Festivalrapport: Op Bospop 2017 zijn de bezoekers het zonnetje in huis

Afgelopen weekend was het grootste weiland van Weert-Noord het strijdtoneel voor de 37e editie van Bospop. Terwijl de mussen van het dak vielen, lieten de bezoekers zich van hun zonnigste kant zien. Ook dit jaar maakte het festival zijn naam helemaal waar: Bospop is het gezelligste pop rock festival van Nederland!

Festileaks was er dit jaar weer bij. Ruim 100 festivalgangers vulden onze enquête in (of lieten hem voorlezen door onze verslaggever – de zonnebril was dit weekend immers populairder dan de leesbril). De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Wil jij op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Bospop 2017 volgens de festivalbezoekers.

Programma (7,4)

Het zijn zoals vanouds de veteranen die het doen op Bospop. Headliners Doe Maar en Madness en andere klassiekers als The Pretenders en Rodger Hodgson horen voor veel bezoekers tot jeugdsentiment. Daarnaast is er ook ruimte voor bands van nu, die in hetzelfde genre zitten. Zo geven onder andere Wolfmother en Airbourne een daverende rockshow weg en zorgen BLØF en Anouk voor meezingers van eigen bodem. Het is (hard)rock wat de klok slaat, aangevuld met soul- (o.a. Vintage Trouble), blues- (o.a. Beth Hart en Xander & The Peace Pirates) en folkinvloeden (o.a. Dropkick Murphy’s en Gogol Bordello). Het zijn juist die alternatievere namen waar veel bezoekers voor lijken te komen. De headliners zijn daarbij een mooie plus.

Sfeer (8,4)

Bospop 2017

Het Bospop-publiek is gelukkig. Die vreugde uit zich over het algemeen niet in moshpits, crowdsurfers en biergooiers (behalve bij Airbourne en Dropkick Murphy’s – daar worden alle regels gebroken). Nee, de gemiddelde bezoeker, die ook al wat jaren festival-ervaring heeft, ligt liever rustig in het gras. Daar geniet hij met volle teugen van de muziek met een pilsje in de hand en haalt hij grapjes uit met de buren. ’s Avonds, als er wat meer van die pilsjes genuttigd zijn, wordt er uitbundig gezongen en gedanst bij headliners Doe Maar en Madness. Supertramp-zanger Rodger Hodgson wordt zelfs overstemd door de gretig meezingende toeschouwers. Hij kijkt vol verbazing en tevredenheid toe en speelt – naar eigen zeggen – voor “the best audience I’ve seen in many years”. Een dagje Bospop verlaat je met een glimlach van oor tot oor.

Locatie (7,9)

Het terrein van Bospop is compact en overzichtelijk. Een doorspoeltoilet (met discoverlichting!) of een bar zijn dus altijd in de buurt. Er zijn twee grote podia waar om en om een band speelt. Zo gaat de muziek non-stop door en hoef je je favorieten nooit te missen. De aankleding is kleurrijk, maar niet uitbundig. Wel is er dit jaar wat meer aandacht besteed aan de details. In de ‘Cross Roads’, waar bezoekers even kunnen bijtanken, zijn bijvoorbeeld relaxte hangmatten toegevoegd. Ook is er een mobiel postkantoor, waar je gratis een ansichtkaart naar het thuisfront kan sturen. Een minpuntje: met het warme weer en de brandende zon zouden wat meer schaduwplekken geen overbodige luxe zijn geweest.

Eten en Drinken (7,7)

Bospop 2017

Waar het aanbod vorig jaar nog wat te wensen overliet, hoeven bezoekers dit jaar gelukkig niet op een houtje te bijten. Wie op culinaire ontdekkingstocht wilde, kon terecht bij exotische eettentjes voor gerechten uit de Surinaamse, Javaanse of Indiase keuken. Voor wie minder experimenteel ingesteld was, deed de vertrouwde friettent of pastabar deugd. Bij de meeste foodtrucks werd het eten bereid waar je bijstaat. Dat verklaart wellicht ook lange wachtrijen rond etenstijd. Over de kwaliteit waren de meeste bezoekers prima tevreden, qua prijs komt het overeen met andere festivals. Ook van de cocktailbar werd veel gebruik gemaakt; voor slechts 2 bonnen (à €2,60 per stuk) werd er veelvuldig genoten van de tropische verrassingen.

Bereikbaarheid (7,5)

Er zijn een aantal wegwerkzaamheden gaande rondom Weert, maar daar krijgen festivalbezoekers weinig van mee. De routes naar het festival staan goed aangegeven met voldoende bordjes. Toch blijft het opletten geblazen: door de smalle weggetjes op het Noord-Limburgse platteland te volgen lijk je eerder bij een lokale braderie uit te komen dan bij een festival van 20.000 man. Parkeerplaatsen zijn er ruim voldoende, ze liggen alleen iets verder weg dan voorgaande jaren. Er rijden pendelbussen van en naar het treinstation, maar doordat de NS Weert al vroeg links laat liggen, is reizen met het OV niet ideaal. Er werd een alternatief geboden in de vorm van georganiseerde busreizen, met maar liefst 155 verschillende opstaplocaties door het hele land.

Overnachten (7,4)

Na afloop van het programma delen de slaapgasten zich op in twee groepen. De eerste groep zet het feest nog even voort in de 24-uurstent en maakt deze haast met de grond gelijk. Als festivalanthem ‘Killing In The Name’ wordt gedraaid, staat iedereen binnen no-time schreeuwend met gebalde vuist op de tafels. De tweede groep zoekt meteen de camping op en praat nog even rustig na onder een van de vele partytenten. Een aantal bezoekers merkt op dat de sanitaire voorzieningen op de camping een aardig eindje lopen zijn en vraagt zich af waarom er nog steeds dixi’s ingezet worden, terwijl het festivalterrein zelf wel zonder kan. Ook is er op zondag een hele poos geen water beschikbaar, wat natuurlijk niet ideaal is met dit warme weer. De meeste kampeerders hebben zich echter goed kunnen opladen voor de tweede festivaldag.

Maar liefst 94% van de ondervraagde bezoekers geeft aan het festival volgend jaar weer te willen bezoeken. Dat wordt ongetwijfeld weer een gezellige boel op Bospop 2018!

Bospop Logo

Bospop 2024

Locatie
Nederland
Weert, Nederland
Datum 12-14 juli 2024
Line-up
Toto
The Waterboys
Zucchero
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy