8 dingen die we nooit vergeten van Down The Rabbit Hole 2015

DTRH15, happy, publiek, sfeer
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Aankomend weekend is het zover: alweer de derde editie van Down the Rabbit Hole! Reden genoeg om nog even terug te blikken op de meest onvergetelijke momenten van vorig jaar. Hier zijn de dan: 8 dingen die we nooit vergeten van Down the Rabbit Hole 2015!

1. Het weer

Down The Rabbit Hole schommel

In tegenstelling tot de meeste festivals van dit seizoen, trof Down the Rabbit Hole het ontzettend met het weer. Op enkele wolkjes na was het smeren geblazen, en ook de temperatuur was perfect. Met een maximum temperatuur van 26 graden was het niet blafheet, niet stervenskoud en waren het dus eigenlijk de perfecte weersomstandigheden voor een festival.

2. Een onaangekondigde bosrave met de Staat

Dat het feestje tot na middernacht door zou gaan hadden vele festivalgangers al bedacht. Echter droeg er wel een heel bijzonder clubje bij aan het nachtelijke festijn: niemand minder dan de heren van de Staat verzamelden zich in het bos om het eens flink uit te wonen. Dat goed nieuwe snel spreidt bleek maar weer, binnen no-time verzamelde zich namelijk een menigte zowel voor als op het podium. Sommigen van hen klommen zelfs in de bomen om een glimp op de te kunnen vangen van Torre en co, die naast eigen werk ook een hoop Old Skool gabber-nummers ten gehore brachten. Dat uitgerekend zij het roer overnamen was overigens meer dan terecht: de band komt uit Nijmegen, Down the Rabbit Hole is dus praktisch in hun achtertuin.

3. De partyboot

Heineken was vorig jaar voor het eerst hoofdsponsor. Dit bracht naast bier ook Desperados naar het festival, en naast Desperados ook een heuse partyboot. Vooral dat laatste werd met open armen ontvangen. Het hele weekend was de boot afgeladen vol met springende mensenmassa’s en Desperados-ballonnen. Naast een hoop watergevechten werd er vooral gigantisch veel gedanst op sets van onder meer Spacekees en Jiggy Djé. Voor sommige mensen kostten de fanatieke danspartijen op de boot alleen nog niet genoeg calorieën: op zaterdagmiddag werd er ook nog eens getrefbald.

4. Patti Smith: Horses

Ze was 29 jaar toen haar debuutalbum Horses uit kwam. Vorig jaar werd ze 69, haar album dus 40, en dat moest gevierd worden. Naast Glastonbury en Rock Werchter bracht Smith een bezoek aan de groene heuvels. In vier decennia veranderd er uiteraard veel. Desondanks was de tent armvol en ook de omringende heuvels waren bedekt door publiek van alle leeftijden. Het album wordt 40 zomers later nog steeds met open armen ontvangen, net als Patti zelf. Tot over 10 jaar?

5. Veteranenfestijn

CIn6Y9gWEAAMVxh.jpg_large

Patti Smith was niet de enige aanwezige artiest die de 70 bijna aantikt: ook Iggy Pop, die vlak na de oorlog ter wereld werd gebracht, trad op, evenals bebaarde bejaarde Seasick Steve. Hierdoor lag de gemiddelde leeftijd van de bezoekers van het festival flink hoger dan we gewend zijn van bijvoorbeeld Lowlands. Gelukkig bleken ook de festival-veteranen het goed naar hun zin te hebben. Bij één rijpe aanwezige steeg het zelfs zo naar zijn bol dat hij besloot om zich uit te kleden en naakt in de plas te springen. Beeldmateriaal ontbreekt helaas/gelukkig (streep door wat niet van toepassing is).

6. Seasick Steve

Seasick Steve is even met het jonge grut socializen. ✌️ #dtrh15 #seasicksteve

Een foto die is geplaatst door timo pisart (@timopisart) op


Ex-zwerver zijnde hecht Seasick Steve ongetwijfeld een hoop waarde aan vrijheid, en je vindt nergens meer vrijheid dan op de festivalweide. Hiervan was de Amerikaanse blues-muzikant goed op de hoogte. Hoewel hij pas de laatste dag van het festival op het podium moest staan, was hij het hele weekend aanwezig in Ewijk. Slapend, dansend, maar vooral bier uitdelend. Hij was zo onder de mensen dat je bijna zou vergeten dat hij kwam optreden. Gelukkig vergat hij dit zelf niet.

7. Gaslamp Killer b2b Jameszoo

Schermafbeelding 2016-06-20 om 23.04.28

Een aangename verassing: tijdens de set van jonge producer Jameszoo schoof ineens Amerikaanse Underground hip hop producer the Gaslamp Killer aan. Dat is een mond vol, evenals hun optreden: een intense back to back-set met een hoop Kendrick Lamar en zelfs een jungle-kwartiertje. Een half jaar later tekende Jameszoo bij Brainfeeder, het label van Flying Lotus waar the Gaslamp Killer ook bij ingeschreven staat. Toeval? Vast wel.

8. Sky on drugs

Foto door Paul Thijssen
Foto door Paul Thijssen

Hun afsluitende optreden op zondagavond was de allereerste headline-show voor de heren van War on Drugs. Namen ze de visuals heel serieus of was het ze gewoon gegund? Hoe dan ook, de helderblauwe lucht kleurde tijdens het optreden van de indie-rockers vuurrood, wat het geheel compleet psychedelisch maakte. Een perfecte afsluiter voor een perfect weekend. Red Eyes toegestaan.

Lees nog meer over onze bevindingen op Down The Rabbit Hole 2015 in ons festivalrapport of kom alvast in de sfeer voor de komende editie met onze DTRH Spotify-playlist!

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2015

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 26-27 juni 2015
Tickets Niet meer beschikbaar.