Rock Am Ring 2016 afgelast

Foto: Don Crusio/Festileaks

Rock Am Ring 2016 komt tot een vroeg einde. Het festival krijgt geen vergunning om de derde festivaldag door te laten gaan. Vrijdag vielen 51 gewonden door noodweer.

Zaterdag heerste lang spanning of het festival door zou gaan. Uiteindelijk werd het festivalterrein rond 21:00 vrijgegeven en konden nog enkele optredens plaatsvinden. Het zouden de laatste van het festival worden, zo blijkt nu. De autoriteiten geven Rock Am Ring geen vergunning om de zondag door te laten gaan vanwege het vele noodweer dat morgen wordt verwacht.

Live updates

Update 23:15: Zie hieronder de beelden van festivalorganisator Marek Lieberberg die het aanwezige publiek toespreekt. Vanaf 2:20 spreekt hij over het afgelasten van de zondag. ‘Het is vreselijk. Ik kan wel janken.’ Hij roept op om vanavond nog één keer plezier te maken, te rocken en te dansen. Met een oorverdovend applaus van het publiek tot gevolg.

Update 22:45: Festivalorganisator Marek Lieberberg vertelde zojuist aan het aanwezige publiek op Rock Am Ring dat de derde festivaldag, de zondag, geen doorgang vindt. Dat hoorden MusikExpress en Festivalisten. Rock Am Ring krijgt van de autoriteiten geen vergunning omdat morgen nog meer noodweer wordt verwacht. Festivalbezoekers kunnen waarschijnlijk geen geld terugkrijgen.

Update 20:55: Op de Facebook van Rock Am Ring is het nieuwe blokkenschema te vinden. Optredens van onder andere Deftones, Billy Talent en Red Hot Chili Peppers blijven plaatsvinden.

Update 20:45: De kogel is door de kerk. Het festivalterrein is per direct weer geopend en vanaf circa 21:30 vinden er weer optredens plaats. Het schema daarvan is nog niet bekend. Volgens weer-experts zal er de rest van de avond en nacht geen onweer meer plaatsvinden, mogelijk nog wel regenbuien.

Update 19:30: Eindelijk positief nieuws voor de Rock Am Ring-gangers. Weer-experts zien dat het uiterlijk om 20:30 weer rustig wordt in Mendig. Daarom is nu de verwachting dat vanaf 21:00 alle podia weer in gebruik zullen zijn. Een alternatief blokkenschema dat de populairste bands zal bevatten wordt momenteel samengesteld. Onder andere Red Hot Chili Peppers, Billy Talent en Foals stonden vandaag op het programma.

Update 18:00: In een video update verklaart festivalorganisator Marek Lieberberg: ‘We doen alles wat we kunnen, maar kunnen niet voor God spelen.’ Het terrein is nog altijd niet open. Target blijft 20:00 uur.

Update 17:30: Vanaf 17:45 wordt hevig noodweer verwacht op Rock Am Ring. Het gaat om onweersbuien met bliksem en windstoten tot 60 km per uur. Advies is om in auto’s te schuilen. De bui duurt naar verwachting zo’n 20 minuten.

Update 17:20: Ondanks dat de zon schijnt, blijft de situatie zeer gespannen. Zware regen- en onweersbuien worden snel verwacht boven het festivalterrein. In Ahrweiler (niet ver van Rock Am Ring) regende het in een uur 150 liter per m². Dat is even veel regen als normaal in twee maanden valt. De A61 moest worden gesloten en wegen werden weggespoeld. Het Rock Am Ring-terrein in Mendig wordt daarom voorlopig niet vrijgegeven.

Update 15:00: Er treedt in ieder geval tot 20:00 uur niemand op. Ieder uur wordt geëvalueerd of het programma daarna wel weer door kan gaan. ‘Als de weervoorspelling zo blijft, kan Rock Am Ring geen doorgang vinden,’ zegt de cultuurminister.

Rock am Ring

Rock am Ring is een van de grootste muziekfestivals in Duitsland. Het driedaagse festival wordt gehouden in Mendig, niet ver van Koblenz. Jaarlijks komen er gemiddeld meer dan 80.000 bezoekers op het festival af. Vorig jaar raakten er ook al 27 festivalgangers gewond door blikseminslag bij het festival. Dit jaar staan onder andere Red Hot Chili PeppersBlack Sabbath, Volbeat, Tenacious D,Foals, Major Lazer, Rudimental en Biffy Clyro op het programma van het Duitse muziekfestival.