Lowlands 1995: op dansrevolutie met Underworld en The Prodigy

Underworld
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Festileaks is op zoek naar de beste line-up ooit. Het affiche waar je jaren na dato nog steeds je vingers bij aflikt. Is het niet vanwege de wederopstanding van je favoriete band, dan wel omdat je die vele nieuwe, fijne bandjes hebt ontdekt. Vandaag in de aanbieding: Lowlands 1995.

[mks_col][mks_two_thirds]Met hoeveel munten waardeer jij de line-up van Lowlands 1995?[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]

[yasr_visitor_votes size=”large”]

[/mks_one_third]

[/mks_col]

Lowlands 1995

Lowlands 1995 affiche
Het tijdschema van Lowlands 1995

Eén van de meest toonaangevende edities van Lowlands was die van 1995. Er veranderde veel bij het festival: zo werd er ruimte gemaakt voor méér dance, kwam er een cultureel programma en kon je voortaan naar films kijken. Afsluiters van het festival waren Soundgarden, Lordz Of Brooklyn en Beck, maar daarnaast stonden ook huidige grootmachten als Foo Fighters, Green Day, Radiohead, The Chemical Brothers én The Prodigy op het affiche. De prijs van al dit moois? Net iets meer dan 50 euro (112 gulden).

De dance-revolutie

Veel festivals hebben er zelfs nu nog moeite mee; een grote dance-act bovenaan je affiche zetten. Lowlands doet dat op haar derde editie met The Prodigy, die op vrijdag 25 augustus de Bravo afsluit. De Britse danceformule heeft twee albums op zak en kraakt iedere dansvloer met ‘Out Of Space’, ‘Voodoo People’ en ‘No Good’. Zwaar bewapend steekt The Prodigy de Bravo in vuur en vlam. Ondanks de vele stroomstoringen tijdens het optreden, blijkt The Prodigy op Lowlands 1995 één van de meest legendarische optredens ooit.

Net zo legendarisch waren de twee andere dansende beren op het programma: The Chemical Brothers en Underworld. In 1995 waren weinig elektronische acts zo populair als deze drie. The Chemical Brothers raven over de hele wereld met het debuutalbum Exit Planet Dust, terwijl Underworld festivaltenten sloopt met ‘Born Slippy’. The Chemical Brothers mag zich twee optredens vóór The Prodigy bewijzen in de Bravo, dat doet Underworld een dag later in dezelfde tent. Allemaal met succes, want met hun legendarische live-reputatie staan ze ook dit jaar weer op vele festivalweides.

The Chemical Brothers
The Chemical Brothers anno 2016

Groeispurt

Lowlands had al vroeg een neusje voor toekomstige headliners. Tijdens de derde editie stonden Green Day, Radiohead, Beck en Foo Fighters als jonge artiesten in de polder. Green Day komt tegenwoordig vaak wat later opdagen dan de bedoeling is, maar dat was niet altijd het geval. Op Lowlands 1995 waren de bandleden nog piepjong en kwamen ze poeslief een kwartier te vroeg de Alpha in. Radiohead was daarentegen al wat groter en kreeg tijdens een woeste regenbui de Alpha muisstil. Beck deed de bijzondere editie op slot met een strakke show.

Frontman silverchair
Silverchair frontman Daniel Johns in zijn tienerjaren

Alléén onder begeleiding

In de categorie ‘opmerkelijk’: de band Silverchair speelt op vrijdag 25 augustus een setje in de Charlie. Dat gaat niet zomaar, want de Australische band mag alleen op tour onder begeleiding. Daniel Johns (16), Ben Gillies en Chris Joannou (beide 15) waren destijds zo jong dat hun ouders mee moesten naar Lowlands. Het moet niet mee zijn gevallen, een rock ‘n roll-leven leiden onder de neus van paps en mams.

Breng je stem uit!
Wij zijn op zoek naar de beste line-up aller tijden en daarbij hebben we jouw hulp nodig! Jij mag als deskundig jurylid je stem uitbrengen op ieder affiche dat in aanmerking komt voor de prestigieuze titel. Dat doe je door bovenaan het artikel het aantal munten aan te klikken dat de line-up volgens jou waard is.