Afgelopen weekend was het ein-de-lijk zo ver: Rock Werchter 2017! Vier dagen lang was het genieten geblazen op de Belgische festivalweide. Wat ging er goed en wat kan beter? Je leest het in dit rapport.

Festileaks was er dit jaar uiteraard weer bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Wil jij op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Rock Werchter 2017 volgens de festivalbezoekers.

Programma: 8,2

Begin februari benoemde Consequence Of Sound de line-up van Rock Werchter als de beste van het festivalseizoen 2017. Volgens het online magazine had het festival met Foo Fighters, Arcade Fire en Radiohead drie van de grootste rockbands van de laatste 20 jaar op het affiche. Naast deze 3 bands kon het festival ook nog rekenen op headliners als Linkin Park, System Of A Down en Kings of Leon. Kortom: de grote namen zijn erg indrukwekkend. De onderkant van de affiche kon op meer kritiek rekenen. “De bezuinigingen aan de onderkant van de poster zijn wel erg duidelijk, de hoeveelheid Belgische acts was nog nooit zo hoog”, zegt een trouwe bezoeker. Het Belgische festival had misschien niet de meest unieke acts, maar wel het beste van het beste op het festival staan.

Sfeer: 7,9

De sfeer op de Belgische festivalweide was net als de voorgaande jaren weer gemoedelijk. Bezoekers uit verschillende landen trokken naar Werchter om er gezamenlijk een feest van te maken. De tenten puilden vaak uit waardoor ze gesloten moesten worden. Zelfs artiesten die voor festivalbegrippen vroeg speelden konden rekenen op een gevulde tent. Helaas zijn er ook uitzonderingen. Win Butler was bijvoorbeeld niet te spreken over het publiek bij de show van Arcade Fire: “If you like our music, please show us. We give you 50.000 times, please give us something”. De zanger doelde daarmee op het tamme publiek dat niet erg geïnteresseerd was in de show van de Canadezen.

Locatie: 7,7

Rock Werchter 2017 vond ook dit jaar weer plaats in de gelijknamige plaats Werchter.  De aankleding van het festivalterrein was niet erg spannend, wat niet per se een nadeel hoeft te zijn. Door de omheining van de mainstage en de binnenkant van de tenten simpel te houden, sprongen de acts er des te meer uit. Toch kende Rock Werchter wel een paar prachtige plekjes. Zo konden bezoekers genieten van de zon op The Slope, werd bij de North West Walls een feestje gebouwd en lag ook het speciaalbierterras er mooi bij.

Eten & drinken: 7,9

Wat drinken betreft, wordt hoofdsponsor Jupiler nog altijd met open armen ontvangen. Dit jaar verwelkomde het festival echter een nieuwe drankgelegenheid: een bar met speciaalbier! Een fijne toevoeging volgens het merendeel van de mensen. Verder was het aanbod dit jaar wederom ruimschoots: van cocktails en sapjes tot melk en flesjes spa (met dop!). Wat eten betreft was er ook genoeg keuze. Simpel, culinair, vegetarisch of zoet eten? Voor elk wat wils! De kaart was niet zo uitgebreid als die van Best Kept Secret of Down The Rabbit Hole, maar voor festivalmaatstaven had Rock Werchter 2017 het prima in orde. Wie zijn bonnen in de voorverkoop (€2,50) had ingeslagen, was tevreden. Wie zijn bonnen pas op het terrein (€2,75 tot €3,-) aanschafte, was tevreden met het aanbod, maar wat minder met de prijs. Het prijsverschil zat hem in de manier van betalen: cash of pin, wat ons betreft erg raar en niet van deze tijd.

Bereikbaarheid: 6,7

Over de bereikbaarheid hadden veel bezoekers iets te zeggen. Men werd van het kastje naar de muur gestuurd om te parkeren of ze moesten kilometers lopen om bij de camping te komen. Ook de routebeschrijving liet te wensen over, de borden die de route naar de locatie uitstippelden waren te gebrekkig. Eenmaal op de camping aangekomen was alles op loopafstand goed te doen. De ingang naar het terrein was een tweede punt voor verbetering. Het was al bekend dat de beveiliging aangescherpt werd. Dit leidde tot lange wachtrijen. Ook het onderscheid dat gemaakt werd tussen mannen en vrouwen (verschillende rijen) zorgde voor een hoop ophef.

Overnachten: 7,0

Dit jaar geen wateroverlast, zoals vorig jaar. Sterker nog: om aan water te komen om jezelf een beetje op te frissen moest je soms uren wachten! Ook bij de toiletten stonden standaard lange rijen op de camping. “Ik ben naar de parkeerplaatsen gelopen en heb daar mijn behoeften gedaan, dat was sneller dan in die ellendig lange rij gaan wachten,” zei een vindingrijke bezoeker. Het was natuurlijk niet alleen maar negatief, de kampeervelden lagen er dit jaar goed bij en het was prima vertoeven op de camping.