Dit waren volgens jullie de hoogtepunten van 2017

Editors - Tom Smith
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Dat de stembussen voor de Fesctivalacts Top 100 geopend zijn, weten we allemaal. Wat we misschien (nog) niet weten is welke artiest een plekje verdient in je top 10. Hierdoor gaan we eens door het festivalarchief van 2017. Wie weet helpen de shows van onder meer Editors en Radiohead je met je keuzestress.

Lowlands 2017: Editors

Lowlands 2017
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Editors kwamen, zagen en overwonnen. De hoge verwachtingen die we hadden, zijn in deze show geëvenaard. Zo zette de Britse band de Alpha in vuur en vlam. Van ingetogen pianoballades tot meezingers van epische proporties, alle ingrediënten voor de perfecte show waren dat weekend aanwezig. Daarnaast kregen de heren dat weekend ook de titel “beste act van Lowlands 2017” op hun naam.

Pinkpop 2017: Green Day

Green Day 2019
Photo:

Het affiche van Pinkpop 2017 zou je weliswaar één van de meest besproken Pinkpop-affiches ooit kunnen noemen. Namelijk Justin Bieber kreeg er een headlinerspot. Zo was niet alleen Bieber die met de aandacht ging lopen, maar ook de mannen van Green Day en de 11-jarige Jules. Zo mocht de laatst genoemde op de gitaar van de frontman Billie spelen. Als dat nog niet genoeg was, kreeg hij zelfs diezelfde gitaar mee naar huis. Klasse!

Sziget 2017: P!nk

Pink P!nk

P!nk was de koningin van Sziget 2017. Daarnaast was ze ook de duurst betaalde act van dat jaar. In ruil daarvoor kregen de bezoekers een epische show voorgeschoteld. Met een setlist bomvol hits was haar optreden het meeste bezochte van alle headliners. P!nk steeg letterlijk en figuurlijk boven zichzelf uit tijdens het laatste nummer ‘So What’, toen ze aan een stellage boven het publiek zweefde.

Rock Werchter 2017: Foo Fighters

Foto: Brantley Gutierrez

De gouden medaille voor “beste optreden van Rock Werchter 2017” is voor niemand minder dan Foo Fighters. Door de beenbreuk van zanger Dave Grohl moesten de heren hun show in 2015 cancelen. Beloften maakt schuld zeggen ze. Zo kwamen de Amerikanen in twee jaar later naar het Belgische Rock Werchter. Met de hits als ‘The Pretender’, ‘Monkey Wrench’ en ‘Walk’ zorgden de heren voor een spetterende einde van het festivalweekend.

Pukkelpop 2017: The XX

Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Een groot verjaardagsfeestje op Pukkelpop 2017. Zangeres Romy mocht haar verjaardag vieren met zo’n 60.000 man publiek. Van een mooi verjaardagscadeau gesproken. Daarnaast waren ze de perfecte afsluiter voor een eerste dag festivallen. Dansen op zweverige beats en soms eens een keertje wegdromen met je biertje in de hand, een mooiere afsluiter kan je haast niet bedenken.

Best Kept Secret 2017: Radiohead

radiohead persfoto

Was jij er drie jaar geleden bij? Lucky you, want zoveel shows hadden de heren dat jaar niet gedaan. Maar liefst acht festivalshows in Europa. Daarnaast was dat ook hun laatste festivalshow in de Benelux. Natuurlijk hoopten we allemaal stiekem op ‘Creep’, maar ondanks dat kregen we een hele hoop andere toppers zoals ‘Paranoid Android’. Op het einde van de zomer werden de heren nog verkozen voor beste festivalact van 2017.

Festivalacts Top 100 Aller Tijden

Normaal organiseert Festileaks jaarlijks de competitie Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van de afgelopen zomer. Omdat er afgelopen jaar zo weinig te festivallen viel, trakteren we op een extra grote editie van de FAT 100. Festileaks countert die festivaldip met de Festivalacts Top 100 Aller Tijden.

De stemperiode liep van maandag 18 tot en met woensdag 27 januari. Op vrijdag 29 januari wordt de winnaar bekend. Een dag later, op zaterdag 30 januari tussen 15:00 en 18:00, delen we tijdens een speciale Festivalacts Top 100 uitzending op KINK Indie de rest van de lijst.

Eerdere winnaars van de FAT100 zijn Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016), Radiohead (2017), Pearl Jam (2018) en The National (2019).