Patat? Pizza? Of toch kebab? We deden onderzoek naar jullie favoriete festivaleten

eten patat friet
Foto: Stijn Verbruggen

Er gaat niets boven moeders kookkunsten na een lange, druilerige dag in het Hollandse weer. Althans, dat zou je denken. Steeds meer festivals besteden veel aandacht aan de food line-up en zetten nieuwe en innoverende maaltijden op tafel. Maar misschien zitten we daar helemaal niet op te wachten. Daarom wilden wij van jullie weten: wat is jouw favoriete festivaleten? 

De restjes van de feestdagen staan nog in de koelkast en het eerste kruisje kan alweer door de goede voornemens. We doen simpelweg niets liever dan eten en vooruitblikken op wat er deze zomer te eten valt. Zo draaien de frituren op de festivalweides vaak op volle toeren en houden we ons maar al te graag in leven met de lekkernijen die hieruit kom rollen.

Toch zien we ook een nieuwe trend opkomen: gezonder en unieker festivalvoedsel. Er kan tegenwoordig op bijna elk festival vetvrij worden gegeten, maar ook meer opmerkelijke maaltijden verschijnen vaker op het menu – een broodje lintworm bijvoorbeeld.

Door middel van onze FestiTinder keken wij waar jullie de festivalmuntjes het liefst voor tevoorschijn halen.

Pizza, de liefdesdriehoek

giphy

Een knapperige bodem, verse tomatensaus en een rijkelijk belegde topping: de ingrediënten voor het perfecte festivalmaal. Maar liefst 96% van het publiek ziet graag een stuk pizza voorbij komen tijdens het festivalweekend. Hiermee is de Italiaanse lekkernij gekroond tot het favoriete festivaleten. Toch is de strijd tussen pizza en patat nog niet gestreden. 95% van het publiek kiest namelijk net zo graag voor de goudgeel gevulde puntzak. Een mooie nummer 2.

Gestreden strijd

Best Kept Secret
Foto: Chris Stessens

De typische voedseldiscussies krijgen op veel fronten eindelijk een winnaar. Zo wordt waterijs (69%) hoog boven softijs (47%) verkozen en heeft kebab (84%) de winnende hand over een goede portie gyros (73%). Toch blijkt de grootste strijd onder de Hollandse snacks van oneindige duur. Zowel de kroket als frikandel blijven even geliefd (78%). Met de pizza al op nummer één is het ook geen verrassing meer dat de pizzaburger (55%) nog enige tijd nodig heeft te integreren op de festivalweide.

Lekker vet is niet vies

Fortarock eten drinken
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Er is niet voor niets een beeld dat men heeft bij festivaleten: vet en makkelijk. De maaltijden in de categorie ‘schrijf van vijf’ bungelen namelijk onderaan de lijst. Pas op de 28e plek vinden we soep (38%), gevolgd door risotto (33%) en de vegaburger (29%). Ook hoeft het allemaal niet te culinair. De top tien is rijkelijk gevuld met vette en snelle hap, terwijl de culinaire varianten als ossenhaas (40%), sushi (29%), kreeft (20%) en mosselen (17%) de bodemposities innemen.

Oud Hollandse wereldgerechten

Zwarte Cross
Foto: Kamiel Scholten / Zwarte Cross

Het grasveld, gevuld met Oosterse tentjes, heeft ook al lang zijn waarde bewezen. Indische curry en de Oosterse rijstgerechten worden beide graag teruggezien door de meerderheid van het publiek (55%). Hiermee blijft het eten uit eigen land wat achter en zien we de pannenkoeken pas terug op de 21e plek (48%). Van de gespietste sprinkhanen wil nagenoeg niemand iets weten, deze eindigen daarmee ook onderaan (10%).

De volledige uitslag

[one_third]1. Pizza (96%)
2. Friet/patat (95%)
3. Hamburger (92%)
4. Loempia’s (89%)
5. Kebab (84%)
6. Frikadel (78%)
7. Kroket (78%)
8. Gyros (73%)
9. Pasta (72%)
10. Waterijs (69%)
11. Fruit (69%)
12. Spareribs (68%)
13. Tosti (67%)[/one_third]
[one_third]14. Kibbeling (61%)
15. Braadworst (58%)
16. Kapsalon (57%)
17. Oosters rijstgerecht (57%)
18. Pizzaburger (55%)
19. Indische curry (52%)
20. Sandwich (51%)
21. Pannenkoeken (48%)
22. Softijs (47%)
23. Salade (44%)
24. Engels ontbijt (42%)
25. Ossenhaas (40%)
26. Roti (40%)[/one_third]
[one_third_last]27. Tapas (39%)
28. Soep (38%)
29. Paella (36%)
30. Risotto (33%)
31. Snoep (29%)
32. Vegaburger (29%)
33. Sushi (29%)
34. Kaasfondue (23%)
35. Kreeft (20%)
36. Mosselen (17%)
37. Camping smac (13%)
38. Sprinkhaan (10%)[/one_third_last]
.