4 festivals die wel een ‘Slecht Weer Fonds’ konden gebruiken

Slecht Weer Fonds voor festivals
Foto: Don Crusio/Festileaks

Minister Jet Bussemaker voelt nattigheid en wil met een zogenaamd ‘Slecht Weer Fonds‘ hulp bieden aan buitenfestivals die door onvoorziene weersomstandigheden in geldnood komen. Wij zetten wat festivals voor je op een rijtje waarvoor een Slecht Weer Fonds geen overbodige luxe was.

Donkere wolken pakken zich samen boven de festivalweide, bomen beginnen te dansen op de maat van de aantrekkende wind en een bedenkelijke frons verschijnt op het gezicht van de gemiddelde feestvierder. Een half uurtje en een enorme stortbui later ben je nat tot op je onderbroek en zuigen je schoenen zich vast in de modder.

Voor een enkeling is de natuurlijke douche een welkome verfrissing na de klamme nachten in een muf tentje, maar over het algemeen is een flinke portie noodweer niet de headliner waar je je kaartje voor koopt. Toch zijn er maar weinig meerdaagse festivals die de regendans ontspringen. Het slechte weer, dat de afgelopen jaren steeds vaker de Europese festivals lijkt te treffen, leidt in sommige gevallen zelfs tot verwondingen bij bezoekers en afgelastingen – een financiële strop voor de organisaties.

We maakten een overzicht.

 

1. Rock Am Ring 2016

_DON3284

De perikelen op het Duitse Rock Am Ring liggen nog vers in het geheugen. Op de eerste festivaldag vallen er 51 gewonden bij meerdere blikseminslagen op de voormalige vliegbasis van Mendig. Een dag later wordt het festival tijdelijk stilgelegd, omdat de voorspellingen op nieuw onweer duiden. Rond 21 uur wordt het terrein toch vrijgegeven en wordt het programma zo goed als mogelijk hervat. Festivalorganisator Marek Lieberberg vertelt het aanwezige publiek dat de derde festivaldag, de zondag, geen doorgang vindt. De vergunning voor de derde Rock Am Ring-dag is door de autoriteiten ingetrokken omdat er nog meer noodweer wordt verwacht. Van het indrukwekkende, originele affiche blijft na alle afgelastingen nog maar weinig over. Toch proberen de 90.000 bezoekers er nog het beste van te maken.

2. Pukkelpop 2011

https://www.youtube.com/watch?v=YSF6g-LtpUU

Op 18 augustus 2011 trekt rond zes uur ‘s avonds een allesvernietigend onweer over de festivalweide van Hasselt. In minder dan 10 minuten tijd staat het volledige terrein blank en knappen meerdere bomen af door de zware windstoten. Uit angst voor het noodweer en de harde de wind besluiten veel bezoekers te gaan schuilen in de Château-tent. Deze begeeft het echter door de grote hagelstenen, regen en hevige valwinden. Vijf festivalgangers raken bedolven onder de ingestorte tent en komen om het leven. Veel anderen raken licht- tot zwaargewond. Doordat een groot deel van de 60.000 bezoekers contact probeert op te nemen met familie en vrienden, ligt het mobiele telefoonnetwerk enkele uren plat. De ravage was enorm en uit respect voor de slachtoffers werd het volledige festival afgeblazen. De organisatie wordt aangeklaagd voor het verwaarlozen van haar verantwoordelijkheden, maar werd in 2014 toch vrijgesproken.

3. Pinkpop 2014

De 45e editie van het Landgraafse festival gaat de geschiedenisboeken in als één van de stormachtigste ooit. Op ‘Metal-monday’ raast een fikse storm over het festival tijdens het afsluitende optreden van Metallica. De regenbui is van een extreem kaliber en dat komt volgens het KNMI maar eens per jaar voor. In een kwartier tijd zijn er 1600 bliksemontladingen boven het festivalterrein. Bezoekers worden opgeroepen om niet in tenten of bij bomen te schuilen, maar gehurkt op de grond te gaan zitten. Het optreden van Metallica hangt aan een zijden draadje, maar kan, mede dankzij het doorzettingsvermogen van de organisatie, toch doorgaan. De band zet heel toepasselijk ‘Ride The Lighting‘ in en rockt erop los. Er vallen wonder boven wonder geen gewonden.

4. Governor’s Ball 2013

© Getty Images

Ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan wil het nog wel eens met bakken uit de lucht komen. Op de openingsdag van het festival trekt de tropische storm Andrea over New York City. Het is de op één na zwaarste juni-storm ooit gemeten die de Big Apple treft. De groene grasvelden veranderen al snel in bruine blubber en de toegangswegen van en naar Randall’s Island zijn overvol en slecht begaanbaar. Door al het natuurgeweld komt de vrijdagprogrammering tot een vervroegd einde en wordt het optreden van headliner Kings Of Leon uitgesteld naar de zaterdag. Ondanks alle ellende is deze editie van Governors Ball, met onder andere Guns ‘n Roses en Kanye West, nog altijd in de race voor de Beste Line-up Ooit.

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy