6 x waarom de shows van The Chemical Brothers geniaal zijn

Chemical Brothers
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Met het festivalseizoen achter de rug is de lijstjestijd aangebroken. Van 10 tot en met 20 oktober kun je weer stemmen op de Festivalacts Top 100. Wie waren de absolute toppers van afgelopen seizoen? Een lastige keuze, dus we frissen graag je geheugen op middels een nabeschouwing. Vandaag in de spotlight: The Chemical Brothers (o.a. Sziget, Pukkelpop, Benicassim en NOS Alive). 

1. Een dance-hitfestijn

The Chemical Brothers Setlist Sziget Festival 2016 2016

‘Too hot to handle’ is misschien wel de beste omschrijving van deze festivalsetlist. Een optreden van The Chemical Brothers staat garant voor een avondje ouderwets uit je plaat gaan. Tom Rowlands en Ed Simons kunnen inmiddels putten uit een behoorlijk oeuvre aan dance-klassiekers, opgebouwd in de afgelopen 27 jaar. Op het programma staan hits uit de jaren 90; wat te denken van ‘Setting Sun’, ‘Block Rockin’ Beats’ en ‘Hey Boy, Hey Girl’? Ook de jaren 00 worden niet vergeten met o.a. ‘Star Guitar’ en ‘Galvanize’. En dit alles wordt aangevuld met ander fantastisch materiaal van de inmiddels acht studio-albums die The Brothers rijk zijn. Ook het laatste album Born In The Echoes is goed vertegenwoordigd met vier nummers. Genieten geblazen dus!

2. Briljante visuals

Sinds de allereerste show is Adam Smith de derde man in de Britse dance-formatie en heeft hij ervoor gezorgd dat The Chemical Brothers bekend staan om de prachtige live-visuals. Elke tour weet hij zichzelf te overtreffen met een visueel spektakel: imposante schermen met bewegende beelden, gigantische robots die met hun ogen witte lasers schieten en haarscherpe projecties. Het is dus flink multitasken tijdens de show: je ogen uitkijken én dansen alsof je leven er vanaf hangt!

3. Superstar dj’s

Hoewel de setlist voor iedere show zo goed als vastligt, is een optreden van The Chemical Brothers nooit saai. Ed en Tom nemen je mee op een reis door hun hele chemische carrière, maar niet zoals je zou verwachten. Alleen intro’s worden gespeeld, verschillende songs lopen in elkaar over, nummers worden geremixt of er ontstaan zelfs mash-ups. Dit in combinatie met het visuele spektakel zorgt ervoor dat The Chemical Brothers live blijven verrassen.

4. Big beats, long orgasm?

Het elektronische duo weet als geen ander hoe ze een live-show moeten opbouwen. Maar in plaats van te werken naar een hoogtepunt, lijk je de gehele show als één lange climax te ervaren. Tussen de eerste tonen en visuals tot de laatste klanken zijn weggestorven lijkt een eeuwigheid te zitten. Oneindig dansen. Compleet uit je dak gaan. Deze twitteraar weet het helemaal mooi te verwoorden: ‘The Chemical Brothers, wow wow wow. Ik heb nog nooit een concert zoals dit gezien. De bas gaf me een orgasme. Een twee uur durend orgasme!’

5. Afsluiten met ‘Block Rockin’ Beats’

“Beats! Beats! Beats!” Het woord trilt oorverdovend na in de trommelvliezen. De Arabische tonen van ‘Galvanize’ zijn net weggestorven en het is het einde van een show vol rauwe beats, industriële riffs en visuele explosies. Dan komen de chemische broers nog één keer terug, voor een laatste saluut: “Back with another one of those block rockin’ beats!”

Is ‘Block Rockin’ Beats’ ook in jouw ogen de beste, hardste, lekkerste manier om een festivalset af te sluiten? Breng dan je stem uit in onze zoektocht naar de allerbeste Set Closer!

6. Ja, ze zijn echt briljant

Hoe zou je nu nog kunnen twijfelen? Ja, ze behoren tot de top van de festivalacts! Ja, ze zijn echt briljant! Niet alleen volgens Festileaks, maar ook volgens Sam Blackburn. Én volgens de doorsnee Pukkelpop-bezoeker:

Stem op The Chemical Brothers!

Heb jij ook zo genoten van een festivaloptreden van The Chemical Brothers? Je kunt tot 20 oktober tien stemmen uitbrengen op je favoriete festivalacts van 2016, zo ook op The Chemical Brothers. Wie weet gaan ze er met de hoofdprijs vandoor!

[mks_button size=”medium” title=”Naar de stempagina” style=”squared” url=”http://stem.festileaks.com” target=”_blank” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]