Dit zijn jullie favoriete festivalbiertjes!

Best Kept Secret jupiler
Foto: Chris Stessens

Na een uurtje uit je dak gaan op je favoriete artiest is er niets lekkerder dan even af koelen met een ijskoude goudgele rakker. Een verfrissend biertje doet wonderen en geeft je weer de energie om door te gaan. Afgelopen week hebben jullie massaal gestemd op de bekendste biermerken. Dit zijn jullie favoriete pilsjes!

Het mag wat kosten tegenwoordig, maar dan heb je ook wat. Je betaalt een muntje, maar je krijgt er iets onweerstaanbaars voor terug. Een bruisend, goudgeel levenselixer met een stevig toefje schuim. Een beker vol passie staat voor je klaar op de bar. Genieten geblazen!

Toch is niet elk biermerk hetzelfde en al zeker niet even geliefd. In de poll evalueerden jullie 13 verschillende exemplaren. Sommige van deze merken zijn op vele festivals vertegenwoordigd, anderen hebben de weg naar de Nederlandse en Vlaamse weides nog niet gevonden.

De Gouden Beker


Met afstand op de eerste plaats en daarmee het allerlekkerste festivalbiertje: Jupiler! Ruim 60% van alle tinderaars gaf aan verheugd te zijn als op een festival een “Juupke” uit de tap stroomt. Het is niet alleen het huismerk van Rock Werchter, ook enkele Nederlandse festivals zoals Best Kept Secret en Bospop hebben de Waalse brouwerij omarmd.
Op een verrassende tweede plek vinden we het Limburgse Hertog Jan. Hoewel dit merk op geen enkel groot festival wordt geschonken, geeft toch 52% Hertog Jan een duimpje omhoog. Wordt het tijd dat de brouwerij uit Arcen zich op een nieuwe markt gaat toeleggen?
Op de derde trede van het podium vinden we een nieuwe trend aan de moderne festivalbar: de speciaalbiertjes maken het podium namelijk compleet. De laatste jaren is het aanbod flink uitgebreid. Zo kon je op de afgelopen editie van Pinkpop genieten van een zestal speciale Brand biertjes in het Brand Bier Café.

Gewoon is al gek genoeg


Een speciaalbiertje kan nét dat extra zetje energie geven, maar kan je ook genadeloos uit het veld slaan. Voor sommigen is gewoon daarom al gek genoeg. Het oude vertrouwde Brandje doet het met 47% van de stemmen zeker niet slecht. Ook een Grolsch gaat er bij jullie met gemak in (42%). Wat dat betreft doen Pinkpop en Zwarte Cross dus goede zaken.

Smakelijk pilsje of afwaswater?


Fijnproevers als we zijn, nemen we natuurlijk geen genoegen met minder dan het beste. Een van de merken die niet door de keuring komt is het Duitse Warsteiner (30%). Hoewel Heineken een groot deel van de festivalmarkt in handen heeft, komt ook Nederlands grootste biermerk er met slechts 26% van de stemmen bekaaid vanaf.

Voor andere grote merken als Amstel (21%) en Bavaria (17%) maken jullie ook geen extra rondje langs de bar. Het Hongaarse Dreher spant echter de kroon met slechts 15% van de stemmen. Het huismerk van Sziget wordt door ons deskundig tinder-panel als laagste gewaardeerd. Misschien heeft het bier juist daardoor wel een cultstatus bereikt.

De volledige uitslag

 1. Jupiler (60%)
 2. Hertog Jan (52%)
 3. Speciaalbier (51%)
 4. Brand (47%)
 5. Grolsch (42%)
 6. Warsteiner (30%)
 7. Heineken (26%)
 8. Gulpener (23%)
 9. Maes (21%)
 10. Amstel (21%)
 11. Dommelsch (18%)
 12. Bavaria (17%)
 13. Dreher (15%)

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy