5 x waarom de shows van Die Antwoord geniaal zijn

Die Antwoord - Lowlands 2016
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Met het festivalseizoen achter de rug is de lijstjestijd aangebroken. Tijd om herinneringen op te halen, nog eens na te genieten van al het moois dat afgelopen zomer op de festivalpodia stond; tijd voor de Festivalacts Top 100. Aangezien er waarschijnlijk honderden kandidaten zijn voor een befaamd plekje in de Top 100, helpt Festileaks je een handje met kiezen. Vandaag halen we herinneringen op met Die Antwoord (o.a. Sziget, Lowlands, We Are Electric).

1. Van ‘O Furtuna’ tot ‘Enter the Ninja’

Die Antwoord Setlist Sziget Festival 2016 2016

Heb je zin om te dansen? Om te springen? Om gek te doen? Of het nou in het Engels, Zuid-Afrikaans, half-Nederlands of Xhosa is, je kunt het allemaal met deze energieke setlist! Je wordt gedurende het hele optreden getrakteerd op hits. DJ Hi-Tek (die met dat bizarre masker) begint iedere show opvallend; hij beukt een remix van Carl Orff’s ‘O Fortuna’ door de speakers om vervolgens het startsein te geven voor de eerste hit van de avond: ‘Fok Julle Naaiers’. Maar dat is nog lang niet alles. DJ Hi-Tek remixt tijdens de rest van het optreden lekker door en gooit allerlei bekende nummers (die op de setlist worden vermeld als ‘God DJ section’) door de speakers. Techno, trance, trap, house; het komt allemaal voorbij. Het optreden wordt afgesloten met de allereerste hit van Die Antwoord: ‘Enter The Ninja.’ Ninja rapt er lekker op los en op de achtergrond zingt vrouwlief Yolandi dat ze een vlinder is. Hartstikke vaag, maar wel een knallend feest.

2. Bizarrrrr

daddy #dieantwoord #mountninji

Een video die is geplaatst door Jaimie Lake (@jaimielake) op


Tegenwoordig zijn visuals de ‘finishing touch’ voor een perfecte show. Natuurlijk gaat Die Anwoord daar in mee, maar dan op hun eigen gekke manier. De beelden doen denken aan een thriller. De nieuwste plaag van Nederland, de ‘horrorclown’, zou zomaar eens de schuld kunnen zijn van de twee Zuid-Afrikanen; ook deze enge pipoos kwamen voor in de show van Die Antwoord. Clowns en vele andere gemaskerde creeps schieten voorbij op het grote scherm achter de dj-booth, maar ook geanimeerde psychedelische visuals. Het is bizar om naar te kijken. Tel daar nog een goede lichtshow bij op en je kijkt alle zestien nummers lang je ogen uit. Een groot spektakel.

3. Kekke outfits

Foto: Kamiel Scholten
Foto: Kamiel Scholten

Yolandi en Ninja houden duidelijk van verschillende outfits. Tijdens hun shows zie je dan ook de meest ‘kekke’ kleding voorbij komen en ook de achtergronddansers moeten eraan geloven. Er vliegen latex-pakjes in alle kleuren van de regenboog over het podium. Tijdens het nummer ‘Pitbull Terrier’ gaat het verkleedfestijn nog een stapje verder. Ninja trekt een levensecht Pitbull-masker over zijn hoofd. Yolanda zie je daarentegen rondrennen in alles wat kort en strak is, waardoor zélfs zij nog best wel sexy oogt. De bizarre stijl van Die Antwoord valt bij veel fans in de smaak en heeft ook veel mensen (ongewild) geïnspireerd. Zo beschuldigde Die Antwoord een tijd terug de regisseur van de film ‘Suicide Squad’ van fraude, omdat de film teveel geïnspireerd zou zijn op hun manier van kleden en dergelijken.

4. Als Ninja de nacht in

Na een show vol gekkigheid kun je niet beter afsluiten dan met ‘waar het ooit begon’. Yolandi en Ninja zijn zojuist het podium afgestormd en een stel festivalgangers kijken elkaar bedenkelijk aan. “Was dit het al?”, hoor je tussen het geroezemoes in het publiek. “We want more!”, is wat volgt. Natuurlijk was dit nog niet alles. Het trio bestaande uit een rapper, dj en zangeres komen nog terug voor een encore. De aller-aller-allerlaatste. De telefoons en aanstekers hangen in de lucht en vormen zo een zee van lichtjes. Het is tijd voor ‘Enter The Ninja’. De allereerste hit wordt de allerlaatste plaat van een wervelend uurtje Die Antwoord.

Het mooie aan deze plaat is dat het ook daadwerkelijk als een einde voelt. Je pakt je buurman nog even stevig beet en roept dat je een vlinder bent en bescherming nodig hebt van een samurai. Tja, als je het nu leest, denk je waarschijnlijk: ‘wtf?!’ Maar waarschijnlijk heb je het toch uit volle borst meegezongen. Dat is ook meteen de kracht van Die Antwoord. Het is te bizar voor worden, maar zorgt op de een of andere manier toch voor harmonie op de festivalweide.

‘Enter the Ninja’ van Die Antwoord klinkt als de perfecte afsluiter van een festivaldag, maar is desondanks nog niet genomineerd in onze set closer-rubriek. Vind jij dat ‘Enter The Ninja’ wel degelijk bij de beste festivalafsluiters hoort? Laat het ons dan weten en wie weet nomineren we hem binnenkort.

5. Queen RiRi en Die Antwoord


Wat doe je als je drie kwartier later moet beginnen omdat Rihanna vijftig minuten te laat het podium opkwam? Ninja neemt geen blad voor de mond en zegt wat hij van ‘Queen RiRi’ vindt. Hij wijst het publiek op Pukkelpop er maar al te graag op dat hij niet playbackt en op tijd het podium betreed in tegenstelling tot mevrouw de diva eerder die avond. “This shit is all live!” Tell ’em Ninja!

Stem op Die Antwoord!

Afgelopen jaar was Die Antwoord op bijna elk festival wel te vinden. Een feestje waar je bij móet zijn geweest deze zomer. Ben jij ervan overtuigd dat Die Antwoord bij de beste festivalacts van 2016 hoort? Breng je stem dan nog snel uit, zodat deze feestbeesten een mooi plekje krijgen in die Festivalacts Top 100.
[mks_button size=”medium” title=”Naar de stempagina” style=”squared” url=”http://stem.festileaks.com” target=”_blank” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

Over de auteur ✍️

Alejandra Broersma

Chef Planning en manusje-van-alles bij de FL feestcommissie. Student Kunst en Economie. Binnen het team bekend als de nerd die alle series kijkt. Geobsedeerd met Tame Impala en Arctic Monkeys maar kent ook alle foute twerkhits. Op festivals vaak achter de schermen aan het werk, maar in mijn vrije tijd ook wel front row te vinden als de gillende en huilende fangirl.

Meer van Alejandra