Lollapalooza tips: De beste hotspots in Berlijn

Nog heel even en dan is er de tweede editie van Lollapalooza in Berlijn. De stad kent een brede muziekscene en bruisend nachtleven maar staat hiernaast ook bekend als ‘groenste stad van Europa’ met waanzinnige parken, bossen en tuinen. 

Wij hebben een aantal hotspots geselecteerd die tijdens een bezoek aan Berlijn zeker de moeite waard zijn. Inclusief koffiehuizen, bars, restaurants, unieke winkels en nachtclubs! Ontdek wat de stad jou te bieden heeft, voor ieder wat wils!

wohnzimmer-berlin-2-1
(Foto: Wohnzimmer, Berlijn)

1. Coffee bars

Even opladen? Kom tot rust met een kop koffie of verse muntthee in één van de vele koffietentjes in Berlijn. Sla vooral de homemade cake niet over..

  • The Barn – Speciaal voor de echte koffieliefhebbers. Het café is ruimtelijk, gezellig en kent een hoog hipstergehalte (welkom in Berlijn). Koffie wordt met voorzorg gezet: handgeselecteerde Arabische koffiebonen zorgen voor de meest verse, seizoengebonden koffie. De barista’s schijnen maar al te graag hun kennis met je te delen, dus wie weet wat je er nog van opsteekt. Probeer vooral de homemade worteltaart, daar ga je geen spijt van krijgen.
    Locatie: Auguststraße 58, 10119 Berlijn
  • Wohnzimmer – Een café met echt huiskamersfeertje. Perfect om overdag even bij te kletsen of tot bezinning te komen in de avond. Wohnzimmer trekt veel creatieve, hippe locals maar is ook populair onder toeristen. Het interieur brengt je terug in de tijd met retro fauteuils, sofa’s die uit de Renaissance lijken te komen en een massief houten bar.
    Locatie: Lettestraße 6, 10437 Berlijn
  • Cafe Dritter Raum – Een betaalbaar café waar vrienden samenkomen, koffiedrinken, brunchen en Super Nintendo spelen of één van de vele vintage bordspellen. Tevens een gezellig huiskamersfeer inclusief kleine tuin: Aanrader bij mooi weer!
    Locatie: Hertzbergstraße 14, 12055 Berlijn
Imren-Berlin-1-1
(Foto: Imren, Berlijn)

2. Street food restaurants

Een bezoek aan Berlijn is eigenlijk niet compleet zonder de typische (beste!) Turkse döner, schnitzels of bratwurst.

  • Yellow Sunshine – Een liefhebber van fast food maar eet je het liefst zo biologisch mogelijk? Dan is ‘Yellow Sunshine’ in het populaire Kreuzberg iets voor jou. Door velen al verkozen tot beste ‘bio fast food restaurant’ van de stad. Het menu is divers; veggie burgers, schnitzels, handgesneden friet, verse salades voor een standaard Berlijnse prijs. Goeie straatnaam trouwens!
    Locatie: Wiener Straße 19, 10999 Berlijn
  • Konnopke’s Imbiss – Berlijnser dan dit wordt het niet, een curryworst op een kartonnen bordje. Ideaal als mid night snack, avondeten, stevige lunch, anti-kater ontbijt.. Oké, wanneer eigenlijk niet? Éen van de beste curryworsten vind je bij Konnopke’s Imbiss. Waarschijnlijk krijg je er wel een lange rij bij cadeau, maar het wachten wordt zeker beloond. Het familiebedrijf bestaat al sinds 1920 en het traditionele familierecept is sindsdien nog altijd een groot geheim.
    Verschillende locaties:
    – Schönhaser Allee 44b, Prenzlauerberg
    – Wiener Straße 11, 10999 Berlijn
    – Karl-Marx-Straße 75, 12043 Berlijn
  • Imren – Naast de curryworst en schnitzel is Duitsland ook koploper op het gebied van Döner kebab. Bij Imren vind je het best gekruide vlees met de lekkerste sauzen, salade en brood. Al jaren staat de dönerzaak bekend om zijn hoogstaande kwaliteit en onovertroffen smaak. Al trek?
    Locatie: Boppstraße 4, 10967 Berlijn
recordloft-berlin-1-1
(Foto: The Record Loft, Berlijn)

3. Vinyl Stores

Met zo’n grote muziekscene kan het ook niet anders: Berlijn is bij uitstek de stad voor het snuffelen naar én vinden van oude platen.

  • The Record Loft – Opzoek naar nieuwe, niet al te prijzige platen voor je collectie? The Record Loft is één van de beste tweedehands platenwinkels in Berlijn. Er hangt een relax sfeertje, waardoor jij op je gemak naar de meest unieke platen kan zoeken.
    Locatie: Adalbertstraße 9, 10999 Berlijn
  • Hard Wax – Deze platenwinkel ligt ergens verscholen in Kreuzberg, op de derde verdieping van een pand. Vooral een tip voor liefhebbers van drum & bass, techno, house, reggae en dubstep. Hard Wax werkt tevens nauw samen met Berlijn based platenlabels.
    Locatie: Paul-Lincke-Ufer 44a, 10999 Berlijn
  • Space Hall – Perfecte plek om vinyl te vinden (van vele genres). Spall Hall wordt door velen omschreven als de plek waar je die ene, unieke plaat kan vinden waar je al jaren naar zocht. Klinkt veelbelovend!
    Location: Zossener Str. 33, 10961 Berlijn
garage-berlin-1-1
(Foto: Kleiermarkt Garage, Berlijn)

