Advertisement

Een tripje naar het aards paradijs met ‘Paradise City’ van Guns n’ Roses

Guns n' Roses

https://www.youtube.com/watch?v=FViSh5-sAVY

In de rubriek ‘Set Closer’ zoekt Festileaks samen met jou naar het allerbeste liedje om een festivalset mee af te sluiten. De heren van Guns n’ Roses houden de gemoederen al lange tijd bezig. Zouden ze dan in 2017 eindelijk weer eens Europa aandoen? Hoe dan ook: luchtgitaar in de aanslag, met ‘Paradise City’ spelen ze de tent gegarandeerd aan gort!

[mks_col][mks_two_thirds]Met hoeveel munten waardeer jij ‘Paradise City’ als set closer? Stem hier rechts. Het nummer met de meeste stemmen wint.[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]

[yasr_visitor_votes size=”large”]

[/mks_one_third]

[/mks_col]

[mks_col]
[mks_two_thirds]

[mks_dropcap style=”letter” size=”52″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#ef4644″]O[/mks_dropcap]nder de indrukwekkende bos krullen ontluikt een bescheiden glimlach. Gitarist Slash weet wat er komen gaat: het is elke avond hetzelfde liedje, maar het gaat nooit vervelen. Hij zet het wereldberoemde gitaarintro in en een oorverdovend gejoel valt als een warme deken over het stadion. Een avond vol spierballenrock en klassiekers met hoge eeuwigheidswaarde nadert zijn ultieme hoogtepunt. “Oh won’t you please take me home!”

‘Paradise City’ is de zesde track van de debuutplaat Appetite for Destruction uit 1987. Het album bestaat niet uit gewoon een A- en B-kant, maar uit een G(uns)- en R(oses)-kant. Guns staat in teken van misdaad, drank, drugs en paranoia en Roses van liefde en seks. De controversiële teksten zorgde voor opschudding, maar de originele albumhoes deed nog het meeste stof opwaaien. De afbeelding was gemaakt op basis van een schilderij van Robert Williams en toont een meisje met haar broek op haar enkels, een robot verkrachter en een metalen engel die wraak wil nemen. Veel platenzaken weigerden het album te verkopen en een tweede hoes werd ontworpen: het bekende kruis met de vijf doodshoofden van alle bandleden erin.

[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]

Guns n' Roses

‘Paradise City’ is voor een groot deel geïnspireerd door de stad Los Angeles, waar de band zijn oorsprong vindt. In de coupletten wordt het ruige straatleven besproken, maar in het refrein neemt zanger Axl Rose je mee in zijn herinneringen van het Middenwesten met groen gras, onschuldigheid en onbegrensde mogelijkheden. Slash had het niet zo op deze zoetsappige metaforen; met name van de ‘grass is green’-uitdrukking kreeg hij maagzweren. Hij stelde in plaats daarvan de regel “Take me down to the Paradise City where the girls are fat and they got big titties” voor. De band sloeg zijn voorstel echter af, omdat de schunnige tekst radio-onvriendelijk zou zijn.

[/mks_one_third]

[/mks_col]

We zoeken de beste set closer aller tijden. Het nummer met de meeste stemmen wint. Zeg het maar: ‘Paradise City’, ultieme winnaar of overrated niemendalletje? Je kunt hierboven je stemmen uitdelen, aan de hand van festivalmuntjes!

Tussenstand

‘Paradise City’ is inmiddels de 40e nominatie voor Beste Set Closer. Momenteel staan The Killers stevig bovenaan de lijst met een score van 4,77 voor ‘When We Were Young‘, gevolgd door Queens Of The Stone Age met ‘Song For The Dead‘. Terecht? Je kunt alle nominaties nog eens rustig beluisteren in onze Spotify-playlist. Breng je stem uit op alle reeds behandelde Set Closers of laat via de comments weten welk nummer je nog mist!