8 dingen die we nooit vergeten van Sziget 2015

Sziget Programma 2013

We mogen er bijna weer aan geloven: Sziget 2016! De hoogste tijd om even terug te blikken naar de vorige editie. Dit zijn zes dingen die we nooit vergeten van Sziget 2015.

1. De gezellige drukte

(Foto: Sziget Festival 2015)
Foto: Sziget Festival 2015

Sziget 2015 was met 441.000 bezoekers de drukst bezochte editie ooit. Drie dagen van het festival verkochten helemaal uit. Bovendien verwelkomde Sziget dit jaar haar 7 miljoenste bezoeker. Van de bijna half miljoen bezoekers kwamen er bovendien maar liefst 16.000 uit Nederland. Kortom, het was gezellig druk op het eiland van de vrijheid.

2. De enorm diverse line-up

robbie williams

Dat de editie zo druk bezocht werd was terecht, want hoewel de organisatie eerst liet weten dat de headliners zouden kunnen gaan tegenvallen, stonden er een hoop goede namen op het programma. Naast Robbie Williams, Florence + The Machine en Alt-J waren ook  Ellie Goulding, Avicii en Kings of Leon te vinden in Hongarije. Maar ook een hoop Nederlandse artiesten deden het festival aan, zoals Dotan, Yellow Claw, Typhoon, Kensington, Jett Rebel en Martin Garrix. Die laatste sloot het festival zelfs af.

3. Bijkomen met Douwe Bob

(Foto: Bedepuszta, 2015)
(Foto: Bedepuszta, 2015)

Wilde je nog niet naar huis? Dan kon je na Sziget nog blijven hangen voor de Sziget Detox. In Bedezusta, een natuurrijk plaatsje zo’n 100 kilometer van Boedapest, kon je nog drie dagen nagenieten van een machtig mooie week. Naast onder meer MY BABY en The Cosmic Carnival was ook Douwe Bob aanwezig bij de Detox. Dit jaar vindt er helaas geen Detox plaats, maar wees niet getreurd: de officiële afterparty met onder andere Foals, Crystal Fighters en Slaves is een geniaal alternatief!

4. Helemaal loco bij Kasabian

De Britse band Kasabian trok veel landgenoten naar de mainstage die een onuitwisbare indruk achter lieten. Bekers pis gingen de lucht in, maar ook een man in een scootmobiel wist boven het publiek uit te steken om flink te crowdsurfen. Benieuwd hoe het er aan toe ging? Check de supervette beelden! (tip: doe wel even je geluid uit..)

5. De mega hitte

3. Sziget [round-up aankleding]

Sziget begon vorig jaar met een brandende zon en eindigde met een gigantische storm. Toen de poorten zich openden was er een heuse hittegolf gaande in Oost-Europa. Met temperaturen van tussen de 35 en 40 graden kon de organisatie dan ook niet anders dan sproei-installaties plaatsen en bezoekers een onbeperkte hoeveelheid drank mee naar binnen te laten nemen. Was wel nodig ook.

6. Het zweterig goede optreden van Kensington

“Eén van de beste optredens ooit”, noemde Kensington hun optreden op Sziget 2015. Iedereen die er bij was geeft ze gelijk. Het Nederlandse deel van Sziget 2015 verenigde zich in een blafhete A38 tent, waar het zweten was geblazen op alle radiohits van Kensington. Het weerhield niemand ervan om he-le-maal los te gaan, zoals ook te zien op bovenstaande beelden. Het bleek een van de beste optredens van de week.

7. De storm

Sziget mainstage

Na 7 dagen hittegolf breekt vlak na de eindshow van Martin Garrix de hemel open. Een gigantische storm trekt over het eiland en het is schuilen geblazen in één van de tenten. Het donkert, bliksemt en regent voor het eerst sinds een week eens niet meters bier.

8. De spetterende eindshow van Martin Garrix

De eindshow van Sziget 2015 werd verzorgd door Neerlands trots Martijn Garritsen, beter bekend als Martin Garrix. Hoewel het publiek na de zware week compleet gesloopt was, wist hij het Obuda-eiland voor een laatste keer op zijn grondvesten te laten trillen. Vuurwerk gaat aan de lopende band de lucht in en het regent constant confetti. Als klap op de vuurpijl krijgt iedereen grote glowsticks uitgedeeld. Eén groot spektakel!

 

Sziget Logo

Sziget 2023

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 10-15 augustus 2023
Line-up
Lorde
Macklemore
Mumford & Sons
Tickets Kopen