5 keer waarom Doe Maar dé Festivalact der Lage Landen is

Doe maar op Pinkpop 2016
Foto: Bart Heemskerk

“Carrière maken, voordat de…” Geef maar toe, deze zin maakte je al zingend af. En dat is niets om je voor te schamen, dat doen we in de Lage Landen namelijk al ruim 40 jaar massaal. ‘De Bom’ is de eerste nummer één hit van Doe Maar, de band waarbij Nederpop sinds 1978 door de aderen stroomt. Het is dus eigenlijk niet de vraag óf maar hoe hoog Doe Maar eindigt in de Festivalacts top 100 der Lage Landen. Twijfel je nog of je Doe Maar op je stemlijstje gaat plaatsen? Hier een greep uit hun festival-carrière!

Doe Maar Pinkpop

De band onder leiding van Henny Vrienten en Ernst Jansz is een graag geziene gast op het Limburgse Festival Pinkpop. Hun debuut was in 1982, en dat beviel festivaldirecteur Jan Smeets erg goed. In 1983 mochten ze terugkeren op het podium, toen nog in Geleen. Nummers als ‘Pa’, ‘Smoorverliefd’ en ‘Belle Hélène’ werden door de 40.000 aanwezigen luidkeels meegezongen vanaf de festivalweide. Na een pauze keerden de Nederpoppers in 2016 met een flinke dosis extra ervaring terug op het hoofdpodium van Pinkpop.

Doe maar – Pinkpop 1983

Doe Maar Werchter Boutique in 2008

Ook in België is Doe Maar een graag geziene festivalact. In 2008 werden de mannen gevraagd om op te treden op Werchter Boutique, het zusje van Rock Werchter. Maar vergis je niet in de line-up van Werchter Boutique! Doe Maar staat in hetzelfde rijtje als onder ander Muse, Triggerfinger, en Fleetwood Mac. Acts die de afgelopen jaren állemaal een plek in de Festivalacts top 100 wisten te bemachtigen. Toeval…?

Doe Maar – Werchter Boutique 2008

Doe Maar Symphonica In Rosso 2012

Het is dan misschien geen festival, maar deze willen we je zeker niet onthouden. In 2012 kleurde het Gelredome rood tijdens Symphonica in Rosso: Doe Maar. Na zes eerdere edities met onder andere Lionel Richie en Sting, wist de Nederlandse Ska-band het Arnhemse stadion vier avonden uit te verkopen. De band liet tijdens deze concertreeks opnieuw zien dat het hen geen enkele moeite kost om tienduizenden mensen mee te krijgen met al hun hits. En tja, met een track genaamd ‘Nederwiet’ hoor je natuurlijk gewoon in de Festivalacts top 100 thuis.

Doe Maar – Symphonica in Rosso 2012

Doe Maar Concert at Sea 2017

Concert at Sea heeft in haar zestienjarige bestaan een flinke lijst aan acts der Lage Landen op de podia mogen ontvangen. Om zomaar een greep te doen uit de CAS-geschiedenis: Racoon, De Dijk, Anouk, Kensington, De Jeugd van Tegenwoordig. Logische keuze dus dat ook Doe Maar gevraagd werd voor het Zeeuwse festival, wat overigens georganiseerd wordt door mede Lage Lander act BLØF. Check de highlights van het optreden in 2017 in de video hieronder vanaf 06:10 min.

Doe Maar – Concert at Sea 2017

Doe Maar Crammerock 2021

Het waren er niet veel, maar toch gingen er in 2021 hier en daar wat festivalletjes door. Het Belgische Crammerock was er daar één van. Verspreid over drie podia traden er in het eerste weekend van september een mooie selectie aan acts op. Waaronder, je raadt het waarschijnlijk al: Doe Maar! Een uur lang gaven de bandleden alles, tijdens één van hun enige optredens van dat jaar.

De anti-climax van 2021

2021 had een prachtig jaar moeten worden voor Doe Maar. Behalve op het eerder genoemde Crammerock zouden de heren headlinen op Down The Rabbit Hole, naast onder andere Disclosure en Gorillaz. Maar helaas gooide corona ook hier flink roet in het eten. De rest van 2021 stond voor de band in het teken van de Lijf aan Lijf tour, hun afscheidstournee. Tot in september het nieuws naar buiten kwam dat leadzanger Henny Vrienten te ziek was om op te treden. De gehele tour werd gecanceld, met de mededeling dat de data ook niet in een lader stadium ingehaald zullen worden.

Wat er precies met Vrienten aan de hand is, is niet bekend gemaakt. Wel vertelt toetsenist Ernst Jansz dat de zanger een ziekenhuistraject in gaat en dat de kans klein is dat Doe Maar ooit nog gaat optreden: “Dan moet er wel een wonder gebeuren,’’ vertelt hij in een interview aan het AD.

De ultieme Doe Maar setlist

Festival-wise was 2017 een piekjaar voor Doe Maar. Ze traden toen onder andere op op Paaspop, Dauwpop, Concert at Sea én Bospop. In datzelfde jaar stelden wij jullie de vraag: ‘Hoe ziet jouw Doe Maar droomsetlist eruit?’ Dat resulteerde in deze prachtige, twintig nummers tellende, setlist.

Stem nu op jouw favoriete Festivalacts der Lage Landen

Normaal organiseert Festileaks jaarlijks de competitie Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van de afgelopen zomer. Omdat er afgelopen jaar zo weinig te festivallen viel, trakteren we op een speciale editie van de FAT 100. Om artiesten van eigen bodem in de spotlights te zetten, gaan we op zoek naar de beste Festivalacts der Lage Landen.

De stemperiode loopt van maandag 24 januari tot en met donderdag 3 februari. De grote winnaar wordt op vrijdag 4 februari bekendgemaakt.

Eerdere winnaars van de FAT100 zijn Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016), Radiohead (2017), Pearl Jam (2018), The National (2019) en Muse (2020).

Stemmen doe je hier!

Normaal organiseert Festileaks jaarlijks de competitie Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van de afgelopen zomer. Omdat er afgelopen jaar zo weinig te festivallen viel, trakteren we op een speciale editie van de FAT 100. Om artiesten van eigen bodem in de spotlights te zetten, gaan we op zoek naar de beste Festivalacts der Lage Landen.

De stemperiode loopt van maandag 24 januari tot en met donderdag 3 februari. De grote winnaar wordt op vrijdag 4 februari bekendgemaakt.

Eerdere winnaars van de FAT100 zijn Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016), Radiohead (2017), Pearl Jam (2018), The National (2019) en Muse (2020).