Advertisement

Dit waren volgens jullie de hoogtepunten van 2017

Editors - Tom Smith
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Dat de stembussen voor de Fesctivalacts Top 100 geopend zijn, weten we allemaal. Wat we misschien (nog) niet weten is welke artiest een plekje verdient in je top 10. Hierdoor gaan we eens door het festivalarchief van 2017. Wie weet helpen de shows van onder meer Editors en Radiohead je met je keuzestress.

Lowlands 2017: Editors

Lowlands 2017
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Editors kwamen, zagen en overwonnen. De hoge verwachtingen die we hadden, zijn in deze show geëvenaard. Zo zette de Britse band de Alpha in vuur en vlam. Van ingetogen pianoballades tot meezingers van epische proporties, alle ingrediënten voor de perfecte show waren dat weekend aanwezig. Daarnaast kregen de heren dat weekend ook de titel “beste act van Lowlands 2017” op hun naam.

Pinkpop 2017: Green Day

Green Day 2019
Photo:

Het affiche van Pinkpop 2017 zou je weliswaar één van de meest besproken Pinkpop-affiches ooit kunnen noemen. Namelijk Justin Bieber kreeg er een headlinerspot. Zo was niet alleen Bieber die met de aandacht ging lopen, maar ook de mannen van Green Day en de 11-jarige Jules. Zo mocht de laatst genoemde op de gitaar van de frontman Billie spelen. Als dat nog niet genoeg was, kreeg hij zelfs diezelfde gitaar mee naar huis. Klasse!

Sziget 2017: P!nk

Pink P!nk

P!nk was de koningin van Sziget 2017. Daarnaast was ze ook de duurst betaalde act van dat jaar. In ruil daarvoor kregen de bezoekers een epische show voorgeschoteld. Met een setlist bomvol hits was haar optreden het meeste bezochte van alle headliners. P!nk steeg letterlijk en figuurlijk boven zichzelf uit tijdens het laatste nummer ‘So What’, toen ze aan een stellage boven het publiek zweefde.

Rock Werchter 2017: Foo Fighters

Foto: Brantley Gutierrez

De gouden medaille voor “beste optreden van Rock Werchter 2017” is voor niemand minder dan Foo Fighters. Door de beenbreuk van zanger Dave Grohl moesten de heren hun show in 2015 cancelen. Beloften maakt schuld zeggen ze. Zo kwamen de Amerikanen in twee jaar later naar het Belgische Rock Werchter. Met de hits als ‘The Pretender’, ‘Monkey Wrench’ en ‘Walk’ zorgden de heren voor een spetterende einde van het festivalweekend.

Pukkelpop 2017: The XX

Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Een groot verjaardagsfeestje op Pukkelpop 2017. Zangeres Romy mocht haar verjaardag vieren met zo’n 60.000 man publiek. Van een mooi verjaardagscadeau gesproken. Daarnaast waren ze de perfecte afsluiter voor een eerste dag festivallen. Dansen op zweverige beats en soms eens een keertje wegdromen met je biertje in de hand, een mooiere afsluiter kan je haast niet bedenken.

Best Kept Secret 2017: Radiohead

radiohead persfoto

Was jij er drie jaar geleden bij? Lucky you, want zoveel shows hadden de heren dat jaar niet gedaan. Maar liefst acht festivalshows in Europa. Daarnaast was dat ook hun laatste festivalshow in de Benelux. Natuurlijk hoopten we allemaal stiekem op ‘Creep’, maar ondanks dat kregen we een hele hoop andere toppers zoals ‘Paranoid Android’. Op het einde van de zomer werden de heren nog verkozen voor beste festivalact van 2017.

Festileaks is weer op zoek naar de beste festivalacts van het jaar.
Het publiek bepaalt de top 100!
Breng je stem uit en selecteer jouw top 10 festivalacts van 2023!

Parcels

Photo: Kamiel Scholten/Festileaks

Waar Parcels de neiging heeft om alle woorden aan elkaar te schrijven, gaan wij dat hier niet doen. Dan is het namelijk onmogelijk om dit stuk te lezen en gaat Parcels de Festivalacts top 100 niet halen. En met een reden willen we dat niet. Want de funky riffs van nummers zoals Tieduprightnow en Overnight doen elk festivalbezoeker alle zorgen vergeten. En met Somethinggreater (Een moderne festivalanthem?) hebben ze een perfecte closer van hun set. Jammer dat ze deze juist op Rock Werchter niet konden spelen

Altin Gün

Exotisch Nederlands trots! De Turkse band Altin Gün, uit Amsterdam, heeft deze zomer niet stilgezeten. Onder andere festivalkrakers Rock Werchter, Primavera Sound, Lowlands en Best Kept Secret stonden op hun uitgebreide programma. Het zou dus zonde zijn als deze prominente naam op de internationale festivalaffiches de Festivalacts top 100 niet haalt. De twijfel is hoorbaar; was het dan niet goed genoeg? Bekijk hierboven twee nummers, met Süpürgesi Yoncadan terug en die twijfels zijn meer dan weggenomen.

The Chats

Wij weten het eigenlijk wel zeker. Het gaat The Chats helemaal niks boeien of zij in de lijst komen. Deze Australische, wij hebben schijt aan alles, punkbank is bekend geworden met hun (internet)hit Smoko. En is op die voet stug door gegaan de laatste jaren. Geef The Chats een biertje, drie akkoorden en een bullshit onderwerp om over te zingen en niks blijft meer veilig.

Noisia

Noisia
Photo: Frederiek Bosch

Noisia sluit af, voor goed. Nog één laatste album en nog één optreden op Lowlands. Het was een afscheidsfeestje om nooit te vergeten. Noisia is een legendarische naam in de internationale drum and bass wereld, maar is aan de andere kant de bescheiden Groningse act gebleven. En dat maakte dit laatste optreden emotioneel indrukwekkend. Aan de één kant stond de grote naam Skrillex tijdens dit concert naast hun op het podium. En aan de andere kant riep Noisia de medewerkers van Simplon, de Groningse concertzaal wat 22 jaar Noisia’s huis is geweest, het podium op. Eigenlijk verdienen ze door deze waardige carrière afsluiter al een plek in de lijst, Maar wat ging het ook nog eens gruwelijk los op de Lowlands zondagnacht.

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2017

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 16-18 juni 2017
Line-up
Radiohead
Arcade Fire
Run The Jewels
Tickets Niet meer beschikbaar.