Mijn 20 beste foto’s van festivalseizoen 2016

Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Voor Festileaks heb ik afgelopen maanden weer veel foto’s gemaakt op een aantal geweldige festivals. Nu het seizoen op zijn eind loopt, vinden jullie het misschien leuk om mijn 20 vetste foto’s van dit jaar te zien. Ik heb ze dus even allemaal doorgespit, en dit zijn ze! In willekeurige volgorde.

1. Avatar – Fortarock

avatar

Eigenlijk heb ik niet zo veel met metal. Maar toch werd ik door Festileaks naar Fortarock gestuurd. En daar verbaasde ik me er eigenlijk over hoe geweldig metalbands zijn voor foto’s. De band Avatar is daar het bewijs van: kostuums, geschminkte gezichten en rare moves. Na het zien van Avatar was het me duidelijk: volgend jaar weer Fortarock!

2. Editors – Best Kept Secret

editors

Editors is een band die ik al heel lang een keertje wilde fotograferen. Ik keek dan ook heel erg uit naar hun optreden op Best Kept Secret. Ik stond in de fotopit klaar met mijn cameraatje. Maar toen begon het te regenen, flink hard ook. Desondanks heb ik toch wel een paar mooie platen kunnen schieten (en stiekem heel hard mee gezongen).

3. Ho99o9 – Best Kept Secret

ho99o9

Dit is een band die niet heel veel mensen kennen en waarvan nog minder mensen weten hoe je de bandnaam uitspreekt (Horror). Op Lowlands 2015 zag ik ze in de X-Ray en schoot daar een paar van mijn beste plaatjes van dat jaar, dus toen ik zag dat ze op Best Kept Secret zouden spelen wilde ik daar natuurlijk weer bij zijn. En het was weer een feestje, zoals verwacht. Alles ging kapot.

4. Half Moon Run – Best Kept Secret

half-moon-run

Ook dit is weer een band waar ik persoonlijk behoorlijk fan van ben, maar ik had ze hiervoor nog nooit live gezien. Daarom dacht ik ook dat dit tafereel gewoon onderdeel was van de show. Wat bleek? Er waren problemen met de stroom en dus werd het eerste nummer een soort van geïmproviseerd rond de ene microfoon die het nog wel deed. Ha!

5. The National – Down the Rabbit Hole
The National
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Bij The National was het zo dat er een led scherm achter de band stond en daar allerhande beelden werden getoond. Schitterend gedaan: de beelden gaven een snelheid aan de foto die niet echt in de muziek of de band zit. Een prachtige foto van een meer dan prachtige show.

6. Flume – Down The Rabbit Hole

flume

Flume is mijn grote liefde. Het zijn heerlijke shows met een super dikke lichtinstallatie. Met goede muziek en goed licht ben je sowieso mijn beste vriend. Als je me dan ook nog eens niet weg stuurt na 3 nummers (standaard moet je als fotograaf wieberen na 3 songs), maar mij je halve show laat fotograferen, dan hou ik nog meer van je. Flume <3

7. A$AP Ferg – Woo Hah!

asap-ferg

Hiphop is stiekem best wel mijn ding. Ik vind het heerlijk om lekker naar die veel te duur aangeklede artiesten te kijken en ook de muziek is in sommige gevallen heel prima te doen. Misschien nog wel mooier zijn de fans: die zijn in dit genre snel geneigd helemaal loco te gaan bij het zien van hun artiest. Deze foto vatte dat wel mooi samen.

8. A$AP Ferg – Woo Hah!

tyler-the-creator-asap-rocky

Nog maar een plaatje van A$AP Ferg, maar nu met een paar vriendjes die hij had meegenomen. Deze vriendjes zijn niet de minste, sterker nog: het zijn een hoop grote namen uit het genre bij elkaar. Hij nam Young Thug, Schoolboy Q, Tyler the Creator en A$AP Rocky mee het podium op. Vond ik mooi! Hier trekt A$AP Rocky even aan het kekke overhemdje van Tyler. Zij hadden het ook naar hun zin, wat altijd geweldig is om te zien.

9. Memphis Maniacs – Werfpop

memphis-maniacs

Deze band is een soort live DJ. Ze spelen alle foute hitjes van de afgelopen 50 jaar live en mixen ze door elkaar. Sowieso al een garantie voor feest dus, maar ook heeft de zanger nogal de behoefte te vliegen. Hij springt namelijk ongeveer elk nummer wel een paar keer in de lucht. Ziet er niet alleen maar leuk uit, maar is ook nog eens geweldig om te fotograferen. En nog uit Nederland ook!

10. Royal Republic – Zwarte Cross

royal-republic

Glamrock, dat is volgens mij zoals ze het genre van Royal Republic noemen. Strak in pak en niet vies van lekker overdrijven in beweging en show. De band had echter zin om fotografen te pesten en gebruikte bijna alleen maar stroboscopen als licht. Super lastig om dan een goede foto te maken. Maar áls je er dan een hebt, dan is het vaak ook wel een dikke plaat.

