Rapport: Down The Rabbit Hole 2015 was één groot feest

Het was een groot succes afgelopen weekend: Down The Rabbit Hole 2015. De tweede editie van het festival werd bezocht door 15.000 bezoekers, een groei van 50% ten opzichte van 2014. Ondanks deze flinke groei, wist Down The Rabbit Hole haar speelse karakter te behouden met diverse muziekgenres, randprogrammering en aankleding.

Festileaks was erbij en vroeg ruim 100 festivalkonijntjes naar hun mening.

Foto’s: Kamiel Scholten

Programma: 7,5

Iggy Pop Down The Rabbit HoleDown The Rabbit Hole 2015 kreeg in de aanloop van het festival veel kritiek op de geboekte acts. Ze zouden BKS kopiëren (The War On Drugs stond vorig jaar nog in Hilvarenbeek) of de artiesten zouden te oud zijn (Iggy Pop, Patti Smith). Het publiek van dit jaar lijkt het hier totaal niet mee eens te zijn. Alle optredens worden goed bezocht waar juist vorig jaar nog bij sommige optredens weinig tot geen mensen te vinden waren. De kritische noot van menig festivalbezoek gaat dan niet over de inhoud van het programma, maar de invulling van de timeslots. Damien Rice en The War On Drugs lijken niet de ideale afsluiters waar juist Leftfield, met een fantastische lichtshow, later op de avond had moeten plaatsvinden.

Sfeer: 9

De zomer lijkt eindelijk begonnen en dat merk je. Het festivalpubliek is uitgelaten, het tempo ligt laag, iedereen lijkt te genieten. Het is drukker dan vorig jaar, maar het ruimtelijk gevoel is weten te behouden. Ook de speelsheid van het festival is overal aanwezig. Zodra je de groene entree voorbij bent, zijn er legio mogelijkheden tot ‘buitenspelen‘. Kuili, Kuili, hoelahoepen, vlotten bouwen en trampoline springen, het kan allemaal in Beuningen! Nieuwe sponsor Heineken drukt een stempel op het festival door de aanwezigheid van de Desperados party-boot. Waar is het feestje? Precies, daar ja!

Aankleding: 10

DTRH NijntjeHet begint al bij de ingang van het festivalterrein: een fantasierijke groene entree waarmee het gevoel gecreëerd wordt dat je de sprong in het konijnenhol maakt. Op het terrein is bijna geen hek te zien. De afscheiding met de buitenwereld is bedekt met graszoden waardoor het het hele terrein lekker groen oogt. Zodra de zon ondergaat krijgt het festival een psychedelische karakter: door het spelen met gekleurd licht, waan je jezelf in Wonderland waar Nijntje waakt.

Eten & Drinken: 8

Er is voor ieder wat wils op Down The Rabbit Hole: steenovenpizza, patatje met, Dutch Weed Burger, Oma’s stoofpotjes en veel meer. Ook wanneer je geen fan bent van de nieuwe sponsor Heineken, hoef je niet te treuren. Op het Vuige Veld kun je een lekker Brand biertje halen, in een écht glas. Net als op Lowlands, is er ook een ‘supermarkt‘. Zo hoeven de campinggasten die zich niet met boodschappentassen vol naar Beuningen hebben gesleept, geen honger of dorst te lijden. Vers fruit, pizza, saucijzenbroodjes, koffie, thee, chocomel; genoeg keus voor de campingkneus.

Bereikbaarheid: 9

Het festival is zeer goed te bereiken met het OV. Op station Wijchen staan de (gratis!) pendelbussen gereed om de festivalgangers naar de festivalingang te brengen. Voor, tijdens en na het festival rijdt er elk half uur een pendelbus op en neer waarbij rekening is gehouden met de aansluiting van vertrekkende en aankomende treinen. Voor automobilisten is het terrein ook goed bereikbaar. Echter hangt hier wel een prijskaartje aan vast: een parkeerticket kost in de voorverkoop vijftien en ter plekke 25 euro. Maar ook voor de automobilisten geldt: je staat direct dichtbij de ingang van het festival.

Camping: 9

Waar de camping vorig jaar nog voornamelijk rond het meer was gesitueerd, is er dit jaar meer ruimte gecreërd in het naastliggende weiland. Ook hier geldt dat de ruimtelijkheid goed behouden is. Zelfs de late bezoekers hebben geen probleem ruimte te vinden voor hun tent. De afstand tot het festivalterrein is vergeleken met andere festivals erg kort. Zonder moeite kun je binnen 10-15 minuten heen en weer naar je tent om even een vestje te halen wanneer het wat frisser wordt. De voorzieningen op de campings zijn goed. Naast een badhuis is er ook een koffietentje waar je je ontbijt kunt halen in de ochtend.

Sanitair: 8

Op Down The Rabbit Hole doen ze niet aan dixies. Gewoon lekker normale wc’s waar je kunt doortrekken. De mannen hebben het makkelijk, pisbakken zijn overal op het terrein te vinden. De vrouwelijke festivalbezoeker is echter afhankelijk van één van de wc-gebouwtjes. Deze staan strategisch goed opgesteld: bij elke tent is er een te vinden. Toch krijgen de vrouwen het voor elkaar om overal plasfiles te laten ontstaan. Gelukkig zijn de wc’s over het algemeen schoon, en de enkele keer dat je een toilet zonder papier treft, is de buurvrouw vriendelijk genoeg om wat aan te geven.

Mobiel netwerk: 10

Down The Rabbit Hole 2015Down The Rabbit Hole 2015 geeft het goede voorbeeld! Midden op het terrein is er een grote rode zendmast geplaatst. Er is geen plek op het terrein waar men geen of slecht bereik heeft. Maarrrr… het festival gaat verder dan dat! Zowel op het Idyllische Veldje, het Vuige Veld als bij de KPN Music State is er gratis WiFi! Bij de laatstgenoemde kun je zelfs je mobiele apparaat opladen. Geen oplader bij je? Geen probleem, die leent KPN jou wel even. Je wilt niks missen? Ook geen probleem. Vanaf de Music State zie je een groot deel van het terrein én krijg je het optreden in de grootste tent, de Hotot, gewoon mee.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van festivalrapporten. Op basis van acht vaste categorieën geven we alle festivals een cijfer, zodat we aan het eind van het jaar kunnen concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check hieronder de voorgaande festivalrapporten.

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2015

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 26-27 juni 2015
Tickets Niet meer beschikbaar.