21 april 2016: Prince overlijdt

prince

Het is vandaag precies 1 jaar geleden dat Prince overleed. De Amerikaanse zanger werd in de ochtend van 21 april dood aangetroffen in een lift in Paisley Park Studio’s, waar de zanger woonde. Het bericht van zijn overlijden kwam onverwachts en schokte de wereld. We blikken graag nog even terug op zijn bijzondere optredens, maar kijken ook naar het heden, want dit weekend heeft de zanger een eigen festival.

In 2011 deed Prince een aantal grote Europese festivals aan, waaronder North Sea Jazz en Sziget. De komst van de purple one werd slechts 20 dagen voor Sziget plaatsvond onthuld. Prince overweldigde het publiek met een setlist van 28 nummers. Halverwege het optreden leek hij even afscheid te nemen, maar kwam daarna terug voor een reeks aan toegiften. Records brak hij die avond trouwens niet. In 2014 speelde ‘ie een set van maar liefst 57 (!) nummers.


2014 was ook meteen het laatste jaar dat Prince in Nederland en België optrad. Toen pakte hij de Ziggo Dome en het Sportpaleis in met een ware greatest hits show.  Wie die tijden wil herleven kan dit weekend terecht in Paisley Park, waar Prince wordt geëerd met een eigen festival. Bij leven was Prince al niet goedkoop maar in zijn dood al helemáál niet, een ticket voor vier dagen kost een slordige 599 dollar. Krijg je wel optredens van zijn voormalige bands 3RDEYEGIRL en The Revolution.

No pictures, please

Even terug naar 2011. Toen Prince een boodschap had voor zijn publiek in de Melkweg: ‘Doe die camera’s weg. Dit is geen fotoshoot, maar een feest!’ Het staat symbool voor de moeizame relatie die de artiest had met alles dat naar internet rook. Beelden van optredens op YouTube waren dan ook schaars, en op Spotify stond slechts één nummer (ironisch genoeg dan wel weer exclusief). Gelukkig hebben we de beelden van die legendarische halftime show nog.

Vandaag in de geschiedenis

In de rubriek Vandaag in de geschiedenis wordt teruggeblikt op bijzondere momenten uit de festivalgeschiedenis en geschiedenis van vele artiesten. Meer bijzondere herinneringen lezen? Lees hier alle terugblikken.