11. Kensington – Zwarte Cross

zwarte-cross

Op Zwarte Cross werkte ik voor Bart Heemskerk, die ook huisfotograaf van Kensington is. Dat was handig, want hij wist precies wanneer welke special effects afgingen. Daar kon ik op inspelen en toen ik wist dat er vuur zou komen ben ik achterin gaan staan. Hier had ik een mooi overzicht over het publiek en kon ik klaar gaan staan met mijn camera. Het is een beetje een cliché plaatje, maar dat mag soms.

12. Airbourne – Zwarte Cross

airbourne

Deze man slaat een stuk of zes keer per show een halve liter bier op zijn hoofd kapot. Waarom? Dat moet je niet aan mij vragen. Ziet het er leuk uit? Jazeker. En als het er leuk uit ziet, dan ben ik blij. Airbourne dus.

13. Rihanna – Sziget

rihanna

Foto’s maken van Riri was niet erg makkelijk, want we mochten niet fotograferen vanuit de fotopit. Daarom stond ik een uur voor de show zou beginnen al in het publiek tussen de twerkende mensen. Dat was nogal afzien, want ze begon ook nog eens een half uur later. Mensen vielen flauw en moesten janken. Aparte taferelen, maar leuk om een keertje mee te maken.

14. !!! (chk chk chk) – Sziget

chk-chk-chk

Misschien wel het raarste dat ik heb gezien op Sziget. Ik kende de band niet, laat staan dat ik wist hoe ik de bandnaam moest uitspreken, maar het was echt super leuk om te zien en om te fotograferen. Deze zanger is misschien wel een van de meest excentrieke mensen die ik ooit op een podium heb zien staan. Hier wees hij even zijn band aan en later zong hij nog een stukje voor mij en mijn camera. Sympathieke gast.

15. Die Antwoord – Lowlands

die-antwoord

Werkelijk de raarste band die ik ken. Rare mensen zijn altijd goed voor de plaatjes. Einde.

16. Oscar & The Wolf – Lowlands

Oscar-and-the-Wolf

Oscar & The Wolf zag ik ooit in de kleine zaal van Het Paard van Troje in Den Haag. Toen nog voor geen 200 man en dit jaar speelden op Lowlands helemaal “opgegroeid” voor 20.000 man. Met alles wat daarbij hoort: vuur, luchtkanonnen en dikke lichtshows. Altijd al een feest voor het oor en nu meer dan ooit ook voor het oog.

17. Muse – Lowlands

muse

Het eerste nummer dat ik leerde meespelen op drumles vroeger was ‘Super Massive Blackhole’ van Muse. De mooie herinneringen en de dikke show van ze maakte dat ik ze heel hoog op mijn wenslijstje had staan om nog een keer te fotograferen. Een paar dagen voor de show op Lowlands zag ik ze al op Sziget, maar daar mocht ik net als bij Rihanna niet vooraan fotograferen. Ik wist dus al een beetje hoe de show er uit ging zien, maar had op Lowlands pas echt de mogelijkheid goede plaatjes te maken.

18. Jack Garratt – Lowlands 2016

jack-garratt
Deze mooie bebaarde man had ik eerder dit jaar al gezien in Rotterdam en in de tussentijd ook heel erg veel naar geluisterd. Heerlijke muziek en tof om naar te kijken omdat hij helemaal op gaat in zijn eigen muziek. Jack Garratt maakt zijn muziek volledig zelf, hij heeft dus geen band om zich heen en speelt alles live in. Als je hem fotografeert dan heb je hem met een gitaar, op drums, op keys enzovoort. Dat maakt het zo leuk om hem aan het werk te zien.

19. The Last Shadow Puppets – Lowlands 2016

the-last-shadow-puppets

Een beetje hetzelfde verhaal als met Muse. Op Sziget had ik ze al gezien en vanuit het publiek gefotografeerd, maar op Lowlands mocht ik ze vanaf vooraan fotograferen. Dat vond ik leuk, want net als iedereen ever ooit vind ik Alex Turner een mooie man. Hij stond al heel lang op mijn lijstje om een keer te fotograferen en nu met de heerlijke deuntjes van The Last Shadow Puppets was het helemaal mooi.

20. Foals – Lowlands 2016

foals

Deze bazen van het eerste uur hebben mij al jaren als fan. Vaak genoeg stonden ze in Nederland of in de buurt, maar nu kon ik ze eindelijk een keer fotograferen. Het was net zo leuk en energiek als ik in gedachte had en als je als artiest zijnde twee keer het publiek in gaat tijdens een nummer dan vind ik je een held. Is namelijk ook altijd goed voor de plaatjes.

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2023

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 9-11 juni 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen