Het ideale slaapmutsje met ‘Demon Days’ van Gorillaz

Gorillaz


In de rubriek ‘Set Closer’ zoekt Festileaks samen met jou naar het allerbeste nummer om een festivalset mee af te sluiten. Deze week kijken we naar een band die we hopelijk volgend jaar weer mogen verwelkomen op de festivals. We hebben het over Gorillaz, die de vorige tour nog afsloten met ‘Demon Days’.

[mks_col][mks_two_thirds]Met hoeveel munten waardeer jij ‘Demon Days’ als set closer? Stem hier rechts. Het nummer met de meeste stemmen wint.[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]

[yasr_visitor_votes size=”large”]

[/mks_one_third]

[/mks_col]

[mks_col]
[mks_two_thirds]

[mks_dropcap style=”letter” size=”52″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#ef4644″]H[/mks_dropcap]et hele podium staat vol met muzikanten en op de grote schermen zie je de digitale band. Je hebt een fantastische show gezien en genoten van alle nummers van Gorillaz. Damon Albarn zit achter de piano, zijn silhouet is duidelijk herkenbaar. Hij slaat de eerste noten aan van het laatste nummer en even later komen ook de gitaar en het koor erbij. Wát een rustgevend nummer. Ook al wil je niet dat het stopt, je beseft dat dit het perfect einde is. Je zingt mee: “Turn yourself around, to the sun, to the sun…”

‘Demon Days’ is afkomstig van het tweede Gorillaz album: Demon Days (2005). Het heeft vele prijzen gewonnen, waaronder een Grammy. In november 2005 heeft de band naar aanleiding van dit album vijf avonden in het Manchester Opera House gespeeld, waar Demon Days live uitgevoerd werden. Bijna alle samenwerkende artiesten van het album, en dat waren er nogal wat, waren aanwezig. Een jaar later, in 2006, leek het einde van de band in zicht, toen beweerde Damon dat Demon Days het laatste album was. Gelukkig volgden er een aantal jaar later toch nog twee: Plastic Beach (2010) en The Fall (2011). Volgend jaar wordt het vijfde album verwacht.

[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]

Gorillaz

Het hele album Demon Days gaat over een reis door de nacht. Vandaar ook de vreemde geluiden tijdens de intro van het album. Ieder nummer is een confrontatie met een persoonlijke demoon. Het nummer ‘Demon Days’ is de laatste van het album, welke de zonsopkomst beschrijft. Je voelt de zonnestralen op je gezicht. De tekst gaat over het vermijden van hebzucht en uitbuiting. 2D (het karakter van Damon) vindt het moeilijk om met deze ‘demon days’ om te gaan, maar het nummer biedt ook hoop. De nieuwe dag breekt aan en de tekst luidt; “So pick yourself up, it’s a brand new day, so turn yourself round, don’t burn yourself, turn yourself, turn yourself around, to the sun…”

[/mks_one_third]

[/mks_col]

We zoeken de beste set closer aller tijden. Het nummer met de meeste stemmen wint. Zeg het maar: ‘Demon Days’, ultieme winnaar of overrated niemendalletje? Je kunt hierboven je stemmen uitdelen, aan de hand van festivalmuntjes!

Tussenstand

‘Demon Days’ is inmiddels de 41ste nominatie voor Beste Set Closer. Momenteel staat The Killers stevig bovenaan de lijst met een score van 4.73 voor ‘When You Were Young‘, op de voet gevolgd door Guns n’ Roses met ‘Paradise City‘. Terecht? Je kunt alle nominaties nog eens rustig beluisteren in onze Spotify-playlist. Breng je stem uit op alle reeds behandelde Set Closers of laat via de comments weten welk nummer je nog mist!