4. Vintage winkels

Houd je ervan om urenlang door vintage winkeltjes en over markten te struinen? Dan zit je in Berlijn al helemaal goed. Voor echte thriftshoppers is het handig om vooral de wijk Neukölnn (vlakbij Friedrichshain-Kreuzberg) in de gaten te houden, hier wemelt het van tweedehands winkels

  • Sing Blackbird– Een schattig boetiekje met een unieke selectie van vintage kleren, schoenen, tassen en andere accessoires. Onder het snuffelen, passen en kopen door kan je er ook een kop koffie drinken. Wel zo lekker!
    Locatie: Sanderstraße 11, 12047 Berlijn
  • Kleidermarkt Garage – Geen topjes voor belachelijke prijzen: Kleidermarkt Garage verkoopt hun kleding aan de hand van het gewicht. Elke woensdag van 11.00 – 13.00 uur vindt een ‘Happy Hour’ plaats, waarbij je 30% korting ontvangt op je aankoop. Niet alleen de betaalwijze en het sfeertje in de winkel is uniek: ook de collectie is een goudmijn voor elke vintage liefhebber.
    Locatie: Ahornstraße 2, 10787 Berlijn
  • Paul’s Boutique – Een tweedehands winkel, gespecialiseerd in sneakers. In Paul’s Boutique vind je meer dan 1000 paar Chucks, Adidasjes en Nikes. Grote kans dat jij dus op ‘nieuwe’ schoenen de winkel verlaat. De winkel is versierd met allerlei oude, toffe actiehelden maar ademt misschien niet heel veel gezelligheid uit. Uniek is het zeker!
    Locatie: Oderberger Str. 47, 10435 Berlijn
sisyphos-berlin-1-1
(Foto: Sisyphos, Berlijn)

5. Clubs & bars

Tot slot, niet geheel onbelangrijk: het adembenemende nachtleven van Berlijn. Hoe mooi de stad overdag ook is: verlaat de stad niet voordat je ook ’s nachts op pad bent gegaan. Kijk verder dan de Berghain: in Berlijn vind je ontelbare clubs en bars. Tip: Geen jasjedasje of jurk met hakken is nodig om een Berlijnse club binnen te komen. Uitsmijters zijn streng maar wees geduldig: ergens anders in de stad zou je ook in de rij hebben gestaan.

  • Kulturbrauerei – Een voormalig bierbrouwerij, getransformeerd naar een cultureel centrum. Het is een enorm gebouw, bestaande uit verschillende clubgedeeltes, een bioscoop en een theater. Naast concerten en kleine festivals die regelmatig plaatsvinden, vind je de volgende clubs in het complex: Clubs 23, Franzzclub, Kesselhaus en Soda Club.
    Locatie: Schönhauser Allee 36, 10435 Berlijn
  • Watergate – De perfecte plek om de Berlijnse nacht te beleven met ’s werelds beste DJ’s. Club Watergate ligt aan rivier de Spree, bevat een prachtig interieur (panoramisch uitzicht over het water) en heeft vooral populaire house en techno DJ’s op het menu staan. Mocht je hier op een zaterdagavond heen willen gaan, zorg voor een gezellig gezelschap: de rij zal naar verwachting behoorlijk lang zijn.
    Locatie: Falckensteinstraße 49, 10997 Berlijn
  • ://about blank – Totaal niet toeristisch, wat het wel lastig maakt om binnen te komen. Ze houden de club graag een beetje exclusief, duister, donker en punky. ://about blank bestaat uit twee dansvloeren, een tuin (gaat open in de lente) en een klein ‘bos’ met banken en bedden. Er heerst een ‘no photo policy’, dus voor gezellige kiekjes is dit niet de plek. Mocht je niet binnenkomen: Sisyphos en Wilde Renate zijn goede opties.
    Locatie: Markgrafendamm 24, 10245 Berlijn
  • Sisyphos – Een voormalige fabriek waar vroeger hondenkoekjes werden geproduceerd! Sisyphos, bestaand uit twee verdiepingen, voelt eerder als een festival dan een club en zorgt sowieso voor een onvergetelijke avond. Even tot rust komen? Buiten vind je een kampvuur, boomhut en oude voertuigen waar je een lekkere pizza of hotdog kan bestellen.
    Locatie: Hauptstraße 15, 10317 Berlijn
  • Salon zur wilden Renate – Ook deze club is een labyrinth van meerdere verdiepingen vol kamertjes, donkere gangetjes en de elektronische beats vanuit de beste sound systems. Het voelt een beetje als een rave in het huis van je oma. Een unieke belevenis wordt het dus sowieso.
    Locatie: Alt-Stralau 70, 10245 Berlijn

See you abroad!

Via Festival.Travel
Meer festivaltips nodig? Check de blog!

 

Over de auteur ✍️

Festival.Travel

Al jarenlang brengt Festival.Travel duizenden festivalgangers naar locatie door middel van onze eigen festivaltreinen, festivalbussen en Interrail. Als officieel ticket- en reispartner van de festivals bieden ze niet alleen entreetickets en reizen aan, maar ook accommodaties en extra services vind je bij Festival.Travel. Hiernaast organiseren ze zowel in Nederland en Vlaanderen als op locatie pre- en afterparty’s om zo jouw festivalvakantie nog completer en onvergetelijker te maken.

Meer van Festival.Travel