen verlaten vanwege het gevaar dat er iets in het vak zou belanden. Achteraf vertelde Corton aan 3voor12 dat de lucht eruit zag “alsof Thor écht op zijn hellewagen door de hemel reed en met bliksemschichten schoot”. Maar gelukkig voor de fans, na regen kwam Metallica.

7. De beste set van 2014

Eind 2014 brachten wij de top 100 festival-optredens uit, en de overtuigende nummer één had deze plek onder meer te danken aan het optreden op Pinkpop: het viel tijdens hun set met bakken uit de hemel en de frietbakjes waaiden het publiek om de oren, maar niemand leek er last van te hebben. Pinkpop was over het algemeen de grote winnaar dat jaar: alle headliners haalden de top 20. Benieuwd naar de gehele lijst? Check ‘m hier!