De 11 dingen die je je altijd zult blijven herinneren van Rock Werchter 2016

1557
Rock Werchter 2016
Foto: Joris Bulckens

De Werchterse weide vulde zich ook dit jaar weer met tienduizenden festivalgangers die vanuit de hele wereld naar België trokken. Er waren optredens van legendarische artiesten, er was het EK voetbal en er was vooral een hele boel modder. Reden genoeg om nog even terug te blikken op de meest memorabele momenten van dit prachtige festival. Hier zijn ze dan: 11 dingen die we nooit vergeten van Rock Werchter 2016!

1. De sublieme line-up

rw2016825x200
Klik hier voor de volledige line-up.

Rock Werchter weet in 2016 één van de meest sterke en veelzijdige affiches ooit samen te stellen. Van Disclosure tot Rammstein en van Macklemore & Ryan Lewis tot dé man van Rock Werchter 2016: Paul McCartney. Laatstgenoemde trekt de gemiddelde leeftijd op de eerste festivaldag behoorlijk omhoog, terwijl bij Ellie Goulding (die voor McCartney speelde) juist nog vooral tieners voor het hoofdpodium te vinden zijn. Werchter is voor alle leeftijden!

2. DE MODDER!!

Rock Werchter 2016 modder

Voor de eerste keer in jaren moeten Werchtergangers hun laarzen weer eens uit de kast halen. Festivals als Graspop en Rock am Ring hadden in juni ook al last van noodweer en een onder water gelopen festivalweide. Het terrein van Rock Werchter heeft in de aanloop naar het festival even goed last van zware regenbuien en de organisatie moet zelfs enkele campings sluiten. Tijdens het festival vallen er een aantal buien, maar dat werkt in de meeste gevallen juist sfeerverhogend. Buikschuivende festivalgangers en het bouwen van zandkastelen: het publiek blijft positief en weet overal een positieve draai aan te geven.

3. De schoenenbegraafplaats

schoenen begraafplaats werchter

Resultaat van de modder is dat niet alle schoeisel het blijkt uit te houden. Vol verdriet laten festivalgangers hun oude schoenen achter, omdat er écht niet meer mee te lopen is. Gelukkig ontstaat daarvoor de schoenenbegraafplaats, zodat er toch nog enigszins waardig afscheid kan worden genomen. Rest in peace, voetvrienden.

4. Vier dagen lang tussen de zwart-geel-rode mensenmassa

De Belgische kleuren zijn vanwege de EK-matches vanaf de openingsdag overal te zien en tijdens de wedstrijddag op vrijdag 1 juli konden de festivalgangers de wedstrijd op een groot scherm volgen. Helaas mag de support van de Nederlanders niet baten. Tijdens optredens van The Offspring en The 1975 zien de Belgen hun jongens met 3-1 onderuit gaan tegen Wales. Toch zijn de festivalgangers trots: bij Rammstein en Parov Stelar is de sfeer mede dankzij de Rode Duivels fantastisch te noemen. Ook het op volle toeren tappende barpersoneel mag hiervoor bedankt worden.

5. Hout sprokkelen voor het leven op The Hive

hive-snippers

Hadden we die modder al genoemd? Ah fijn. Ook op de campings slaat de drassigheid toe. Om het toch enigszins begaanbaar te houden op The Hive, strooit de organisatie daar 7.000 kubieke meter (= 80 vrachtwagens) aan boomschors over de looppaden. Het duurt niet lang voor festivalgangers het daar massaal vandaan haalden om hun eigen tentenkamp te redden van centimeters diepe plassen.

6. De vreugdevuren aan het eind van het festival

major lazer rock werchter

Na iedere festivaldag komt traditiegetrouw de pyromaan in menig festivalganger naar boven. Poncho’s, regenzeilen, laarzen: alles gaat in de hens. De grootste vreugdevuren trekken veel bekijks en het publiek beschermt hun zelf gecreëerde kampvuurtjes met hun leven. Defense! De brandweer draait overuren om door de hossende mensenmassa’s heen te komen en hun vuur te blussen.

7. Will Grigg was on fire!

Foals Rock Werchter

Will Grigg’s on Fire‘ kan tijdens Rock Werchter 2016 op minstens zoveel respons rekenen als ‘Hey Jude’. De voetballer uit Noord-Ierland weet op het EK niet te overtuigen maar is een ware held op de festivalweide van Werchter. Met aardig wat bier achter de kiezen wordt ‘Will Grigg’s on Fire’ meegezongen door duizenden festivalgangers, vier dagen lang en 24 uur per dag. Veel mensen zullen bij het horen van dit nummer meteen terugdenken aan Rock Werchter 2016.

8. Werchter at the Beach

Zijn we beland in Oostende of Werchter? Om de (daar is ‘ie weer:) modder tegen te gaan, wordt 4.000 ton zeezand gestort op het festivalpark, waardoor voor de main stage een lap zand van 15cm dik ligt. Handig tegen de drassigheid, maar ook heerlijk om zandkastelen te maken. Of om zandengels te creëren. Of lekker op te zonnen (zie ook #10). Super multifunctioneel!

9. Vuurwerk. Zo. Veel. Vuurwerk.

Rock Werchter 2016 vuurwerk
Dit jaar wordt elke festivaldag explosief afgesloten. Headliners Paul McCartney, Rammstein, Editors en Florence + the Machine nemen allemaal een bulk vuurwerk mee en sturen de festivalgangers met een kruidlucht in de neus de nacht in. Lekker knuffelen met de groep en de hoofdjes naar een oplichtende hemel laten staren. Gotta love it.

10. De awkward silence bij Macklemore & Ryan Lewis

macklemore

Tijdens het optreden van Macklemore & Ryan Lewis is bij de song ‘St. Ides’ ineens een luide plof te horen waarna het complete geluid uitvalt. Het duo heeft zelf weinig door en staat ruim 2 minuten te springen en te rappen op het podium. Awkward. Gelukkig maken ze het na een minuut of vijf weer helemaal goed en laten ze de festivalweide alsnog compleet ontploffen met de songs ‘Can’t Hold Us’ en ‘Downtown’.

11. De zon!

Rock Werchter 2015 Sunset Overzicht

De mooiste minuten van het festival zijn de sporadische momenten waarop onze grote gele vriend zich laat zien. Het hele festival gaat op slag full zonnebril en de hangmatten bij de North West Walls gaan van uitgestorven niemandsland naar dé place to be. Het zand voelt ineens als een écht strand en dat is meteen een mooi excuus om het bijbehorende alcoholgebruik op te schroeven. Volgend jaar hebben we je er graag weer vier dagen bij, zonnetje.

Rock Werchter 2017

Werchter 2016 zullen we nooit meer vergeten. Zin in nog veel meer tijdloze herinneringen? Wij ook. En dus is het met smacht wachten op de data voor Rock Werchter 2017. Wij houden je vanaf het najaar weer helemaal op de hoogte van alle geruchten en bevestigingen rondom de line-up. En daarover kun je nú al discussiëren op ons Festival Forum.

Trots lid van de nieuwsredactie en muzikaal omnivoor. Voorliefde voor het hardere soort muziek maar van alle markten thuis. Van Kendrick Lamar tot La Dispute en van Sigur Rós tot Tess. Werkzaam in de zorg als verpleegkundige. In de zomer steevast te vinden op Rock Werchter en Lowlands.